Blog

Jezero Coatepeque v Salvadorju: čarobna destinacija za družinski izlet

Lep sončen dan na začetku septembra je bil zame in mojo družino poseben. Še posebej, ker je bil Mihov rojstni dan 😊. Odločili smo se za nekaj fantastičnega, po priporočilu prijateljev iz Salvadorja in na koncu smo bili zelo navdušeni. Zato tudi delim naše doživetje z vami. Čudovito jezero Coatepeque v Salvadorju nas je popolnoma očaralo.

Salvador, majhna država v Srednji Ameriki, skriva nekatere čudovite naravne biserov, med njimi tudi jezero Coatepeque. To čarobno jezero se nahaja v zahodnem delu države in je postalo priljubljena destinacija za družinske izlete. Je jezero vulkanskega izvora in se nahaja 18 km južno od mesta Santa Ana v občini El Congo. Nahaja se na nadmorski višini 745 m in ima površino 25,3 km². Poleg tega je njegova globina 115 m2 in ima dva otoka: Isla del Cerro in Isla los Manguitos. Ime kraja “coatepeque” pomeni: Kačji grič ali Kačja gora.

Jezero Coatepeque je znano po svoji izjemni lepoti. Jezero je v zadnjih letih kar šestkrat spremenilo barvo: 1998, 2006, 2012, 2016, 2017 in 2018. ​Nazadnje je bil fenomen turkizne barve opažen avgusta 2017, zaradi cvetenja mikroalg. Pravijo, da je ta vrsta mikroalg zelo strupena. Takrat je bilo prepovedano uživanje jezerske vode, tako ljudem kot živalim, prav tako je bilo prepovedano kopanje. Povečanje toksičnih alg je torej tisto, ki je na koncu povzročilo turkizno barvo jezera. Poleg tega obstaja teorija, da je sprememba barve jezerskih voda posledica vulkanskega vpliva.

Za družine je to odlična priložnost, da uživajo v naravi in se naužijejo svežega zraka. Ima zelo prijetne vode in je idealen kraj za potapljanje, jadranje, vožnjo s kanujem, plavanje in smučanje na vodi. Okoli jezera je ogromno privatnih vil, hiš in vikendov, mnoge počitniške namestitve pa so zelo razkošne. Med njimi je več hiš, ki se oddajajo na Arbnb ali preko Bookinga, precej je tudi motelčkov in hotelov. Jezero Coatepeque je eno najlepših turističnih krajev, ki jih lahko obiščete v Salvadorju, pravijo tukaj.  Ima veliko območje, kjer se lahko ukvarjate z različnimi športi, poleg svoje lepote ima odličen panoramski pogled na vulkan Santa Ana in zeleni hrib. Je jezero vulkanskega izvora, saj se nahaja v kraterju, zato je njegova voda na določenih delih termalna. Ima otok, do katerega je mogoče priti le z ladjico. Med hoteli so najbolj obiskani hotel Torre Molinos, Rancho Alegre in Las Palmeras. Mi smo se odločili, da s prijatelji najamemo hišico preko Aribnb in tam preživimo vikend, pečemo na žaru, se kopamo in naredili smo tudi pohod v gozd ter najeli vodne skuterje ter se čez jezero popeljali z ladjico.

Najini otroci so bili navdušeni nad možnostjo zabave v vodi. Je pa to tudi idealno mesto za sprostitev ob obali. Preživeli smo len dan na plaži, se sončili in imeli piknik. Poleg naravne lepote jezero ponuja tudi kulturne znamenitosti, kot so cerkve in zgodovinski kraji. To je bila za nas odlična priložnost za učenje o lokalni kulturi. Ob jezeru smo preživeli cel vikend. 🙂

Nekaj pomembnih informacij

Varnost

Destinacija, tako kot večina v Salvadorju zdaj, je zelo varna, a ta je še posebej, saj je precej turistična. Ko mislim precej, ne mislim na Pariz, saj ni primerjave, pomeni le, da morda srečaš enega Američana, enega Japonca in tri Norvežane, tako turistična. Prihajajo pa domači turisti in nekaj turistov iz sosednjih držav, vendar tu ni masovnega turizma in gneče.

Vstopnina

Večina ogledov in dejavnosti na jezeru Coatepeque je plačljivih, vendar so cene običajno zmerno nizke. Na plaži ob jezeru pogosto zaračunavajo simbolično vstopnino, ki pomaga ohranjati okolje čisto. Stroški vodnih aktivnosti, kot je najem čolna ali opreme za veslanje, se razlikujejo glede na ponudnika.

Samostojni ogledi ali z vodnikom?

Ogledi jezera Coatepeque so lahko samostojni ali vodeni, odvisno od vaših želja. Če želite izvedeti več o okolici in lokalni zgodovini, je priporočljivo najeti lokalnega vodnika.

Kdaj na izlet?

Vikend je odličen čas za obisk jezera Coatepeque, saj večina družin takrat prosto in ima več časa za izlet. Poleg tega je vikend tudi priložnost za pobeg iz mestnega vrveža in sprostitev v naravi.

Oddaljenost od glavnega mesta

Jezero Coatepeque se nahaja približno 50 kilometrov zahodno od glavnega mesta San Salvador. Do jezera je mogoče priti z avtomobilom ali z lokalnimi prevozniki, na primer avtobusom, vendar povezava ni pogosta. Ob jezeru Coatepeque je na voljo več parkirišč, kjer lahko varno pustite svoj avtomobil med obiskom.

Najboljši čas za obisk

Septembra je v Salvadorju običajno toplo in vlažno vreme. Temperature na jezeru Coatepeque se običajno gibljejo med 25 °C in 30 °C. Najboljši čas za obisk je od novembra do aprila, ko je vreme bolj suho in prijetno.

Pomemben nasvet

– Ob obisku jezera Coatepeque ne pozabite na udobna oblačila (plus kopalke, majice z UV zaščito), sončno kremo in klobuk za zaščito pred soncem.

– Če plavate ali se ukvarjate z vodnimi aktivnostmi, bodite pozorni na varnostne smernice in upoštevajte oznake o nevarnih območjih.

– Priporočljivo je, da s seboj prinesete dovolj vode in prigrizkov, še posebej, če nameravate preživeti večji del dneva na jezeru in so z vami vedno lačni malčki.

– Če ste ljubitelj fotografije, ne pozabite na mobilni telefon, saj boste želeli ujeti te čudovite razglede. 🙂

Kaj lahko tam vidite?

1. Vulkane

Ob jezeru se nahaja več vulkanov, med njimi tudi vulkan Santa Ana, ki ponuja osupljive razglede na jezero in okolico.

2. Cerkve

V bližini jezera Coatepeque se nahajajo številne cerkve, ki predstavljajo del zgodovine in kulture regije.

3. Plaže

Plaže ob jezeru so odlične za sprostitev in družinske piknike.

4. Vodne aktivnosti

Otroci se lahko zabavjo z različnimi vodnimi aktivnostmi, kot so plavanje in veslanje.

Jezero Coatepeque v Salvadorju ponuja čudovito priložnost za družinski izlet v naravo. Ugotovili smo, da je z obilo možnosti za vodne aktivnosti, razglede na vulkane in kulturne znamenitosti jezero Coatepeque privlačna destinacija za vse starosti. S prijaznimi ljudmi je to ena izmed destinacij, ki je ne bomo pozabili.

Kdaj pridete k nam na obisk v Salvador, da vam pokažemo te lepote? 🙂

*Vir: Wikipedija in drugi

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.