Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Potovanja z otroki: izkušnje, nasveti, prednosti …

Oskar odkriva svet me je skupaj s Kam z mulci, Aljo Perne, Lajf z mulci, Hajdi Korošec povabil na webinar Potovanja in izleti: investicija v otroka? Ob njihovem rojstnem dnevu smo vsem, ki radi potujejo ali še bodo v prihodnje, povedale naše popotniške izkušnje. Ker je bila debata res prijetna in zanimiva, sem se odločila, da spišem malo daljši zapis in ga delim z vami še v pisni obliki.

Webinar: Potovanja in izleti, investicija v otroka? Si lahko pogledate TUKAJ

Potovanja so res nekaj lepega, obogatijo te na tisoč in en način, zato je vredno poskusiti. Strast do potovanj izvira pri meni že iz mladosti. Spominjam se nadaljevanke o dveh sestrah, katera se je odvijala v Avstraliji. Vrnitev v paradiž! Moja družina ni nikoli potovala, a sem jaz že takrat začutila močno željo po raziskovanju in odkrivanju vsega, kar je daleč stran. Ko sem kot študentka dobila prve priložnosti, začela služiti denar, sem resnično začela potovati. Čisto naključje pa je, da sem spoznala moža, ki ga je to tudi veselilo. Skupaj sva to strast še potencirala … 🙂

Odnos do sveta otrokom oblikujemo starši. Če za starše potovanja niso strašljiva, nevarna, potem to nezavedno ali zavedno proeciramo tudi na otroke kot dobro izkušnjo in jim damo pozitiven pogled na svet. V svet potemtakem stopajo pogumno.

Mi smo obiskali že več kot 80 držav. Najina narava dela dopušča, da lahko od vsepovsod opravljava vse službene obveznosti. In da poudarim na tem mestu – ne potujemo zato, da bi otroci ohranili spomine, ampak zato, ker je to najin življenjski cilj. In otroci se temu pridružujejo. Ko bodo starejši, se lahko odločijo, ali bodo potovali še naprej ali ne. Ampak vseeno ohranjamo spomine tako, da razvijamo fotografije in jih hranimo v družinskih albumih. Izdam vam tudi lahko, da sem sama že imela veliko potopisnih predavanj in po mojem zgledu gresta tudi hčerki. Že v vrtcu sta tudi onidve imeli potopisna predavanja in s tem nadaljujeta tudi v šoli. To je najlepše, ker je to njuna zokrožitev spominov.

Dr. Anja Kovačič, spec. zakonske in družinske terapije, mi je razložila, kaj otrokom pravzaprav pomenijo potovanja. Dejala je, da je to zelo odvisno od družinskega sistema, saj se otrok ne da enostavno razmejiti iz okolja, v katerem odrašča. ”Če sta starša navdušena popotnika in uživata v odkrivanju sveta, bosta navdušenje in željo po tovrstnih doživetjih zelo verjetno vzpodbujala tudi pri otrocih. Otroci so zelo prilagodljivi, radi raziskujejo, odkrivajo, doživljajo svet z vsemi čuti … V Sloveniji imamo tako kar nekaj družin, kjer se ta strast prenaša medgeneracijsko.” 

Ampak, ali sva ravnala neustrezno, ker sva šla na pot že z dojenčkom? Strokovnjakinja pojasnjuje, da v povezavi z družinskimi potovanji marsikdaj slišimo, da z majhnimi otroki ni smiselno potovati, saj nimajo veliko od tega in si stvari tako ali tako ne bodo zapomnili ali jih razumeli. ”Res je sicer, da zlasti dojenčki in majhni otroci dojemajo potovanja drugače kot odrasli, jih pa vseeno tako čustveno kot organsko doživljajo prek svojih staršev. Veliko staršev, ki radi potujejo, pravi, da so na potovanjih otroci mirnejši in srečnejši, kar je v veliki meri odsev povezanosti starša, večje sproščenosti in novih skupnih doživetij. Seveda je tudi naporno, pridejo težji dnevi, preizkušnje in nepredvidljivi zapleti, a pomembno je, kako se z njimi spoprimemo. Vsak, ki potuje ve, da so tudi neprijetne in na prvi pogled nerešljive situacije na koncu del dragocenih spominov. Dejstvo pa je, da se izzivi dogajajo tudi v domačem okolju in ne samo na poti.” Seveda ji moram na tem mestu pritrditi. Ker če bi videli, kako iskreni so nasmehi najinih otrok na potovanjih, bi mi verjeli, da so res najsrečnejši, ko se potikamo naokrog. Naši spomini so dragoceni in morava priznati, da si zelo zapomnijo posamezne pripetljaje, doživljaje, avanture s posameznih potovanj. Anja Kovačič nam je vsem staršem položila na srce modro misel: ”Otrokom odnos do sveta oblikujejo starši. Če je ta zanje strašljiv in nevaren, bodo to zavedno ali nezavedno projicirali tudi na otroka. Če imajo odprto držo in pozitiven pogled na svet, bodo z zaupanjem vanj vstopali tudi otroci.”

