Nasveti za potovanja

Naše zimske vragolije in ustrezna zaščita pred mrazom

V vseh teh letih, odkar imam otroke, sem spoznala, da je njihova koža občutljivejša na temperaturne spremembe, nagnjena k izušitvi, tanjša in manj pigmentirana kot naša. Zato sem ji vedno namenjala posebno pozornost in jo ustrezno negovala. Po očetu so namreč vsi trije, predvsem pa punci, podedovali atopijski dermatitis, s čimer imamo pozimi precej izzivov, saj je takšna koža posebej nagnjena k izgubi vlage. Posebej pozorni smo na pravilno hrano pozimi, na vlaženje prostorov in da nam nikoli ne zmanjka negovalnih krem.

Tudi pozimi veliko na svežem zraku!

Četudi je zunaj zelo mrzlo, mi ostajamo aktivni in se odpravimo ven. Obožujem vikende, ko si umislimo daljše športne izlete. Tako smo nedolgo nazaj vsi družinski člani obiskali  Malo planino in Veliko planino in preživeli fantastičen vikend na snegu. Mija Zoja, Gaja in Jaša so se ure in ure sankali, midva pa sprehajala in smučala. Otroci so naju spodbujali, naj greva hitro, hitreje, najhitreje … Smejali smo se na ves glas in prepričana sem, da je naš smeh odmeval daleč naokrog. Ker nam je bilo tako všeč, smo v zimskih mesecih naš izlet večkrat ponovili. Prečudovita lokacija ob Jarškem domu nam ponuja osupljiv pogled na dolino. Tam je, kot bi bili v pravljični beli deželi. Kot bi bila to naša dežela, saj ni gneče, le redko kdaj srečamo kakšnega planinca.

Jutranji in večerni obred mini razvajanja

Ampak ne samo, da moram misliti na to, da so otroci ustrezno oblečeni in obuti, v popolni bojni opremi na res hudem mrazu in snegu, vedno moram njihove izpostavljene dele telesa dobro zaščiti tudi s kremo. V nasprotnem primeru imajo velike težave s suho kožo, ki zna razpokati in zelo boleti. Kot sem že omenila, so podedovali atopijski dermatitis, zato je sloj kreme dobrodošla ovira pred zunanjimi vplivi.

Mazanje s kremo pa je za nas pravi obvezni jutranji ali večerni obred. Ne samo pred takšnim izletom, tudi pred odhodom v vrtec in šolo, vsakemu posebej namenim nekaj minut razvajanja s kremo. Zvečer pa je mazanje po celotnem telesu potem, ko se kopajo ali prhajo, nekakšen uvod v sprostitveno večerno rutino, ki jo zaključimo z branjem pravljice.

2many4granny_po uživanju na snegu je pomembno, da je koža negovana_HIPP

Ni vsaka krema dobra krema za otroško kožo!

Mislila sem si, da imajo samo moji otroci občutljivo kožo, zato sem pogovorila z Denisom Bašo, dr. med., specialista pediatra. Pojasnil mi je, da se vsakodnevno srečuje z otroki, imajo težave zaradi suhe in razdražene kože ali pa imajo atopijski dermatitis. ”Tovrstnih težav je v zimskem času več. Otroška koža je zaradi mraza, vetra in suhega zraka v notranjih prostorih (centralno ogrevanje) nagnjena k izgubi vode.” Meni in vsem staršem polaga na srce: ”V vseh primerih svetujemo nego kože z ustrezno negovalno kremo in uporabo mil brez dodanih snovi, ki dražijo kožo. Pred samo izbiro se je dobro posvetovati z izbranim pediatroma ali farmacevtom v lekarni.”  Upoštevala sem njegov nasvet in nikoli, res nikoli nisem pri otrocih uporabljala kozmetike, namenjene za odrasle. Izbiri otroške kozmetike sem namenila veliko časa, študirala in študirala sem, kakšna bi bila najprimernejša za njihovo občutljivo kožo in veliko preizkušala. Zraven precej dragih specialnih krem za dermatitis, ki jih kupiš v lekarnah, sem iskala tudi bolj nežno negovalno kozmetiko za vsak dan. Za Jašo, ki nima zelo problematične kože tako že lep čas uporabljam predvsem kozmetiko HiPP, prav tako pa jo v kombinaciji z specializiranimi kremami za dermatitis uporabljam za Zojo Mijo in Gajo.

2many4granny_priprava kože za pusta_HIPP

Zdi se mi, da njihova negovalna krema da to, kar obljublja. Je cenovno dostopna, sploh, če potrebuješ večje količine in jo uporabljaš vsak dan na treh otrocih, hkrati pa je primerna za nego kože, ki je nagnjena k nevrodermatitisu. Je namreč brez mineralnih in eteričnih olj, brez dišav in parabenov in brez silikonov. Prijetno diši, saj vsebuje naravno bio mandljevo olje, ki se enostavno in preprosto razmaže. Da pa je naša rutina z mazanjem bolj zabavna, so pri Hippu poskrbeli za domiselno embalažo v obliki želve, nad katero je te dni najbolj navdušen najmlajši sin Jaša. Vrhunska krema za obraz in telo je kot vse ostale brez strupenih snovi za otroško kožo, všeč mi je pa zato, ker se vpije in na bodiju ali majčki ne ostane masten madež. Prav tako ni tistega občutka lepljivosti in imamo jo za vseh pet otrok, ki si že čisto samostojno prav sako jutro in večer namažejo obraz.

2many4granny_HIPP krema pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu

S čim pa vi negujete otroško kožo? Imajo tudi vaši otroci atopijski dermatitis? Delite svoje izkušnje in nasvete s 2many4granny v komentarju.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.