Resnične izpovedi

Kako preprečiti izgorelost: najine osebne izkušnje in nasveti za boljše življenje

Izgorelost je resna težava, s katero se lahko soočamo ljudje, ki nosimo veliko odgovornosti
tako na delovnem mestu kot doma. V tem blogu z Miho deliva svoje osebne izkušnje in
strategije, ki jih uporabljava, da preprečiva izgorelost.

Ustvarjanje jasnih meja med zasebnim in poklicnim življenjem

No, to je fraza, s katero se ne strinjava. Niti malo. Po svoje občudujeva ljudi, ki znajo izključiti služben svet od zasebnega, a nama to nikakor ne uspe, niti ne verjameva, da bi v najinem primeru delovalo in bilo možno. Oba imava svoja podjetja, do katerih je bila dolga, naporna in stresna pot. Danes so to najini otroci, prav tko kot najini pravi otroci. In ne eno in ne drugo ne moreš postaviti na stran, da počaka osem ur, da bo spet na vrsti. Vse se prepleta in gre z roko v roki. Kar pa sva uspela narediti je, da prav tako kot dava v koledar sestanke, poslovne strategije in konference, dava tudi ”naju” in ”nas”. Izlete med tednom, večerje v dvoje, izlete med vikendom, potovanja z družino, čas za šport, masažo, sprehod, čas samoo zase, ko greš s prijateljico na kosilo ali v kino … In tega ne prestavljava, briševa ali pozabiva. Določila sva časovni okvir za delo in čas, ki ga nameniva družini ter sebi, a ko vmes skoči eno v drugo in obratno, ne rečeva, zdaj ni čas za delo. To bi bila laž. Odzoveva se tako, kot bi se na bolnega otroka, ki rabi nego zdaj. Skrbiva pa, da je v koledarju obojega ravno prav in da ne pretehta le eno področje. Vikendi so naš čas za odklop, ko pobegnemo v naravo, so pa tudi taki, ko jih presediva za računalnikom.  Jadranje med enim in drugim v pravem razmerju, je najin recept, drugače ne znava, niti ne misliva, da bi nama ustrezalo. Pri nama se telefoni žal ob 16. uri ne izključijo, pogosto tudi ob 23. uri ne, so pa včasih izključeni ob 9. uri zjutraj, spet drugič pa na polno zvonijo. Vsak dan je drugačen in slediva ”first thing first”, manj pomembno pa počaka.

Sodelovanje z drugimi sodelavci

Ključen korak pri preprečevanju izgorelosti je tudi sodelovanje z drugimi in razporeditev odgovornosti. Namesto da poskušava prevzeti vse delo sama, sodelujeva s svojimi zaposlenimi in ‘podeliva’ naloge. Popolnoma jim zaupava, da bodo kos vsem izzivom. Ko imaš več podjetij in več otrok, enostavno ugotoviš, da sam ne zmoreš vsega in da je uspeh lahko le ekipni. Zato veliko časa posvečava sodelavcem, dobrim odnosom, zaupanju in druženju tudi izven delovnih okvirjev. Imava resnično učinkovite ekipe, ki so odgovorne in omogočajo kakovostno delo tudi na daljavo. Raje kakšna napaka več in rast, samostojnost in uspehi, ki jih pripiševa posameznim sodelavcem  ali ekipam, kot pa prevzemanje dela in slave samo zase. Redno sva z njimi v stiku v Sloveniji, zahvaljujoč sodobni tehnologiji, tako da je vse mogoče. In delo je opravljeno! 🙂 Najbolj ponosna od vsega sva na ljudi, ki naju obdajajo, in na zaupanje, ki smo ga zgradili. Tudi, če kdaj pade kaj v vodo, tudi če kakšno podjetje dolgoročno ne bo uspešno, mi bomo ostali ekipa in vedno se lahko skupaj lotimo česa novega. Posli pridejo in gredo, priložnosti danes so, jutri jih ni, a ljudje so ključni, brez ekipe ni ničesar.

Skrb za fizično zdravje

No, to pa je področje, ki mu predvsem Jasna pripisuje vsaj tolik pomena kot zraku in vodi. 😊 Skoraj dobesedno. Ni menstruacija tista, ki pripelje slabo voljo v našo hišo, pomanjkanje gibanja in zdrava hrana, spravi našo žensko polovico na palmo in tega si nihče ne želi.