Z Miho sva prepričana, da se otroci na potovanjih ogromno naučijo, mnogo več kot, če bi ure in ure sedeli za knjigo. Kaj pa o tem misli Anja Kovačič? ”Skozi otroške oči je svet lahko ogromna učilnica, kjer oživi vse tisto, o čemer se učijo v vrtcu in šoli. S potovanji tako odkrivajo in spoznavajo raznolikost sveta, nove kraje, ljudi, živalski svet, navade, kulture. Pomagajo jim doživeti širok repertoar novih vonjev, zvokov, barv, jezikov … Skozi popotniška doživetja postajajo bolj prilagodljivi na spreminjajoče se situacije, pa tudi glede svojih navad. Osvajajo lahko besede novih jezikov in se učijo, da je to eden od načinov vzpostavljanja stika s svetom. Spoznavajo lahko tudi svoje vrstnike, in se učijo, da smo kljub različnosti vsi enaki. Preko izkustev, tako postajajo bolj odprti, strpni pa tudi bolj hvaležni za vse, kar imajo, v primerjavi z vrstniki iz revnejših držav. Nenazadnje pa potovanja otroke učijo tudi to, da so bolj kot materialne stvari pomembna doživetja.”

Ker sva oba prepričana, da so najini otroci, ker veliko potujejo, tudi v vsakdanjem življenju neustrašni, iznajdljiveši v številnih situacijah in samozavestno stopajo po kakršnikoli poteh, sva radovedno povprašala strokovnjakinjo tudi o tem. Razložila nama je strokovnjakinja , da potovanja spodbujajo otrokovo neodvisnost, odgovornost, samozavest, kreativno razmišljanje, radovednost in socialne veščine. Dodala je, da poleg tega dnevi, preživeti v raziskovanju novega okolja, spodbujajo aktiven življenjski slog, navdihujejo otroke, jim dajejo nove ideje ter širše perspektive, ki so dragocena popotnica za življenje.

Pa še nekaj bolj konkretnih razlogov, zakaj so super potovanja za otroke …

Novi kraji in kulture: Potovanje otrokom ponuja priložnost, da spoznavajo nove kraje, kulture, običaje in načine življenja. Ta izpostavljenost raznolikosti spodbuja njihovo domišljijo in odpira vrata novim idejam. Otroci se srečujejo z drugačnimi načini razmišljanja in se učijo prilagajanja novim okoliščinam, kar spodbuja kreativnost.

Izbira in odločanje: Potovanje lahko otroke spodbuja k razmišljanju in odločanju. Ko so v novem okolju, se soočajo z različnimi situacijami, kjer morajo sprejemati odločitve, se znajti in reševati probleme. To spodbuja njihovo kreativnost in razvija njihovo sposobnost razmišljanja izven ustaljenih vzorcev.

Odkrivanje novih stvari: Med potovanjem otroci odkrivajo nove stvari, kot so nenavadne rastline, živali, arhitektura, umetnost in še veliko več. To jim daje priložnost za opazovanje, spraševanje in razmišljanje o tem, kar vidijo. Otroci se učijo opazovati in raziskovati svet okoli sebe, kar spodbuja njihovo domišljijo.

