Afrika

Naše nepozabno kampiranje v Afriki

Naše enomesečno potovanje nam bo za vedno ostalo v spominu. Ne samo zaradi vseh naravnih lepot in naše dobrodelne misije, ampak tudi zaradi svojevrstne izkušnje kampiranja pod milim nebom. Otrokom je šotorjenje izredno všeč, ker jim daje občutek svobode in so ves čas na svežem zraku. Tak način dopustovanja je tudi odlična priložnost, da se še bolj povežemo in smo daleč daleč proč od civilizacije.

Naša popotniška oprema za kampiranje

Prepričana sem, da vam bo prišel prav naš seznam opreme za kampiranje v Afriki. Zamenjali smo številne kampe in v vsakem bi bili ”bosi”, če ne bi bili vnaprej dobro pripravljeni.

– Najbolj so nam prišle prav spalne vreče, ki smo jih uporabljali skoraj vsak dan. Bile so nujne, ker se temperature ponoči v puščavi spustijo na 3 ali 4 stopinje Celzija. Brez njih bi nas zeloooo zeblo.

– Hihihi, tudi vzglavnike smo imeli. Tako smo se udobno naspali in se zjutraj zbudili povsem spočiti.

– Nad kompasom so bili navdušeni predvsem otroci. Miha jih je posedel okrog sebe in skupaj so določali smeri neba. S sabo smo ga imeli tudi na trekingih in pohodih, tako da smo imeli zanesljivega prijatelja, da se resnično nismo mogli nikoli izgubiti.

Nočne lučke in naglavne lučke smo v kampih uporabljali dobesedno vsak dan, in sicer za branje pravljice, preoblačenje, gledanje zemljevida, nočne odhode na stranišče … Dobrodošle so bile v šotoru, saj je bila tam popolna tema. Mobilni telefoni so se polnili v avtomobilu in druge luči ne bi imeli.

– Redno smo uporabljali tudi multifunkcijsko orodje. Zelo priročno, žepno, imelo je tudi nož, s katerim smo prerezali vrvice ali rezali kruh na poti v avtomobilu. Veseli smo bili, ker so priloženi različni nastavki, posebnega smo uporabili tudi pri postavljanju šotora. To nas je rešilo številnih zagat. 🙂

– Brez kompleta prve pomoči naše potovanje ne bi bilo tako brezskrbno. Ni se nam pripetilo nič hujšega, a manjše ureznine in odrgnine smo lahko s pripomočki iz torbice za prvo pomoč en dva tri oskrbeli. Jaša si je priprl prst, Miha se je udaril z nogo v pločevino in takrat smo videli, kako dobro je biti pripravljen tudi na takšne nezgode.

– Zelo priročne so zložljive brisačke. Imeli smo jih s sabo v avtomobilu in jih uporabili, ko smo si umili roke z vodo iz večje posode, ki smo jo ves čas vozili s sabo. Za higieno rok smo resnično morali ves čas skrbeti in biti dosledni pri tem.

– Pohodni čevlji, tako lahkotni kot kompaktnejši, so bili naša nepogrešljiva oprema. Še enkrat smo se prepričali o njihovi izjemni udobnosti in kakovosti na naših pustolovščinah po Afriki. Priznati moram, da so bili otroci s takšnimi pohodni čevlji, ki so kot sandali, izjemno zadovoljni. Noge se jim v njih niso potile in jih niso bolele, prav tako se niso zamujali pri obuvanju in sezuvanju, saj imajo poseben sistem zavezovanja. Idealni so za tako visoke temperature, kot smo jih doživeli v Afriki. Ne morem mimo tega, kako pomembna je obutev na takšnih avanturah. Jaz sem bila večino časa obuta v nizke pohodne čevlje, ki so izjemno zračni in iz trpežnega materiala. Prišli so mi prav tudi v neurju, ki nas je ujelo. Definitivno so vodoodporni, preverjeno. In primerni so za hojo tako po pesku kot tudi kamenčkih, travnatih površinah, asfaltu. Ne vem, kaj bi naredila, če bi jih pozabila doma. Zato pa vedno naredim seznam vse prtljage pred odhodom, da resnično ničesar ne pozabimo. 🙂

– Brez lahkotnih in hitro sušečih majic in kratkih hlač tam ne bi mogli biti, ker je bilo nekajkrat zelo vroče. Pripravljeni smo bili tudi za hladnejše razmere. Pohodne jope, jakne in hlače smo oblekli velikokrat. Ne morete verjeti, kako se pri njih spustijo temperature ponoči. Brrr … V Afriki definitivno ni samo vrooočeeeee. Še enkrat poudarjam, ta oblačila lahko na zelo majhno zložiš in ne zavzamejo veliko prostora med prtljago. In njihova prednost je še ta – ko jih opereš, se en dva tri posušijo.

