Resnične izpovedi

Jadranje v južni Dalmaciji

Družinsko jadranje nam je všeč, ker imamo radi morje, ker skupaj kvalitetno preživimo prosti čas v najlepšem okolju, na svežem zraku, ker tako tudi poskrbimo za naše zdravje, ker je pogled na Dalmacijo z vode veliko bolj barvit in doživet kot s kopnega, ker nam da svobodo in nas še bolj poveže. ”Drvenje” v vetru nam predstavlja velik užitek, zato je tokratno naše jadranje že osmo zapored. Na lanskoletno v avgustu imamo še danes zelo lepe spomine, saj smo odkrili kar nekaj novih zalivov in otokov v Jadranu ter raziskali centre malih dalmatinskih mest.

Lokacija

Južna Dalmacija

Transport do in z lokacije

V soboto smo se zbrali pri nas doma ob 6.40. Privoščili smo si kavo in zložili prtljago v avtomobil Caravello Volkswagen. Odhod je bil ob 7.00. Peljali smo se do Splita, marine Kastela.

Čas jadranja

1.10. 2022– 5. 10. 2022 (oz. še dlje, 🙂 saj je Miha nadaljeval jadranje z ekipo sodelavcev v okviru ”teambuildinga”)

Ta letni čas smo izbrali zato, ker je veliko ceneje, predvsem pa ni gneče, kar botruje povsem drugačnim doživetjem. Ni nam bilo treba čakati uro na bojo, se ”tlačati” med jadrnice in iskati mikro luknje. Morje je bilo še vedno toplo, imelo je prijetnih 21, 21,5 stopinj Celzija. Eden izmed razlogov, da smo se odpravili jadrati jeseni, je tudi boljši veter.

Trajanje potovanja

5 dni

Sobota: Split – Jelsa, Hvar

Nedelja: Jelsa, Hvar – Proizd, Korčula – Vela Luka, Korčula

Ponedeljek: Vela Luka, Korčula – Mesto Hvar, Hvar – Palmižana, Peklenski otoki

Torek: Palmižana, Peklenski otoki – Milna, Brač – Split

Sreda: odhod domov

Večje razdalje smo premagovali ponoči. Iz Splita smo se ponoči vozili približno šest, sedem ur, da smo prispeli do bližine Palmižane. 

Primernost za družine

Otroci obožujejo jadranje. Nikoli niso zahtevni, nikoli ne jokajo, da bi radi zapustili jadrnico. Takšne počitnice so jim v pravo veselje. Seveda pa so pravi vodni ljubitelji, še posebej v poletnih mesecih, zato vedno dolge razdalje delamo ponoči, da so dnevi na voljo za kopanje. Če delamo manjše premike čez dan, se zamotijo s svojimi igračami.

Opozorila bi na to, da pa je nujno treba poskrbeti za njihov varnost. Vedno je treba imeti s sabo rešilne jopiče. Nameščena mora biti varnostna ograjica ob strani. Ko jadramo, se nagibamo, zato moramo starši poskrbeti, da ne hodijo gor in dol po jadrnici, ampak so v njenem notranjem delu ali sedijo zadaj.

Najinim otrokom med jadranjem ni slabo.

Tip potovanja

Jadranje 🙂

Jadrnico smo si sposodili pri slovenski agenciji The Sailmaster, ki ima po hrvaški obali in drugod pogodbe z drugimi agencijami ali celo zasebniki, ki dajo svoje jadrnice v čarter. Oni so bili posrednik. Ko smo prišli v Split, v marino Kastela, smo imeli tokrat zelo slabo izkušnjo z mladimi, ki so nam predali jadrnico, saj so o njej vedeli manj kot moja babica. Sploh niso znali poiskati vtičnic, ničesar niso znali razložiti. Bili so resnično zelo nepodučeni. Hvala bogu, Miha je tik, preden smo odrinili, ko smo že vso prtljago zložili v omare jadrnice (berite: to je velikoooo dela), preizkusil ”boathrusterje”, potisnike na premcu oz. bočne potisnike. Gre za stranske izpuhe, skozi katere gre zrak in to jadrnico premika. In to je nekomu, ki ne jadra vsak dan, v veliko pomoč pri pristajanju in obračanju. Najeli smo jadrnico, ki naj bi to imela. Ampak, pri naši najeti jadrnici to ni delalo! Precej smo bili razburjeni, saj smo izrecno želeli imeti to. Jezni smo bili, ker pravzaprav tega sami sploh niso ugotovili. Čakali smo dve uri in dobili smo drugo jadrnico, ki je bila veliko boljša. Na koncu se je izkazalo – v vsem slabem je nekaj dobrega. Zato vse opozarjam, da pred jadranjem dobro pregledate jadrnico. Vse! Vso tehniko! Luči, pečico, hladilnik, štedilnik … Vse preizkusite, ali brezhibno deluje.