Spodbujanje ustvarjalnosti: Potovanje lahko spodbuja otrokovo ustvarjalnost. Srečujejo se z novimi okolji, barvami, teksturami in vzorci, ki jim lahko služijo kot navdih za likovno ustvarjanje, pisanje zgodb ali izdelovanje ročnih izdelkov. Potovanje ponuja tudi priložnosti za udejstvovanje v umetniških dejavnostih, kot so risanje, slikanje ali fotografiranje, kar spodbuja otrokovo ustvarjalnost.

Povezovanje z drugimi ljudmi: Med potovanjem otroci navezujejo stike z ljudmi različnih kultur in jezikov. Srečujejo se s tujci, komunicirajo z lokalnimi prebivalci in se učijo o njihovem načinu življenja. To spodbuja otrokovo sposobnost empatije, razumevanja in sprejemanja drugačnosti, kar pa prav tako vpliva na njihovo kreativnost.

Skupaj z otroki na potovanjih gradimo odnos

Trdiva, da je popotovanje tudi odlična priložnost za kakovostno preživljanje prostega časa z otrokom. Takrat je manj motečih elementov – manj SMS sporočil, manj e-mailov! Takrat so službeni klici bolj redki in Zoom sestanki zvečer, ko že spijo. Starši in otroci smo v povsem novem okolju bolj skupaj, bolj smo povezani in več sodelujemo, saj nismo vsak v svoji sobi, s svojimi obveznostmi. Skupaj ”drvimo” novim spoznanjem, odkrivanjem, raziskovanjem naproti. Z nama se strinja tudi doktorica znanosti  na področju zakonske in družinske terapije, Anja Kovačič. ”Potovanja lahko štejemo kot kakovostno družinsko preživljanje prostega časa. Pa ne samo potovanja, že med pripravo nanje lahko njihovi starosti primerno vključimo otroke – npr. z barvanjem države na zemljevidu, kamor se odpravljamo, raziskovanjem tam živečih živali, otroških zabaviščnih parkov … Če je otrok že dovolj star, lahko sam razišče, kaj si želi videti, doživeti, poskusiti. Takšna potovanja krepijo družinske vezi in bogatijo odnose. Ko se družina poda v svet, s tem zapusti svojo vsakdanjo, utečeno rutino, v novem, neznanem okolju pa so se člani toliko bolj primorani povezati, se zanašati drug na drugega in si biti podpora. Ne glede na to, kakšna doživetja si izberejo, skupne izkušnje gradijo nepozabne in dragocene spomine, ki trajajo skozi vse življenje.”

Potovanje z otroki pomaga tudi okrepiti njihovo čustveno raven, domišljijo in kreativnost

Potovanje z otroki lahko pomaga okrepiti njihovo domišljijo in kreativnost ter spodbuja razmišljanje izven škatle. Mi se doma večino časa pogovarjamo angleško. To je bial najina odločitev, ker sva čutila, da bomo v prihodnosti več v tujini. To je bila po najinem mnenju dobra naravna popotnica. In najini otroci govorijo angleščino s popolnim naglasom, kot bi bili rojeni v Ameriki. To pride najbolj do izraza na naših potovanjih, ko samozavestno spregovorijo z drugimi otroki in se vse dogovorijo z njimi.

Otroci so na potovanjih uvideli, da svet ni pravičen. V Afriki so videli, kako lačni so otroci in v kakšnih razmerah živijo. To jih gane in se tudi sami trudijo pomagati jim. Najina tretješolka recimo je s pomočjo sošolk in vodstva šole organizirala dobrodelno akcijo za slovenske in ukrajinske otroke. Skratka, otroci so spoznali, da ni povsod enako, da imajo nekateri primankljaje takšne ali drugačne na področju izobrazbe, zdravja, oskrbe, življenjskih potrebščin … Ne živimo vsi znotraj ograje Slovenije, spoznali so, da je svet zelo velik in različen.

Poleg tega na potovanjih otroci doživijo situacije, v katerih smo vzhičeni, morda celo ne vemo, kako bi ravnali …

Potovanja omogočajo otrokom, da iz prve roke spoznavajo različne kulture, tradicije, jezike, verovanja in načine življenja. Tako imajo priložnost, da se naučijo in razumejo, kako različni ljudje razmišljajo, verjamejo in delujejo v različnih delih sveta.

Kako potovanja spodbujajo razumevanje, toleranco in empatijo pri otrocih?

