Resnične izpovedi

Otroke spodbujava k samostojnemu raziskovanju in učenju skozi igro

Nikakor nisva pristaša tega, da se otroci učijo na pamet, da jih starši non stop opozarjamo, da se zakopljejo v knjige. Prepričana sva, da z raziskovanjem okolice in spoznavanjem vsega, kar vidijo, pridejo lažje do znanja. In takšno znanje jim ostane za vedno. Zato tudi zelo preudarno izbirava igrače, ne kupujemo takšnih, ki so trenutno popularne med otroci, ki se svetlikajo, piskajo, plastičnih ipd. Najini otroci se igrajo z montessori igračami, ki so izdelane iz naravnih materialov, preprosto, takšne, ki spodbujajo krepitev določenih sposobnosti, njihovi ustvarjalnosti dajo krila, pripomorejo k učenju različnih pojmov iz vsakdanjega življenja …

Otrok se mora igrati

Seveda najini otroci obiskujejo tudi prostočasne aktivnosti po šoli in vrtcu, ampak niso preobrmenjeni z njimi. Še vedno imajo ogromno časa na voljo za igro in sprostitev. En izmed členov Konvencije o otrokovih pravicah poudarja, da morajo otroci imeti pravico do počitka, prostega časa, igre, razvedrila, primernega otrokovi starosti. Igra je primarna naloga otrok in to jim starši moramo omogočiti. Ne smemo jim vzeti pravice do igre. In kaj je lepšega in boljšega za njih, če se lahko skozi igro tudi učijo in spoznavajo živalski in rastlinski svet, matematične operacije, razne like, barve, telo, države, zastave, vere … Male glavice vsrkavajo znanje kot gobe, zato se lahko preizkusijo tudi v vsem. Če jih vključimo v naš vsakdanjik, v naša vsakdanja opravila, bodo hitro znali zložiti perilo, posesati sobo, pobrisati prah, očistiti čevlje, odnesti smeti itd. Tudi najmlajši. Večkrat bodo seveda poskusila, sprva jim ne bo šlo, a na koncu bodo ponosi nad tem, kaj zmorejo in znajo.

Montessori pedagogika

Vem, da obstajajo različne pedagogike in različni vzgojni prijemi. Vsak izmed njih ima številne prednosti, nekako pri nas doma sledimo filozofiji Marie Montessori, da otrok ne smemo siliti k učenju, oni se namreč želijo učiti, če jim le ponudimo primerne pripomočke in omogočimo izkušnje, primerne njihovi stopnji in starosti. Popolnoma se strinjava z njenim principom: ”Pomagaj mi, da naredim sam.” Dopuščava, da se najini otroci razvijajo povsem naravno in svobodno. Starejši otroci so mlajšim za vzgled in se učijo od njih. Pravijo, da mora biti otroku ustvarjeno takšno okolje, da se nauči samostojno opravljati stvari. In to je recimo bilo vodilo, ko sva otrokom opremljala sobo, da imajo vse na dosegu rok. Poleg tega, da spodbujava njihovo raziskovanje in samostojnost, hkrati pa tudi učenje, jih na vsakem koraku, z našimi potovanji, učiva spoštovanja ljudi z drugačno vero, kulturo, okolja … Želiva, da se zgledujejo tudi po nanju, da se razvijejo v osebe, ki jim bodo spoštovanje, ljubeznjivost, mirno reševanje konfliktov in prijaznost ene glavnih vrlin.

Montessori igrače

In kot sem omenila, igra je del otrokovega odraščanja. Takrat je ključno, kakšne igrače izberemo. Ni vseeno, da se jim v sobah kopičijo gore takšnih in drugačnih. Bolje je, da imajo le nekaj izbranih, premišljeno kupljenih. Dobrodošle so igrače, ki spodbujajo otrokovo radovednost in zanimanje za osvajanje novih spretnosti in znanj. Montessori igrače so nekakšni čutni pripomočki, s katerimi otrok uporablja vse čute.  Spletna trgovina Montessori svet ponuja raznovrstno paleto takšnih igrač iz naravnih materalov – lesa, ki da otrokom številne možnosti za igro, učenje, kako se vežejo vezalke, zapne zadrga, koliko je ura (Zoja Mija je s pomočjo nje en dva tri to osvojila kar na plaži na Siciliji) … Z drugimi igračami lahko osvajajo področje matematike, biologije, geografije, jezika …

Kako otroku pojasniti, kje živi določena žival? Preprosto! Živali na kontinetih je odličen montessori pripomoček za to. Našim je to ekstra zanimivo, sploh od kar smo bili v Afriki in so si lahko v naravnem rezervatu ogledali živali, ki jih ni mogoče videti v naših živalskih vrtovih ali srečati v gozdu. Jaša se lahko ure in ure igra s slonom, zebro, žirafo, podvodnim konjem, nosorogom, zanimajo ga celo dinozavri, kot sta kronozaver in spinozaver. 🙂 Ja, tudi jaz zdaj poznam imena dinozavrov. 🙂 Resnično top igračka, ker dejansko izkušnjo zdaj povezujejo tudi s temi živalicami, ogračkami. Ne morete verjeti, koliko lahko o tem govori Jaša, koliko si je zapomnil. Resnično neprecenljiva izkušnja so potovanja. Vedno znova pridem do te ugotovitve.

Besedni bingo je top za vse otroke, saj se s pomočjo njega naučijo novih besed in socialnih veščin. Se sliši zanimivo? Ure in ure zabave, pri tem pa učenja, so zagotovljene! Zoja Mija, Gaja in Jaša so navdušeni!