Tokrat so naju na družinskem potovanju oz. jadranju s tremi otroci spremljali tudi prijatelji: moja prijateljica iz otroštva Mojca, ki sem ji bila tudi poročna priča, njen mož Jure, prijatelj Staš, ki je tudi naš poslovni partner, fotograf in snemalec, ampak tokrat je bil bolj v vlogi ”počivača”. 🙂 Poudariti moram, da je bil naš kapitan Miha, njegova kopilotka pa Urša, naša bivša varuška in zelo dobra prijateljica.

Dokumenti

– potni list in/ali osebna izkaznica

– vozniško dovoljenje (vsi)

– dovoljenje za snemanje z dronom

– zdravstvena izkaznica

– evropska zdravstvena izkaznica ali urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje

Urša je poskrbela, da smo sabo vzeli dovoljenji za vožnjo s čolnom, knjigo jadranja, rokavice, jadralno opremo za pilota in kopilota, ”crew list” in pogodbo za najem jadrnice, list s telefonsko številko prevzemnega mesta, držalo za navigacijo in si pripravili GPS kodo do marine.

NE SPREGLEJTE BLOGA, INTERVJUJA Z URŠO O TEM, KAJ VSE JE TREBA UREDITI, PREDEN SE ODPRAVIŠ NA JADRANJE, KAKŠNA DOKUMENTACIJA JE NUJNA, KAKO SE SPLOH OPRAVI IZPIT ZA ČOLN IN ŠE MARSIKAJ ZANIMIVEGA.

Prtljaga

Za jesensko jadranje je treba vzeti enaka oblačila kot poleti, samo malce toplejša morajo biti. Na tokratnem jadranju smo imeli veliko sreče, ker je bilo vreme prekrasno. Samo zvečer in zjutraj smo potrebovali vetrovko ali pulover, čez dan smo lahko bili še vedno v kratkih hlačah in majicah s kratkimi rokavi.

Seznam naše prtljage

 • kopalke
 • brisače za prhanje
 • velika brisača za plažo
 • kopalni plašč za tuš v marini
 • natikači
 • polenta oblačila
 • zelo topla oblačila
 • nepremočljiva športna obutev
 • kozmetika
 • sušilec za lase
 • družabne igre
 • sončna krema
 • anorak oz. palerina
 • mini dežnik
 • vrečke za smeti (močne 120 l, 30 l)
 • čistilo za posode, gobica za čiščenje, krpa za čiščenje
 • vlažilni čistilni robčki
 • čistilo za kopalnico
 • papirnate brisače
 • wc papir
 • sončna očala
 • 10 ščipalk za perilo
 • toaletna torbica z zdravili (plus krema Akupres)
 • krema z zaščitnim faktorjem
 • knjige
 • igrače
 • 3x tople odeje

Prtljago smo dali v velike nakupovalne vrečke, da nam potovalke niso jemale prostora. Pripravili smo dodatne obleke za na pot za otroke, vlažilne čistilne robčke in vrečke za bruhanje.

Stroški

Oktobra so cene nižje. Koliko je treba odšteti za najem jadrnice, si poglejte TUKAJ. Za hrano smo odšteli toliko, koliko bi tudi doma (300 evrov), približno za 200 evrov pa smo hrane vzeli od doma. 200 evrov smo odšteli za bencin. Približno 750 evrov so stali privezi in nafta.

Ureditev na jadrnici

Jadrnica je bila velika 16,4 metre. Prostora je bilo zelo veliko. Zadaj sta bili dve veliki kabini z zakonskima posteljama, prav tako sta bili spredaj dve veliki kabini z zakonskima posteljama. V kabini spredaj desno, skipperski kabini, je spal naš prijatelj Staš. Kopalnic je bilo pet. V dnevni sobi je jedilna miza, ki ima povrh mehak oblazinjen del, ki se lahko spremeni v zakonsko posteljo.  

vir: https://ws.nausys.com/CBMS-external/rest/yacht/10255069/html?lang=en&date=01-10-2022Ne

Na jadrnici je WIFI zelo dobro deloval, zato sem lahko opravljala tudi delo na daljavo. Prav tako sta Mija in Gaja s sabo imeli šolske zvezke in učbenike, zamujeno snov pa bomo tudi obravnavali sproti.   