Redna telesna aktivnost, zdrava prehrana in dovolj spanja so ključni za ohranjanje energije in zdravja, kar res izvajava v največji možni meri. Tudi zdaj, v novem okolju in v novi državi, sva zavihala rokave. Sicer priznava, po skoraj trimesečni pavzi, ker pred in med selitvijo enostavno nisva zmogla odmeriti časa še za reden šport. Nošenje škatel, čiščenje nove hiše in vsa letanja po opravkih so bila tudi neke vrste telovadba. 😊 Zdaj pa sva zakupila najine ure na fitnesu in osebno trenerko. Treninge imava dvakrat tedensko po 70 minut, še enkrat pa kardio vadbo cross fit. Dvakrat tedensko pa sva sama svoja trenerja. Dva dneva tečeva 45 min in ta čas bova počasi stopnjevala. Ja, tudi tukaj imava plan odteči kakšen polmaraton za začetek in tudi kakšen latinskoameriški maraton. Še vedno občasno uporabiva program, ki ga nama je sestavil Vid Koblar, najin trener iz Ljubljane. Ta vadba je zelo funkcionalna, obdela se celotno telo, zasnovana pa je tako, da trening z nekaj pripomočki (gumicami, blazino, stolom in mizo) lahko oddelava doma.  Tako poskrbiva, da ostaneva v formi, kar je ključno za preprečevanje izgorelosti in za naju tudi vir dobrega počutja ter energija za vse ostale izzive.  Seveda tu, v Salvadorju, tudi zelo veliko plavava, saj imava to prednost, da imamo pred hišo bazen. Poleg tega smo zraven morja in vreme je 365 dni primerno za gibanje na prostem – večno poletje. In to je najboljši del. 😊

Zdravo se prehranjujeva

Vlagava trud, da se vsa družina prehranjuje čim bolj zdravo. Salvador ima bogato izbiro sezonskega sadja in zelenjave, tako da to ni prevelik izziv. S pomočjo naše hišne pomočnice skušava sestaviti uravnotežen jedilnik za male in velike, kar pa je izziv. Hišne pomočnice tukaj so preproste ženske, srčne in iskrene, a reve po večini nimjo končane niti osnovne šole. Nikjer se niso mogle naučiti, kaj je uravnotežen jedilnik in same so zrasle gor na koruzi, fižolu in coca coli, ki je ceneje kot voda. Kako naj zahtevava, da gospa sestavi zdrav obrok brez pomoči. To bo pri nas še trajalo, a jo učiva, skupaj nakupujemo, prvič je z nami slišala za proteine, ogljikovih hidratih in maščobah. Ni vedela, da se za zajtrk je bolj kalorično, za kosilo že manj in za večerjo zelo lahko hrano, brez sladkorja in odvečne energije. Vse to je zanjo novo. Prav tako je tukaj uvožena hrana draga, sadje je poceni, zelenjava tudi, na srečo tudi ribe in morski sadeži. Tako da nam bo tukaj zagotovo uspelo v kratkem osvojiti tudi idealno sestavljene obroke.

Vzameva si čas zase

Pomemben del najinega boja proti izgorelosti je tudi čas zase. Pomembno je, da si vzameva čas za svoje potrebe in interese ter se ukvarjava s stvarmi, ki naju veselijo in sproščajo. To vključuje branje, gledanje filmov, dolge kopeli z razvajanjem, obisk manikurnega salona, 😊pitje jutranje kave na terasi in poslušanje ptičjega petja, večerje s prijatelji, božanje našega lepega hišnega ljubljenčka, kunca Cookija (to je res sproščujoče, meditativno😊) … Vse to prinaša veliko zadovoljstvo obema, seveda vsakemu drugačne aktivnosti … 😊

Ohranjanje dobrih odnosov

Pravijo, da sta ohranjanje kakovostnih odnosov in vzpostavljanje podpornega omrežja ključna pri obvladovanju stresa in zmanjšanju tveganja za izgorelost. Trudiva se ostati s prijatelji, sorodniki in sodelavci iz Slovenije v stiku, zato uporabljava različne komunikacijske kanale. Še enkrat, hvaležna, da živimo v današnji dobi takšne in drugačne tehnologije, da kljub razdalji lahko ostaneš povezan z najdražjimi. Prav tako se nisva ‘zaprla v hišo’ in imava že tu nove prijatelje, s katerimi hodimo na piknike, praznovanja, večerje … Veva, da se lahko na ‘svoje’ obrneva kadarkoli, če potrebujeva nasvet, oporo, pogovor, spodbudo …

Skrb za zdravje pri zdravniku

Redno spremljanje svojega zdravstvenega stanja je ključno za preprečevanje izgorelosti. Pred kratkim sva se odločila, da si izbereva osebnega zdravnika v Salvadorju. Preden naju je sprejel, sva morala opraviti tudi krvne preiskave, s katerimi vsi dobimo vpogled v najino zdravstveno stanje. Mihovi rezultati so bili v redu, malo se mu je povečal holesterol, kar je zagotovo posledica hrane tukaj,  pri meni pa je bil povečan le parameter, ki meri TSH, horomon ščitnice, kar nakazuje, da imam kljub rednemu jemanju predpisanih zdravil za ščitnico, očitno težave. Ta ščitnica me že dolgo jezi, zato mi je zdravnik povečal dozo, ostalo pa vse super ‘štima’.

