Nasveti za potovanja

Nasveti za potovanje z letalom med nosečnostjo

Med nosečnostjo lahko potujete z letalom, vendar se pred tem posvetujte z izbranim ginekologom, ki spremlja vaše stanje. Nacionalni inštitut za zdravje navaja, da je takšno potovanje zdravo za nosečnico z enoplodno nosečnostjo pred 36. tednom, brez težav sedaj in v predhodnih nosečnostih. Na 2many4granny smo zbrali nekaj nasvetov.

Kdaj na pot?

Nacionalni inštitut za javno zdravje izpostavlja, da je najbolje, da potujete v drugem trimesečju, med 14. in 28 tednom, ko jutranje slabosti izzvenijo, ko ni nevarnosti za spontani splav, ko maternica še ni tako velika, da bi ovirala gibanje, ko so redki prezgodnji porodi, preklampsija in krvavitve. V zadnjem trimesečju nosečnosti mogoče le opustite možnost letenja, kajti takrat se tveganje za prezgodnji porod zviša. Pozanimajte se, ali letalski prevoznik zahteva kakšno zdravniško potrdilo, do katerega tedna nosečnosti lahko letite z njimi (upoštevajte tudi dejstvo, koliko tednov boste noseči, ko se boste vračali domov).

Premislite o državi, v katero potujete.

Priporočljivo je, da odmislite manj razvite države, kjer ne boste dobili takšne oskrbe, kot bi bila pričakovana. Izogibajte se področjem, kjer je tveganje za malarijo, rumeno mrzlico in virus zika.

S sabo imejte materinsko knjižico in vse izvide.

Preden rezervirate letalsko karto, se naročite pri izbranem ginekologu, da vas pregleda, še enkrat potrdi gestacijsko starost in datum predvidenega poroda. Lahko opravite še laboratorijske teste in ultrazvok, da boste povsem prepričani, da ste vi in otroček, ki ga nosite pod srcem, zdravi. Če vas v bližnji prihodnosti čaka zelo pomemben pregled, na katerega zaradi potovanja ne boste mogli priti, pri ginekologu preverite, ali ga lahko prestavite. Zavedati se morate, da se lahko nosečniške težave, ki jih imate doma, na potovanju stopnjujejo, zato tudi takrat poskrbite za zdrav življenjski slog. S sabo imejte vse izvide, materinsko knjižico, zdravstveno izkaznico, evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, razmislite tudi o dodatnem zavarovanju pri zavarovalnici. Preverite, kakšne zaplete in težave med nosečnostjo krije vaša zavarovalna polica.

Ne pozabite doma vseh zdravil in dodatnih vitaminov, ki jih uživate.

Na letalo lahko vzamete s sabo zdravila, ki jih morate redno jemati, vendar jih spravite v prozorno toaletno torbico med ročno prtljago zaradi lažjega pregleda. Nikar ne pozabite tudi na dodatne vitamine, ki so med nosečnostjo priporočljivi.

Oblecite se udobno.

Če imate težave pri pripenjanju z varnostnim pasom, prosite za pomoč stevardeso, drugače pa si ga namestite pod trebušček, nikar čez njega, saj ne želite pritiska na plod. Oblecite se večslojno, pripravljeni bodite na to, da vam lahko postane v kabini vroče ali mrzlo. Da se izognete zatekanju nog in poskrbite za boljšo prekrvavitev nog, premislite o kompresijskih nogavicah. Obutev naj bo udobna, nikar ne pojdite na letalo v čevljih z visokimi petami.

Pazite na prehrano.

Pred letom eno uro ali eno uro in pol zaužijte energijsko bogata živila, odrecite se živilom, ki povzročajo napenjanje in vetrove, težko prebavljivi, masni in ocvrti hrani, ki bi lahko povečala tveganje za slabost med potovanjem. Prav tako si ne privoščite dveh polno naloženih krožnikov jedi, ker vas je strah, da boste prehitro lačni. Na letalu pazite, da jeste jedi, ki ne vsebujejo preveč soli, imajo manj maščob in so lahko prebavljive. Mogoče se lahko vnaprej pozanimate, kaj bodo postregli na letu, in se z agencijo, prek katere ste rezervirali počitnice, dogovorite za poseben obrok, če obstaja takšna možnost.

Pijte zadosti tekočine.

Na letalu je suh zrak, zato poskrbite, da pijete dovolj tekočine, najboljša izbira je voda, nasprotno, kavi in čaju se raje izognite.

V letalu vstanite in pretegnite noge.

Četudi vam ustreza celoten let sedeti in spati, je prav, da vsakih 20 minut vstanete in se pretegnete, kajti tako lahko preprečite otekanje nog. Najbolje bo, da se sprehodite gor in dol in preprečite nenadno strjevanje krvi v žilah. Seveda nemudoma sedite, če se od vas to zahteva in če postane let turbulenten.

Sedite ob prehodu.

Verjetno vam bo precej lažje, če boste izbrali sedež ob prehodu, saj boste nemoteno lahko večkrat odšli na stranišče in se razgibali. Za želeni sedež prosite že ob rezervaciji leta. Nosečnice praviloma naj ne bi sedele ob zasilnih izhodih. 2many4granny vam želi miren let in ne skrbite – pritisk v letalu ne bo škodil niti otročku niti vam. Sprostite se, poslušajte glasbo, oglejte si kakšen film, preberite knjigo, malce zaokrožite z gležnji in koleni ter poklepetajte s sosedom, mogoče ima za vas prav zanimivo zgodbo. Tako boste hitro pristali na cilju.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.