Obvezna oprema vseh popotniških družin je Zemljevid Evrope. Naši otroci s pomočjo njega obujajo spomine na države, ki smo jih obiskali, znamenitosti, ki smo jih videli … Vedno se smejemo tudi našim prigodam in teh je noro veliko na vsakem potovanju. Geografijo otroci pri tem osvajajo kar mimogrede in si vse zapomnijo.

Zemljevid Celine – deli sveta preprosto otrokom pokaže, da se naša Zemlja deli na 2 polobli. Najini otroci obožujejo sestavljanke in če se zraven še kaj naučijo, toliko bolje.

Ne morem vam sploh opisati, kako zanimivo jim je bilo spoznavati človeške organe. Pravzaprav sem bila zelo presenečena, ker so najmlajši poznali tudi njihove funkcije. Zraven smo osvojili še, kam kateri sodi v našem telesu, kaj moramo jesti, da ostanemo zdravi … In še enkrat poudarjam – vse skozi igro!

V našem igralnem kotičku so tudi druge montessori igrače (sestavljanka pikapolonica, razvojni krog pikapolonice, sestavljanka razvoj otroka, lesen pladenj, sestavljanka Goki – kocke, sestavljanka metulj, sestavljanka številke, igra za množenje, igra za deljenje …).

Z Jožico Kolar, direktorico Montessori sveta, sem prijazno poklepetala. Vljudno vabljeni k branju zanimivega intervjuja.

Zakaj ste se odločili za ponudbo montessori igrač?

Naše didaktične igrače imenujemo Montessori materiali, ker verjamemo, da otrok z njimi dela in pri rokovanju izkorišča vse svoje potenciale, z igračami pa se otrok igra. Materiali dajejo otroku  občutek, da dela zase in tudi za druge.  To je zelo pomembno pri razvoju otrokove osebnosti. Veliko montessori materialov je zasnovanih tako, da morajo otroci po uporabi le-teh poskrbeti, da bo material pripravljen za naslednjega otroka, ki bi želel delati z njim. Na primer: material pospraviti na točno določeno mesto, pripraviti manjkajoče dele materiala .. še posebej je to vidno pri materialih vsakdanjega življenja. Če se kakšen delček porabi, vedno ga kako nadomestijo z novim, če so krpice in gobice mokre jih obesijo in nadomestijo s svežimi …

Letos praznujemo deset let, odkar smo pričeli ponujati montessori materiale v Sloveniji. Povod za to so bile zelo visoke cene montessori materialov v Sloveniji in Evropi tisti čas. Ker smo naše otroke vzgajali skupaj z odkrivanjem montessori pedagogike, smo na začetku veliko materialov izdelali sami, hkrati pa iskali kakšnega dobavitelja, kjer bi dobili najboljše razmerje med kvaliteto in ceno. Preizkusili smo veliko dobaviteljev in sedaj že devet let sodelujemo z istim in tako jih ponujamo pod našo blagovno znamko Montessori Economy. Ponujamo pa seveda tudi Premium in Nienhuis materiale, ki so po njihovi kvaliteti znani po celem svetu.

Kakšni starši najpogosteje povprašujejo po takšnih igračah? Za koliko stare otroke?

Naši starši si že od rojstva svojega otroka želijo, da bi izkoristil vse svoje potenciale, ki jih je dobil pri rojstvu. Vsak otrok je individum in če mu nudimo primerno okolje za igro in delo, bo svoje potenciale dobro izkoristil. Kmalu, od drugega do šestega leta, pa lahko starši začnejo opažati, katero področje je otrokovo močno področje in ga lahko pri tem spodbujajo. Nudimo materiale od otrokovega šestega meseca dalje. Obstaja tudi zelo veliko montessori materialov, ki so pomembni od rojstva do prvega leta, ki jih lahko za starše naročimo po naročilu ali pa jim svetujemo, kje jih lahko kupijo ali kako si jih lahko izdelajo sami.

Poleg tega ponujamo tudi veliko zanimivih materialov za osnovnošolske otroke, pri katerih podzavestno ob igri spoznavajo nove koncepte in se učijo.

Kateri izdelki so najbolj prodajani pri vas?

Področje motoričnih spretnosti, matematike, geografije, biologije, znanosti … Določene materiale se lahko starši naučijo uporabljati sami, za večino materialov pa nudimo montessori izobraževanja in delavnice, kako pravilno rokovati z določenimi materiali. Ko otroku predstavljamo določene materiale, zelo malo govorimo, ker jih mora nagovoriti material sam. Pri drugih materialih jih otrok ne more uporabljati, če mu prej dobro ne razložimo, kako se jih uporablja.

Pri rdečih perlicah, ko je material množenja, je imel otrok navodilo 3×5. Navodilo je 3 krat po 5. In najprej pripravi 1×5 (rdeč krogec je na številu 1, potem 2X5, se krogec premakne na številko 2 in spet vstavi 5 perlic … in tako dalje do 3X5, na koncu vse sešteje). Rezultat je 15. Seveda računi so odvisni od starosti otrok in seveda delamo postopoma. Ampak čar Montessori materialov je, da otroci vedno rečejo daj mi več perlic, več možičkov, večji račun … da hočejo delati še in še, ne pa da tarnajo samo še 2 računa in konec. 🙂 Ker je to zabavno. 🙂 In ni jim treba znati zapisati števil, ker se lahko učijo deljenje, množenje, ulomke … in še in še .. Zapisovanje števil je abstraktno, pride pri petih in šestih letih …  

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.