Neposredna izkušnja: Ko otroci obiščejo druge države in se srečujejo z ljudmi, ki imajo drugačne kulturne ozadje, jim to omogoča neposredno izkušnjo drugačnosti. To jim pomaga premagovati predsodke in stereotipe ter spodbuja razumevanje in sprejemanje drugačnosti.

Sprejemanje različnosti: Potovanje otrokom pokaže, da je svet poln različnosti in da je to nekaj pozitivnega. Spoznavanje drugih kultur jih uči, da so različnosti nekaj, kar nas bogati, in da je pomembno ceniti in spoštovati različne načine življenja.

Komunikacija in medkulturna interakcija: Med potovanjem otroci imajo priložnost za komunikacijo z ljudmi iz drugih kultur. To spodbuja njihove komunikacijske veščine, empatijo in razumevanje drugačnih perspektiv.

Preseganje jezikovnih ovir: Potovanje otrokom omogoča srečanje z drugimi jeziki. Učenje nekaj osnovnih besed ali fraz v tujem jeziku in uporaba le-teh pri komuniciranju s tujci spodbuja razumevanje in spoštovanje drugih jezikov ter kultur.

Sprejemanje in prilagajanje: Potovanje je lahko tudi priložnost za otroke, da se naučijo prilagajanja drugačnim situacijam, okoljem in običajem. To jih uči prilagodljivosti, strpnosti in odprtosti za različne načine življenja.

Potovanja zagotavljajo edinstveno priložnost za otroke, da razvijajo razumevanje, sprejemanje in spoštovanje drugih kultur ter postanejo bolj tolerantni in razumevajoči posamezniki v globalnem svetu.

Z otroki je potovanje samo še ”večja fora”.

Srečna sva, ker uživajo. Stokrat manj naporni so kot doma, seveda pod pogojem, da potujemo, se premikamo in nismo ves čas v enem kraju.

Drugačna so samo v smislu, da si z Miho nisva tako ”blizu”, ker nisva sama. Čeprav sta najini telesi fizično blizu drug drugega, se moreva veliko ukvarjati s samim potovanjem, spremljanje navigacije, rezervacije na poti, iskanja obrokov, večernega pakiranja za novi dan, veliko se ukvarjava z otroki in nisva ”midva”. To je edina razlika. Kako so videti mesta zvečer in ponoči, žal, ne moreva doživeti. Ne prepleševa celih noči ali ne klepetava ob večerjah do poznih ur, saj morajo otroci zgodaj spat. Hkrati pa bi tudi midva od utrujenosti ”umrla”, kajti potovanja so v našem stilu kar tempirana, veliko premikov in notranjih letov, kar zahteva veliko dela in čas aon-line. Razlikujejo se tudi po finančni plati, saj so zdaj naša potovanja veliko dražja kot prej, ko sem potovala sama ali skupaj z Miho. Na kaj drugega nisem še posebej pozorna, morda le na to, da ne hodimo v kraje, ki so nevarni zaradi bolezni in kjer so antimalariki obvezni. Vedno bolj premislimo in se informiramo o sami varnosti države.

Če greste na Mauricus, Sejšele, Tajsko, New York, niso potrebne velike priprave, ne rabite raziskovati, kje je varno, katero mejo ob kateri uri zaprejo … kupite le letalske karte in poiščete namestitev. Če pa gremo mi na bolj neobljudene kraje, najprej preštudiramo čas, podnebje, ali ej tam deževna doba, naredim si plan, kaj vzeti od oblačil s sabo. Potem se popolnoma posvetim zdravstvenemu delu: cepljenjem, zdravilom, prvi pomoči … To je izredno pomembno, če ni bolnišnice za vsakim vogalom. In potem otrokom pripravim paketke z oblačili, da so na potovanju čim bolj samostojni.

Skratka, kaj vam svetujem, če greste na pot z otrokom?

Načrtovanje vnaprej: Pripravite si podroben načrt potovanja, vključno z rezervacijami prevoza, nastanitve in dejavnosti. Na ta način boste imeli boljši pregled in se izognili nepotrebnim stresom med potovanjem.

Prilagodite tempo: Upoštevajte, da bodo otroci morda potrebovali več časa za premikanje in odmorov med aktivnostmi. Prilagodite tempo potovanja njihovemu ritmu, da se izognete preobremenjenosti. Potem raziščem, kaj vse si bomo ogledali, Miha pa preuči vse po kilometrih, da ni vsega v enem dnevu preveč.