– Nujna oprema za kampiranje je seveda šotor. Hihihi … nisem pozabila tega dodati na seznam, brez skrbi … 🙂 Mi smo tokrat uporabljali takšnega, ki je na strehi avtomobila. Zraven smo postavili en manjši šotor, ki je bil namenjen dnevnemu počitku. Po navadi je v njem zaspal čez dan Jaša. Naše dogodivščine so ga zelo utrudile in ni mogel počakati, da se postavi strešni šotor. Tako se je vanj umaknil pred komarji in vročino ter sladko zaspal v senci. Šotor postaviš z enim gibom, preprosto. Je izjemno lahek, primeren za eno ali dve nočitvi, ne pa za dolgotrajno kampiranje. Kot sem zapisala − to je bila naša dodatna mini nastanitev, ki jo je lahko postavil tudi otrok sam. Drugače smo morali spati v šotoru na strehi avtomobila zaradi divjih živali in naše varnosti.

– Oprema za kuhanje je bila v opremi našega strešnega šotora, zato je posebej nismo vzeli s sabo.

– Velika družina zahteva tudi velik nahrbtnik za vsakodnevno raziskovanje. Otroci so svoje drobnarije na safari in druge avanture nosili v svojih manjših nahrbtnikih.

– Ne pozabite tudi raznih repelentov proti komarjem, bidonov za vodo, ki jih morate vedno imeti pri roki, kozmetične torbice, zdravil …  

Otroci so v kampih zelo uživali, ker jim nudijo svobodo in ker so imeli tako možnost opazovati živali.

V Afriki so dobili edinstveno priložnost prisluhniti različnim glasovom živali zelo od blizu. Prav tako so tako lahko raziskovali okolico in poskušali najti razne žuželke, pa tudi kače. Uf! Takšen način počitnikovanja – kampiranje – nam je resnično zelo blizu, ker se povežemo z naravo, ker smo stran od civilizacije, ki je v naših vsakodnevnih življenjih še preveč prisotna, ker lahko iz šotora ali pred njim opazujemo zvezde. Dejansko smo tako ves čas skupaj, smo bolj povezani in skupaj izkusimo robinzonsko življenje. 🙂 Ukvarjali smo se z osnovami preživetja, na primer postavitvijo ognja. Odvisni smo bili od naravnih pojavov – dežja, vetra … Definitivno smo bili v kampu drugače oblečeni, bolj udobno, kot smo doma. Drugače smo preživljali večere. Krasno je bilo! Ves čas smo bili pravzaprav zunaj. Imeli smo čas, da se poglobimo vase in razmislimo o marsikaterih vprašanjih, ki nas tarejo. Imeli smo nešteto priložnosti za dolge, dolge družinske pogovore.    

Tudi zelo zanimivo prigodo s kampiranja vam lahko zaupam … Ujela nas je obupna nevihta. Imeli smo občutek, da nam bosta dež in veter polomila šotor. Bili smo premočeni do kože. Zeblo nas je, kot da bi bili sredi naše zime. Zato smo se stisnili skupaj. Bilo je nepozabno. 🙂 Ko smo se med nevihto odločili za prhanje, je v nas v kopalnici kampa zrlo deset različnih kuščarjev. Uf! Bili so mnogih barv in nekateri so v nas zbujali strah. Spraševali smo se, ali nam bodo kaj naredili. Spoznali smo, da so miroljubni … 

Dragocena pomoč pri zbiranju kamping opreme …

Kamping opremo nam je zagotovilo podjetje Okavango rent-a-car. Dobili smo dva džipa Nissan Patrol z vso kamping opremo (strešni šotori, zložljiva miza, sedem stolov za kampiranje, baterijska luč, plinska jeklenka in kuhalna plošča, sekira, lopata, 40-litrski 12-voltni kompresorski hladilnik/zamrzovalnik, deska za rezanje, obračalnik, nož za kruh, klešče, servirna žlica, mesarski nož, nožek, smetnjak, kotliček, odpirač za pločevinke, ponev, lonec s pokrovom, krožniki, noži, vilice, žlice, čajne žličke, posoda za jedilni pribor, sklede za sladice, skodelice in kozarci za pitje …). Preden smo se odpravili na pot, so nam poslali seznam, kaj vse bo zraven. In tako smo točno vedeli, kaj nam bo manjkalo in moramo to še dodatno priskrbeti.

