Nasveti za potovanja

Kako organizirati potovanje?

Dobrodošli na spletni strani 2many4granny, kjer vam bomo poleg naših popotniških blogov postregli tudi s koristnimi informacijami, da boste z veseljem odkrivali lepote naših krajev in se tudi lažje odločili za daljša potovanja med študijskim ali delovnim dopustom. Če želite, da bo vaše naslednje potovanje popolno, potem ne morete na vrat na nos pripraviti prtljage in odleteti neznano kam. Sledite našim korakom do sanjskega potovanja.

Zastavite si finančni proračun.

Najprej se morate vprašati, koliko ste pripravljeni odšteti za potovanje, in izhajati iz tega. Dorecite, koliko ljudi bi potovalo in preračunajte, koliko bi vas vse skupaj stalo, upoštevajte, da boste morali recimo plačati letalske karte, namestitev, prehrano, prevoz, vstopnice za ogled znamenitosti … Preglejte vse natančno in še dodajte nepričakovane stroške. Premislite, ali imate za takšno potovanje vse že pripravljeno ali morate dokupiti (na primer: potovalni kovček, potapljaško ali smučarsko opremo itd.). S prijatelji ali družinskimi člani, ki se vam bodo pridružili na potovanju, takoj na začetku ‘postavite vse karte na mizo’, ali boste potovali v organizaciji potovalne agencije ali pa boste vse skupaj od prevoza do namestitve organizirali sami, kar seveda vpliva na končni finančni zalogaj.

Upoštevajte svoje želje in poiščite sanjsko destinacijo.

Vzemite si čas, preberite številne popotniške bloge in knjige, turistične vodnike Lonely Planet, Bradt, Rough Guides, programe, ki so jih napisali svetovni popotniki z dolgoletnimi izkušnjami, poglejte si posnetke na You Tubu, Instagramu ali Vimeu. Imate kakšno specialno vprašanje in nanj ne dobite odgovora? Tudi naši popotniški družini 2many4granny lahko pišete in skupaj bomo poiskali rešitev ali odgovor, da boste varno prispeli na cilj in si ogledali željene kraje. Se vidite na plaži na turističnem ali osamljenem otoku? Vas privlačijo tropski kraji? Mogoče vas mika, da tri tedne živite pri domačinih in spoznate njihove običaje … Mogoče se poigravate z idejo, da bi potovanje združili z delom … Določite sanjsko destinacijo in če si je ne morete privoščiti, premislite o alternativni izvedbi potovanja za manj denarja. V načrtovanje vključite, od kdaj do kdaj boste zdoma. Hrepenite po kratkem ali dolgem potovanju? Prisluhnite svojemu srcu in popotniškemu duhu.

Ne pozabite rezervirati prevozne karte in rezervirati namestitve. Izkušeni popotniki svetujejo, da rezervirate namestitev in let 90 dni pred odhodom, res pa je, da so zadnja leta last minute potovanja postala zelo popularna. Če imate možnost, da uskladite službene ali študijske obveznosti s potovanjem, se lahko odločite tudi čez noč, samo ne bodite žalostni, če bo let razprodan ali na destinaciji ne boste našli proste sobe, koče ali apartmaja. Dobro naštudirajte, katero prevozno sredstvo boste izbrali za potovanje. Boste leteli, križarili po svetu, potovali z vlakom po Evropi ali se odpravili z avtomobilom na drug konec sveta? Potovanje vam mora biti pisano na kožo, zato ne obupajte pri iskanju, preglejte ponudbe prevoznikov pri nas in v tujini.

Preučite, kam se odpravljate, in kaj lahko tam pričakujete (vremenske razmere, kakovost življenja …).

Na You Tubu ali Instagramu preglejte objave drugih, ki dnevno razkazujejo, kje so bili in kaj so tam počeli. Na takšen način lahko tudi izveste, kakšno vreme je tam v obdobju, ko nameravate odpotovati. Preglejte splošne značilnosti podnebja, da se boste tja odpravili v najlepšem letnem času, ko boste resnično lahko uživali v čarih dežele. Koristno je tudi, da preverite, ali so tam prisotne kakšne bolezni, ali se morate cepiti in kakšna zdravila je nujno vzeti s sabo. Izjemno pomembno je, da preverite, kakšna je politična slika tam, divja vojna, upori, so zrušili oblast ipd. Ko nekam potujete, vedno poglejte, kje lahko dobite prvo pomoč v nujnih primerih, še posebej, če ste kronični bolnik ali se nameravate ukvarjati z ekstremnim športom, ki prinaša določeno tveganje. Oborožite se z informacijami, kakšni higienski standardi veljajo za tiste kraje, ki jih nameravate obiskati, ali je možnost okužbe prek vode ali hrane velika. Ni odveč, da se pozanimate, kakšen je javni prevoz v mestu, kakšna je možnost izposoje koles, električnih skirojev, ali se boste naokrog vozili z metrojem, podzemno železnico ali pa najeli avtomobil.

Poskrbite za zdravstveno zavarovanje.

Ko rezervirate letalsko karto, doplačajte tudi zavarovanje, če slučajno pride nekaj vmes in ne boste mogli odpotovati. Ne želimo, da se vam kaj v tujini pripeti, a vseeno je dobro imeti tudi potovalno zdravstveno zavarovanje. Preverite, kaj ponujajo naše zavarovalnice, kajti stroški zdravljenja, hospitalizacije, prevoza z reševalnim vozilom itd. lahko hitro ohromijo vaš potovalni finančni proračun. Ko najmanj pričakujemo, se nam lahko pripeti najhuje, zato je treba načrtovati vnaprej. Dobrodošla so takšna zavorovanja, pri katerih imate asistenčni center na voljo 24 ur, kjer vam bodo ponudili vso pomoč pri birokratskih zadevah, komunikaciji z zdravniki, krili stroške vrnitve domov ipd. Naročite si čim prej brezplačno Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Vse informacije o tujih državah in načina uveljavljanja zdravstvenih storitev v posamezni, pa si preberite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Preglejte, katere dokumente potrebujete za potovanje.

Nikar ne pridite v zagato, da en dan pred odhodom ugotovite, da vam je veljavnost potovalnega lista potekla. Pravočasno dvakrat preverite, ali je še veljaven. Obvezno se pozanimajte, ali za državo, v katero potujete, potrebujete vizum, ki vam bo omogočal vstop ali začasno bivanje tam. Ali je to letališki tranzitni vizum, ali enotni schengenski vizum ali vizum za dolgoročno bivanje, poglejte na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve, kjer so na voljo tudi kontaktni podtaki za diplomatska predstavništva ali konzulate, na katere se morate obrniti, da pridobite vizum. Četudi boste vse načrtovali do pikice natančno, morate imeti v mislih, da se lahko kaj tudi spremeni, da vam lahko kakšen izlet prekriža nepričakovano, da celo zamudite let. Nikoli ne obupajte, bodite iznajdljivi, vprašajte na turističnih točkah, na letališču, pocukajte za rokav hotelirja in ga prosite za namig, ali policista na ulici, če se izgubite … Pričakujte nepričakovano, ampak poudarjamo, prepustite se pustolovščini in poskušajte vsrkati vase čim več novega. Ne dovolite, da vas kakšen pripetljaj spravi v slabo voljo. In 2many4granny pošljite pozdrave, veseli bomo vaših fotografij in opisov izkušenj.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.