Pripravite se na zabavo: S seboj vzemite igrače, knjige, barvice ali druge aktivnosti, ki bodo otroke zabavale med potovanjem. To jim bo pomagalo preživeti dolge ure na avtu, letalu ali drugih prevoznih sredstvih.

Vključite otroke v načrtovanje: Dajte otrokom občutek odgovornosti in vključite jih v načrtovanje aktivnosti med potovanjem. To bo povečalo njihovo zanimanje in vključenost ter omogočilo, da se prilagodite njihovim željam.

Poskrbite za udobje: Vzemite s seboj udobna oblačila, odeje, blazine ali druge predmete, ki bodo otrokom pomagali ustvariti prijetno in udobno okolje med potovanjem.

Pravočasno prigrizki in pijača: Imejte pri roki zdrave prigrizke in pijačo, da zadovoljite lakoto otrok med potovanjem. To bo zmanjšalo sitnost in zagotovilo, da so otroci dobro nahranjeni.

Raziskovanje novih krajev: Vključite otroke v raziskovanje novih krajev. Poiščite družinske aktivnosti, kot so obisk muzejev, živalskih vrtov, parkov ali lokalnih znamenitosti, ki bodo zanimive za vse člane družine.

Prilagodite nastanitev: Izberite nastanitev, ki je primerna za družine z otroki. Hoteli ali apartmaji s prostorom za igro, bazeni ali otroškimi igrišči bodo otrokom omogočili, da se sprostijo in uživajo tudi zunaj aktivnosti. Upoštevajte varnostne ukrepe: Varnost je ključnega pomena pri potovanju z otroki. Poskrbite, da so otroci vedno v vašem vidnem polju.

Izzivi na potovanjih z otrokom

Tu je nekaj pogostih izzivov, s katerimi se starši pogosto srečujejo, a mi jih vedno znova uspešno premagamo. Nekaj nasvetov sem že navedla zgoraj v blogu.

Dolgčas: Otroci se lahko hitro dolgočasijo med dolgimi vožnjami ali čakanjem na letališču. Pomanjkanje aktivnosti ali zabave lahko vodi do nemira in nezadovoljstva.

Sedežna neudobnost: Dolgotrajno sedenje v avtu, na letalu ali jadrnici lahko povzroči nelagodje in neprijetnosti. Otroci so lahko nemirni ali se pritožujejo zaradi bolečin v hrbtu, vratu ali nogah.

Motnje spanja: Sprememba okolja in rutine lahko vpliva na spanje otrok. Med potovanjem se lahko težje umirijo in dobro spijo, kar lahko povzroči utrujenost in slabo razpoloženje.

Prilagajanje na nov prostor: Otroci se morajo prilagoditi novemu okolju, kar lahko povzroči stres ali tesnobo. Sprememba spanja v drugem okolju ali prilagajanje na nove hrane in navade lahko predstavlja izziv.

Logistične težave: Potovanje z otroki zahteva dodatno organizacijo in načrtovanje. Prtljaga, prevozna sredstva, urnik in druge logistične podrobnosti lahko predstavljajo izziv, zlasti z večjim številom otrok.

Hrana in prehranjevanje: Otroci imajo lahko posebne prehrambene potrebe ali izbirčne okuse, kar lahko otežuje iskanje primernih obrokov med potovanjem. Prav tako lahko potrebujejo pogostejše obroke ali prigrizke, kar je lahko izziv na dolgih vožnjah ali v letalskih letih.

Varnost: Med potovanjem je pomembno zagotoviti varnost otrok. To vključuje uporabo otroških sedežev v avtomobilu, spremljanje otrok na letališču in v prometnih okoljih ter pazljivost na morebitne nevarnosti na jadrnici ali drugih plovilih.

Katere so najbolj primerne destinacije glede na starost otrok?

Najlepše spomine imamo na najbolj razgibana potovanja − 40 dni po vseh otokih Indonezije, Šri Lanki, Maldivih, Panami in Kostariki, en mesec potovanja po petih deželah južne Afrike … Oh, ogromno prečudovitih spominov!

