Resnične izpovedi

Kako odvaditi otroka od pleničk?

Kot mamica sem se soočala z odvajanjem od pleničk pri sinu in dveh hčerkah, zato so bile več kot dobrodošle vse informacije, ki sem jih našla na svetovnem spletu, v knjigah ali so mi jih posredovale prijateljice. Zbrala sem nekaj nasvetov, če vas takšen izziv čaka spomladi ali poleti.

Je pripravljen?

Najprej bodite pozorni na to, kaj vam sporoča otrok. Ali je pripravljen na slovo od pleničk? Če je, potem bo proces odvajanja potekal povsem umirjeno in brez stresa. Nikar svojega otroka ne primerjate s prijateljičinim. Vsak sledi svojemu procesu razvoja in vi morate biti v koraku z njim. Ne prehitevajte. Zavedajte se, da je vsak otrok edinstven, nekateri se prej navadijo hoditi na kahlico ali stranišče, drugi kasneje. Večina se jih začne to učiti med drugim in tretjim letom, kljub temu pa se lahko ”mokre nezgode” pripetijo tudi kasneje.

Zgleduje se lahko po starejšem bratcu ali sestrici

Ko začnete otroka navajati na kahlico, je dobro, da ga najprej seznanite z deli telesa, pomembno pa je tudi, da vsi, ki boste sodelovali pri procesu njegovega odvajanja od pleničk, uporabljate za opravljanje potrebe enaki besedi – lulanje, kakanje.

Če ima otrok starejšega bratca ali sestrico, se lahko zgleduje po njem in tudi sam začne uporabljati kahlico ali stranišče z nastavkom. Kahlico si lahko v trgovini izbere sam, saj jo bo tako raje uporabljal. Svetujem vam, da jo postavite na vidno mesto in da otroku pojasnite, čemu služi.

Za lažji prehod – nočne hlačke

Pleničk se ne boste znebili čez noč. Na začetku jih lahko zamenjate z nočnimi hlačkami. Odlične so Bambo Dreamy, ki dajejo občutek pravega spodnjega perila. Ponašajo se z mehkostjo, zračnostjo, diskretnostjo, ultra vpojnostjo, so prijazne do kože in okolja, primerne za deklice in dečke. Njihova prednost pa je, da jih lahko otroku en-dva-tri slečete oz. to stori tudi sam, ko se odloči, da bo potrebo opravil na kahlici ali stranišču.

Brez prisile

V obdobju odvajanja od pleničk otroku pokažite pleničko, ko je mokra in ko je suha. Naj spozna razliko med obema, ko ju nosi. Če vas bo otrok opomnil, da ima mokro pleničko, ga pohvalite in mu jo zamenjajte. V tem obdobju ga nikar ne silite na vso moč, da sedi na kahlici. Lahko ga animirate in mu pojete pesmice, medtem ko je na njej. Naj poteka vse skupaj brez solz in pritiska.

Bodite pozorni na znake

Otroka podučite, da ne odlaša z odhodom na kahlico ali stranišče in ne čaka na zadnji trenutek. Tja se mora odpraviti pravočasno, da ne pride do nezgode. Bodite pozorni na znaka – otrok se umiri ali počepne. Takrat ga vprašajte, ali je pripravljen, da gre na kahlico.

Poskušajte tudi vzpostaviti neko rutino – takoj ko vstane, po zajtrku, okrog poldneva, po kosilu in tako dalje, naj bo čas za kahlico. Sčasoma vam bo sam rekel, ko bo moral opraviti potrebo. Predstavite mu tudi uporabo toaletnega papirja.

Povsem brez strahu

Če ga je strah, da bo padel v stranišče, je rešitev nastavek za stranišče ali uporaba kahlice, četudi jo boste morali nositi s sabo na izlete in potovanja. Ko opravi potrebo, ne skačite do stropa od veselja, vseeno pa ne sme biti neopaženo. Pobožajte ga in ga pohvalite, da je to super opravil. Nikoli, ampak res nikoli, ne kaznujte ali ponižujte otroka, če se bo polulal ali pokakal v hlačke. Nezgode se bodo dogajale, ampak vi mu morate biti v oporo.

Opazila sem velike razlike med deklicami in dečki

Obe deklici sta se od pleničk poslovili krepko pred drugim letom starosti, medtem ko naš skoraj triletnik Jaša še kar uživa v topli in včasih vlažni »oblogi«. Mnogo krat sem slišala, da so dečki pri odvajanju od pleničk počasnejši, pri nas pa to res lahko potrdim. Jaša kar pozabi. Ko ga vprašava, zakaj ni šel na stranišče, reče »Ne vem mami, luli me ne uboga.« Prav tako si rad izmišljuje, kdo ga bi previl, enkrat mora to biti Živa, včasih je samo oči pravi, da očisti ritko, občasno se mami sploh ne sme pridružiti, spet drugič pa si Jaša pleničko zamenja kar sam.

Kako je potekalo odvajanje od plenic pri Jaši?

Ni bilo ves čas tako enostavno. Na začetku smo ga za opravljanje potrebe na kahlici morali animirati z branjem pravljice ali gledanjem risanke. Predvsem zjutraj ga opozarjava, da mora na stranišče. Včasih ga zalotiva, da na mestu stopica, a ne želi prekiniti igre. Takrat ga tudi pospremiva na stranišče, četudi nama ponosno zabrusi nazaj: ”Jaz se nikoli ne polulam v hlače.” No, Jaša je trenutno pri 2 letih in 10 mesecih toliko osvojil življenje brez pleničke, da je približno 80 odstotkov časa brez nje, v avtu in ponoči ter na smučanju pa ga pleničke Bambo Nature, številka 6, vse pogosteje pa tudi Bambo Dreamy nočne hlačke za fantke še kar spremljajo 😊

Prisegam na izdelke Bambo Nature Pleničke Bambo Nature so izjemno udobne in očitno zelo vpojne, saj Jaša še nikoli ni premočil hlačk. Nikoli ni imel vnetja ritke ali kakšnih drugih srbečic in težav. Kljub njegovi radoživosti plenička ostane na mestu in ne zdrsne drugam. Na embalaži piše, da so pleničke dermatološko testirane in skladne s kupom standardov, od okoljskih do ustreznosti za astmatike itd. Prav tako radi eksperimentiramo z nočnimi hlačkami, ki jih ima Bambo Nature posebej za fante in punčke. Vidi se, da so jih zasnovali Skandinavci, saj so krasnega videza in zgledajo kot spodnje perilo. Če bomo imeli še enega otroka, bo Bambo zagotovo spet z nami.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.