Nasveti za potovanja

Potovalna slabost pri otrocih – kako jo preprečiti?

Potovalna slabost se lahko pojavi pri potovanju z avtomobilom, avtobusom, vlakom, ladjo … Težave po navadi minejo, ko pridete na cilj. Če veste, da se otrok med vožnjo ne počuti dobro, poskušajte slabost preprečiti oz. se na to pripraviti. Družina 2many4granny s petimi otroki je tudi pripravljena na takšne situacije.

Znaki slabosti med potovanjem Najpogostejša znaka sta slabost in bruhanje, spremljajo pa jih lahko tudi znaki, kot so: glavobol, vrtoglavica, mrzel pot, bledica in padec krvnega pritiska. Poskušajte ugotoviti, kaj otroku najbolj ustreza in za preganjanje dolgočasja med dolgim potovanjem nikar ne izberite branje knjig. Poiščite umirjeno aktivnost, nekaterim pomaga, da poslušajo glasbo, drugim, da vso pot prespijo. Večkrat se odpravite na pot na krajše razdalje in jih nato postopoma podaljšujte.

Izberite ustrezen čas za pot.

Če le lahko, načrtujte pot tako, da se izognete največji vročini in največji gneči na cesti. Mlajši otrok je navajen na opoldanski spanec, zato je priročno, da takrat tudi odrinete na pot, seveda le pod pogojem, da je navajenen spati v avtosedežu, vlaku, avtobusu … Nekateri otroci med vožnjo najraje spijo, tako da organizirajte vožnjo v nočnih urah. Vi najbolje poznate svojega otroka in če mu med vožnjo s katerimkoli prevoznim sredstvom zelo hitro postane slabo, vaša družinska potovanja poskušajte prilagoditi tako, da bo njemu najbolj prijetno.

Pri sebi naj ima vrečke in rezervna oblačila.

Zaradi slabosti otroka nikar ne kregajte, ne delajte panike, ko mu postane zelo slabo. Bodite umirjeni in to prenesite tudi na otroka, bodite pripravljeni na nezgode, pri sebi imejte zalogo vrečk, rezervna oblačila in vlažilne robčke.

Večkrat prezračite.

Če potujete z avtomobilom ali vlakom, večkrat prezračite. Naj se otrok nadiha svežega zraka. Nikar v zaprtem prostoru ob njem drugi družinski člani ne jejte hrane, ki lahko pri njem izzove slabost.

S sabo imejte zdravo malico.

V hladilni torbi shranite dovolj zaloge hrane in pijače za vse družinske člane. Priporočljivo je, da se v njej najdejo steklenice z vodo, sadje (narezane banane in jabolka) ter zdrave sendviče. Manjši obroki vam bodo prišli prav, če boste končali v gneči, če bo vaše potovanje daljše od predvidenega.

Ne pozabite na otrokovo ninico ali plišasto igračko.

Ob trenutkih, ko se bo otrok slabo počutil, se bo rade volje stisnil k ninici ali plišasti igrački, ki jo ima najraje. Mogoče bo tako tudi lažje zaprl oči in tako večino vožnje prespal. Ko se zbudi, mu svetujte, da ne dela nenadnih premikov, ampak se počasi privadi tresljajem premikanja.

Posvetujte se z zdravnikom glede sredstev proti slabosti.

Prav je, da izbranemu otrokovemu zdravniku omenite, da mu je med vožnjo slabo. Dobili boste koristne nasvete, priporočal vam bo mogoče tudi kakšna sredstva proti slabosti. Pomagajo tudi ingverjevi bonboni.

Naredite več postankov.

Med vožnjo je priporočljivo narediti več postankov (lahko vsake dve uri ali še pogosteje), čeprav si želiti čim prej na cilj. Takrat vsi stopite ven in globoko dihajte, zraven naredite še nekaj razteznih vaj ali se sprehodite. Seveda to storite na varnem parkirišču oz. prostoru za počivanje, otroke pa imejte ves čas na očeh, da ne tekajo med parkiranimi avtomobili. Odmore, dolge vsaj 30 minut, prištejte v načrtovanje poti in čas prihoda na cilj.

Med vožnjo naj gleda naravnost pred sebe.

Otrok naj si poišče najbolj udoben položaj v vozilu, obvezno naj sedi varno v avtosedežu in med vožnjo gleda naravnost pred sebe. Dobro mu bo delo, če bo sedel pri miru in glave ne bo vrtel levo desno, nikar naj pogleda ne usmerja dol za branje, risanje ali pisanje. Če mu iz rok pade igračka, naj tam tudi ostane, dokler se ne ustavite.

Čemu se je dobro izogniti?

Pred in med potjo naj ne uživa sladkarij, masne, ocvrte in težko prebavljive hrane. Pred potjo naj užije lahkoten, manjši in zdrav obrok, malica naj bo lahka, nikar naj se ne sladka s sladkarijami ali sladoledom, čeprav so tako mamljivi. Gazirana in sladka pijača mu tudi ne bo dobro dela.

Ne uporabljajte močnih parfumov in osvežicev zraka.

Mislite na to, da boste v majhnem zaprtem prostoru, zato se ne poslužujte močnih parfumov. V avtomobilu ne uporabljajte dišav z izrazitim vonjem, poskrbite za zračenje, nastavitev klimatske naprave na ustrezno temperaturo.

Otrok naj bo za pot zdrav in spočit.

Na pot se odpravite le, če je otrok zdrav. Preden se odpravite v daljne kraje, se o otrokovem zdravstvenem stanju posvetujte z izbranim zdravnikom, ga cepite in zaščitite pred nalezljivimi boleznimi. Nikakor ne pozabite na otrokova zdravila, ki jih redno uživa. Potovanje naj bi bila nepozabna dogodivščina za vse, zato ga nikar ne začnite z jokom, trmastim izpadom, vpitjem, kaznovanjem. Z otrokom se pogovarjajte in mu o vsem pripovedujte. Če ocenite, da je preveč utrujen, pot prestavite. Bodite ”fleksibilni”, četudi ne gre vse po vaših načrtih in ne odrinete točno ob uri, slej ko prej boste z nasmehi prišlji do željene destinacije.

Odsvetujte mu branje, pisanje in gledanje v zaslon.

Četudi bo hitreje čas prišel med temi aktivnostmi, mogoče to pri otroku izzove slabost, zato naj počne tisto, kar ga umirja. Posluša glasbo, poje na ves glas, spi, gleda skozi okno (zato je na letalu sedež ob oknu dobrodošel) … Njegov sedež naj bo v smeri vožnje na avtobusu ali vlaku. Če mu ustreza, z njim prijetno kramljajte, če bi raje bil vso pot tiho, to spoštujte.

Potovalna slabost se bo na cilju, ko bo otrok zapustil prevozno sredstvo in se nadihal svežega zraka, postopoma umirila. Še več koristnih nasvetov za preprečvanje slabosti med potovanjem dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.