Odločila sem se, da nabavim vse v trgovini Intersport, ker jo zelo dobro poznam, ker sem športnica in v njej dostikrat kaj kupim, predvsem pa zato, ker imajo v ponudbi kakovostne izdelke. 

Pripravljanje obrokov na kampiranju

Na kampiranju smo si kdaj pa kdaj pripravljali svoje obroke. Dostikrat smo jedli tudi v restavraciji kampa, ker smo zvečer prišli v kamp zelo utrujeni in nismo imeli niti časa niti volje, da bi se lotili kuhanja za tako veliko družino. Izpostaviti moram še eno posebnost Afrike. Sonce vzide ob peti uri in ob 18., 18.30 je že popolna tema. In pripraviti obrok v popolni temi, brez pravega hladilnika, je pravi izziv. Zato smo si večkrat postregli kruh z namazom ali skuhali kaj zelo na hitro na kuhalni plošči. Hm, kaj smo jedli … Enkrat smo si privoščili juho iz vrečke. In nato smo naše želodčke razveselili še s tremi vrstami testenin. Malce začinjene s piščančjim mesom za odrasle, za otroke pa z omako carbonara. Nič posebnega, ampak nam je po celodnevnem pohajkovanju zelo teknilo. Za nas je bila to takrat prava pojedina. 🙂

S sabo smo ves čas imeli vodo v bidonih. V naših avtomobilih smo imeli ogromne posode z vodo (20-litrske), primerno za kuhanje in pitje. Vodo smo si priskrbeli vsakih nekaj dni. In tako smo vodo iz velikih posod pretakali v manjše, priročnejše. 

Vsebina našega popotniškega nahrbtnika

Ja, tudi vsebino popotniškega nahrbtnika, ki smo ga imeli vedno s sabo, ne glede na to, kaj smo počeli čez dan, vam zaupam. Tako vam bo lažje, ko se boste vi odpravili z otroki na takšno avanturo.

– repelenti

– prva pomoč

– rezervna oblačila

– malica

– daljnogled

– karte

– vrečke za opravljanje potrebe

– vlažilni robčki

– razkužila

Imeli smo nahrbtnike različnih velikosti, prilagodili smo jih temu, koliko časa smo nameravali biti odsotni iz kampa. Otroci so svoje stvari nosili v manjših, midva v večjih.

Ko si nismo ogledovali nacionalnih parkov, smo se kratkočasili tako, da smo kartali. Z daljnogledi smo občudovali okolico, ker nam je postregla z vso svojo raznovrstnostjo in lepoto. Tudi žogali smo se sredi puščave. Veliko smo se pogovarjali, na dolgih vožnjah smo dremali … In ker sem že omenila žoganje … Tamkajšnje otroke smo razveselili z žogami, oblačili in s sladkarijami, ki smo jih sproti dokupovali.

Nujno na kampiranju v Afriki!

Še enkrat želim poudariti … Dolge pohodne hlače je super imeti, ker se tako v Afriki zaščitiš pred močnim soncem, peskom, ki, iskreno, pika, pika 🙂 , kačami in drugimi žuželkami. Prav tako so super zaščita pohodni čevlji, ki so povrh še udobni in je bil naš korak tako lahkotnejši. Zaradi dobrih obuval otroci niso nič jamrali, da jih bolijo noge. Nismo dobili žuljev, tako da − top. 🙂

Nasvet za vse družine, ki se odpravljate v divjino z otroki …

Dan začnite čim prej, ker sonce zelo zgodaj vzide. Super je, če ste že pred 18. uro na cilju. Vedeti morate, da se tudi nacionalni parki zaprejo ob 18. ali 19. uri in ne morete podaljšati svojega ogleda. Dolgo spanje do 8. ali 9. ure ne pride v poštev. Prav je, da sledite ritmu narave. Najbolje je, da vstajate že ob 5.30 in greste zvečer spat okrog 21. ure. Otroci bodo zagotovo imeli veliko animacije v divjini. Opazovali bodo živali, zato ne bodo potrebovali neke posebne dodatne animacije. S sabo imejte dovolj hrane in predvsem dovolj vode. Dobrodošla oprema je tudi satelitski telefon, če se znajdete na območju, kjer ni signala, in se vam slučajno kaj pripeti (na primer se vam pokvari avtomobil), da imate možnost poklicati pomoč. 

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.