Aktivnosti

Otroci obožujejo, ko se ustavimo v kakšnem zalivu in se kopajo ves dan. Zvečer jih zamotimo z gledanjem risanke na računalniku. S sabo pa vedno vzamemo veliko družabnih iger, igrač, knjigic, pobarvank … in se tudi sami zamotijo. Starši jih ne animiramo, ker imamo drugo delo. Drugače pa je Miha že vnaprej načrtoval za vsak dan posebej dogajanje. Seveda smo se tudi prilagodili drug drugemu in upoštevali njegove želje. Prijateljica Mojca in njen mož sta si ogledala tudi grob Oliverja Dragojeviča v Veli Luki. Poskušali smo biti čim manj časa v pristanišču. Spali smo na odprtem morju, ker nam je bilo lepše se zbuditi daleč daleč stran od ”betona”.

Prehrana

Prijateljica je pripravila za malico na poti, wrape, in vodo za vseh devet potnikov. Ostalo hrano smo v celoti vzeli s sabo in si vnaprej pripravili že doma jedilnik za vse dni, ravno zaradi nakupa hrane in optimizacije. Veliko kosil (čufte, polnjene paprike, bolognese omako …) smo skuhali tudi že vnaprej, da na jadranju nismo imeli toliko dela. Dejansko je prostornost hladilnika in zamrzovalnika na jadrnici bila zelo velika, tako da nismo imeli težav s shranjevanjem živil. Na njej smo imeli tudi mikrovalovno pečico in štedilnik, tako da smo lahko tudi vse ostalo skuhali. Poleg pripravljenega jedilnika smo imeli ves čas na voljo tudi sadje in zelenjavo v ogromnih količinah.   

Jedilnik

 zajtrkmalicakosilomalicavečerja
sobotaWrap tortilija zavitki za po poti 15 + 9x 0.5l voda9x jabolkoPizza v mariniJogurt+oreščkiTestenine bolognese+zelena solata+bučno olje
nedeljaOmleta, jajčka na oko, umešana, kruh, namaz Argeta, sveža zelenjavaZavitek Ledo, različno sadje (jabolka, banane, grozdje, mandarine …)Rižota s kozicami+zelena solata+bučno oljeGrozdje, banana, oreščkiZelenjavna juha s cmočki
ponedeljekKruh, salame, namaz Argeta, sveža zelenjavaRazlično sadje (jabolka, banane, grozdje, mandarine …)Polnjena paprika+pire krompir (iz vrečke), mešana solataTuna, kruh in zelenjavaVEČERJA ZUNAJ
torekPolenta in jogurtRogljički Ledo, različno sadje (jabolka, banane, grozdje, mandarine …)Piščanec, pečen krompir, bučke, mešana solataNezdravi ☹ prigrizki    Palačinke, nutella, marelična marmelada, kisla smetana, skuta, različno sadje (jagodičevje)
sredaJajčka na oko, umešana, omleta, kruh, sveža zelenjava  /    Na poti: banane, jabolka, zelenjava, narezana na trakove, namaz Argeta, krekerji//

Naša mini pravila

Enkrat do dvakrat smo bili v marini z vso komoditeto kopalnic in tušev. Na barki so bile tri kopalnice s toplim tušem, poskrbeli smo za hitro prhanje, saj je bila količina vode omejena.

V stranišče nismo odlagali čistilnih robčkov, uporabljali smo čim manj papirja.

Dnevno je vsak poskrbel za čistočo svoje kabine, skupne prostore smo dekleta čistile dnevno približno eno uro.

Za čistočo zunanjosti barke so skrbeli fantje. Ko smo bili privezani v marini, smo zaprli vsa okna in vrata ter barko z zunanje strani splahnili z vodo.

Smeti smo dajali v vreče, ko smo bili na kopnem, so jih fantje odnesli.

Po obrokih čez dan smo z vedrom zajeli slano voda in jadrnico splahnili samo v predelu, kjer smo zunaj jedli.

Za nami je prišla nova ekipa, zato smo pred odhodom zamenjali posteljnino.

Jadrnica je iz plastike, nova, zato smo bili pazljivi, da je ne poškodujemo.

Pazili smo, da smo vedno zapirali varnostne gumbe na vseh omarah in ničesar nismo pustili prosto stati.

NE SPREGLEJTE BLOGA, INTERVJUJA Z URŠO O TEM, KAJ VSE JE TREBA UREDITI, PREDEN SE ODPRAVIŠ NA JADRANJE, KAKŠNA DOKUMENTACIJA JE NUJNA, KAKO SE SPLOH OPRAVI IZPIT ZA ČOLN IN ŠE MARSIKAJ ZANIMIVEGA.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.