Pomembno je, da veliko namenimo poglavju varnosti. Recimo v Tokiu moraš za roko ob cesti držati otroka, ker ti ga ne bo nihče vzel, ampak je tam ogromna gneča ljudi in v sekundi ga lahko izgubiš. Druga zadeva: morate preučiti glede varnosti uživanja hrane. Otroci si morajo umivati roke, temeljito, pred jedjo. Paziti morate, kje jeste, da se ne okužite.  

Najprimernejše destinacije za družinska potovanja so odvisne od starosti otrok, njihovih interesov in potreb. Tu je nekaj idej glede na starostne skupine otrok:

Dojenčki in malčki (0-2 leta):

   – Počitnice na plaži: Destinacije z mirnimi plažami, kot so Maldivi, Sejšeli ali Kanarski otoki, so odlične za sprostitev in uživanje v toplih sončnih dneh.

   – Križarjenje: Križarjenje z družbo, ki ponuja storitve za dojenčke in malčke, je lahko prijetna izbira. Mediteransko križarjenje ali križarjenje po Karibih ponujata veliko raznolikosti in zabave za vso družino.

Predšolski otroci (3-5 let):

   – Disneyland: Disneyland v Kaliforniji ali Disneyland Paris sta priljubljeni destinaciji za predšolske otroke, kjer se lahko srečajo s svojimi najljubšimi pravljičnimi junaki in doživijo čarobno vzdušje.

  – Nacionalni parki: Adda (Južna Afrika), Etoša (Namibija), Namib-Naukluft (Namibija)

Osnovnošolci (6-12 let):

   – Evropske prestolnice: London, Pariz, Rim ali Berlin …, kjer se lahko otroci naučijo o zgodovini, umetnosti in kulturi na interaktiven način.

   – Tematski parki

Najstniki (13+ let):

   – Avanturistična potovanja: rafting, kolesarjenje ali pohodništvo v naravnih parkih: Afrika, Kanarski

   – Mestna doživetja: Mestna potovanja v večja mesta, omogočajo najstnikom, da se potopijo v različne kulture, obiščejo muzeje, trgovine in doživijo mestno življenje: Sicilija, London

In če ne greste kaj kmalu na potovanje, nekaj idej …

Virtualna potovanja: S pomočjo interneta lahko obiščete svet z virtualnimi potovanji. Obstaja veliko spletnih strani in aplikacij, ki ponujajo virtualne oglede mest, muzejev, znamenitosti in naravnih lepot. Tako lahko doživite občutek potovanja kar iz udobja svojega doma.

Kuharske dogodivščine: Poskusite pripraviti jedi iz različnih kuhinj sveta. Poiščite recepte iz tujih kultur in se podajte v kuhinjo, da pripravite avtentične jedi. To bo omogočilo, da okusite kulinarično raznolikost različnih držav in se hkrati zabavate s kuhanjem.

Branje in raziskovanje: Preberite knjige, ki se odvijajo v različnih delih sveta, ali raziskujte o določeni državi, kulturi ali zgodovinskem obdobju, ki vas zanima. To vam bo omogočilo, da se bolj poglobite v destinacije, ki bi jih želeli obiskati, in se naučite o njihovih značilnostih.

Kulturni dogodki in festivali: Poiščite kulturne dogodke, festivale ali razstave, ki jih lahko obiščete v svojem mestu ali preko spleta. Mnogi kraji gostijo dogodke, ki predstavljajo različne kulture, glasbo, ples in umetnost, kar vam omogoča, da se približate drugim svetovnim kulturam.

Potepanje po lokalnih znamenitostih: Raziščite svojo bližnjo okolico in odkrijte manj znane znamenitosti ali naravne lepote v svojem mestu ali regiji. Pogosto poznamo tako malo o svojem lastnem okolju, zato je to odlična priložnost za odkrivanje novih krajev.

Ustvarjanje fotografskih albumov: Preletite svoje prejšnje fotografije z potovanj in ustvarite fotografske albume ali diaprojekcije. To vam bo omogočilo, da obudite spomine na pretekle dogodivščine in jih delite s svojo družino in prijatelji. Udeležba na jezikovnih tečajih: Izkoristite čas, ko ne potujete, za učenje tujih jezikov.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.