Resnične izpovedi

Colaba: predel Mumbaja

Predel Mumbaja, ki zasluži posebno pozornost, se imenuje Colaba in od znamenitosti vključuje t. i. Vrata Indije (Gateway of India) ter, predvsem po terorističnih napadih leta 2008, poznan kolonialni hotel Taj Mahal Palace in kavarno Leopold.

Colaba je zaradi bližine turističnih znamenitosti zelo primerna za prenočevanje in tudi sama sem hotel izbrala v omenjenem delu mesta. Spanje in hrana sta v Mumbaju v primerjavi z ostalimi deli Indije precej draga in tudi sama sem za sicer solidno prenočišče poleg kavarne Leopold leta 2012 odštela za Indijo zelo spodobnih 35 EUR (2000 rupij).

Vrata Indije so 26-metrski bazaltni slavolok na pomolu ob obali Južnega Mumbaja. Ob omenjenem pomolu so pristajale ladje z britanskimi  guvernerji in ostalimi cenjenimi kolonialnimi obiskovalci, kar je bil tudi eden izmed razlogov za izgradnjo slavoloka. Vrata Indije, zgrajena leta 1924, so bila dolgo časa prva stvar, ki so jo ladijski potniki videli ob vstopu v Mumbajski zaliv.

Nahajajo v neposredni bližini hotela Taj Mahal Palace, ki je postal svetovno poznan zaradi terorističnega napada leta 2008.  Mumbaj je namreč leta 2008 pretresel tri dni trajajoči teroristični napad. 10 napadalcev iz Pakistana je od 26. do 29. novembra sejalo smrt v južnem Mombaju. Napadalci so 60 ur izvajali usklajene napade na deset ciljev v mestu, priljubljenih med tujci, med drugim tudi na prestižni hotel Taj Mahal, judovski center in železniško postajo ter, prej omenjeno, kavarno Leopold. Tako Taj Mahal kot Kavarna Leopold normalno obratujeta, ob zajtrku v omenjeni kavarni pa se mi je nudil pogled na strelske luknje v steklu, ki so jih ohranili kot spomin na tragične dogodke, v katerih je umrlo 174 ljudi.

Poleg navedenega Mumbaj ponuja še cel kup zanimivosti kot so Marina drive, viseči vrtovi, muzej Waleškega princa, muzej Mahatme Gandhija, itd.