Dr. Posvet: takojšnji stik z zdravnikom

Še vedno pa morava poudariti, da imamo sklenjeno zavarovanje pri zavarovalnici Vzajemna – Varuhu zdravja. In le-ta ponuja tudi možnost Dr. Posvet. Zakaj je to super? Dr. Posvet je resnično najkrajša pot do zdravnika. Ta storitev omogoča takojšnji stik z zdravnikom 365 dni na leto, 24 ur na dan. Posvetujete se lahko o svojih zdravstvenih težavah kjerkoli in kadarkoli, tudi ponoči ali med prazniki. Uporabnikom omogoča, da svoja vprašanja zastavijo pisno ali izberejo možnost videoklica, kar zagotavlja zasebnost in udobje. Vsa komunikacija z zdravnikom poteka prek aplikacije, ki jo izberete ob aktivaciji (WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Telegram) na telefonu ali računalniku.

Izogibanje izgorelosti je ključno za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. S svojimi osebnimi izkušnjami in nasveti za boljše življenje sva poskušala ponuditi vpogled v strategije in pristope, ki nama pomagajo ohranjati ravnotežje med delom in zasebnim življenjem ter se izogniti izgorelosti. Pomembno je, da se zavedamo, da ni enega samega recepta za preprečevanje izgorelosti, ampak je to kombinacija različnih pristopov in sprememb v našem življenjskem slogu. Vsakdo ima svoje osebne izzive in obveznosti, zato je ključno, da najdemo načine, ki najbolje delujejo za nas osebno.

Če pa pride do kakršne koli zdravstvene težave ali pa se vam je porodilo kakšno vprašanje v zvezi z vašim zdravjem, ne pozabite: zasebni kanal Dr. Posvet je odlično orodje, ki omogoča takojšnjo pomoč zdravnika. S tem se lahko izognete morebitnim zdravstvenim težavam, ki bi lahko vodile k izgorelosti. Za konec želiva poudariti, da je skrb za dobro počutje in preprečevanje izgorelosti dolgoročna naložba v zdravje ter srečo. Naše zdravje je največje bogastvo, ki ga imamo, in je vredno truda in pozornosti, ki ju vlagamo v njegovo ohranjanje.

Skrb za zdravje otrok

– Zdravstvena polica za otroke

Midva si prizadevava biti vzgled najinim otrokom z zdravim življenjskim slogom in skrbno pozornostjo do njihovega blagostanja. Kot del naše zavezanosti k njihovemu zdravju sva sklenila tudi Zdravstveno polico za otroke pri Varuhu zdravja, Vzajemni. To nam omogoča, da imajo naši najmlajši družinski člani hiter in učinkovit dostop do specialistov doma in v tujini ter operativnih posegov. Poleg tega nam polica omogoča 24/7 klepet z zdravnikom – Dr. Posvet, izplačilo zavarovalnine, če otrok zboli za sladkorno boleznijo tipa 1, pridobitev drugega mnenja in brezplačno asistenco, kar nama podari umirjenost, da je za njihovo zdravje odlično poskrbljeno. Še enkrat moram poudariti, da mi je izredno všeč, ker vključuje možnost, da je otrok doma ali v tujini na vrsti za operacijo le v nekaj dneh, obenem tudi omogočajo asistenco pri organizaciji operacije ali obiska specialista.

Nezgodno zavarovanje za otroke

Začetek šolskega leta je čas razburljivih dogodivščin in novih izzivov za naše otroke. Vendar pa se kot starši zavedamo, da se lahko nezgode zgodijo kadarkoli in kjerkoli. Otroci so nenehno v gibanju, skakanju sem ter tja (naši so res ves čas v ‘akciji’: na igralih, v šolskem in domačem bazenu, po skalah …) in včasih se nezgode preprosto zgodijo. Zato želim z vami deliti še zelo pomembno informacijo o nezgodnem zavarovanju za otroke, ki ga ponuja Varuh zdravja – Vzajemna.

Nezgodno zavarovanje za otroke je nekaj, kar je smiselno vključiti v družinski letni finančni načrt. Zakaj? Ker nam lahko pomaga pokriti nepričakovane stroške, do katerih lahko pride zaradi nezgode ali bolezni. Pri Varuhu zdravja – Vzajemni ponujajo odlične možnosti nezgodnega zavarovanja za otroke, mladino in študente od 2. do vključno 26. leta starosti.

Navajam nekatere ključne prednosti tega zavarovanja: kritje za primer nezgodne trajne invalidnosti, naraščajoče izplačilo v primeru trajne invalidnosti nad 50 %, dnevno nadomestilo zaradi nezgode, izplačilo zavarovalnine za nekatere težje bolezni in zavarovalna vsota za primer nezgodne smrti od 10.000 do 45.000 EUR. Poleg tega je pomembno omeniti, da lahko zavarovanje sklenete za obdobje enega leta, z možnostjo samodejnega podaljševanja.

Ko gre za dobrobit naših otrok, je njihovo zdravje na prvem mestu. Zato vam toplo priporočam, da razmislite o sklenitvi obeh zavarovanj za svoje otroke. Nikoli ne vemo, kaj nam prinese prihodnost, zato je bolje biti pripravljen.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.