Resnične izpovedi

Ideja za adventni venček 2many4granny

Tudi mi, tako kot mnogi Slovenci, v praznični čas vstopimo z izdelavo adventnega venčka. Tradicionalni je narejen iz zimzelenega rastlinja (smrekovih, jelkinih ali borovih vej), s štirimi svečami, v obliki venca. Prvi pa je bil leseni z 19 rdečimi in 4 belimi svečami. Danes najdemo v domovih na vhodnih vratih ali kuhinjski mizi moderne adventne venčke iz raznovrstnih materialov, v vijolični, modri, zlati, srebrni … barvi s številnimi okraski in s svečkami ali brez. Otroke sva podučila, da vsako adventno nedeljo prižgemo eno dodatno svečo.

Šestletna Zoja Mija obožuje zgodovino, zato sva pobrskali po spletu in odkrili, kdaj je nastal prvi adventni venček. Izdelal ga je Johann Hinrich Wichern, ki je v Hamburgu ustanovil šolo za revne otroke. Tako je že daljnega leta 1839 nastal prvi adventni venček. Bil je lesen, krasilo pa ga je 23 svečk. Otroci so se ga razveselili in so zato še raje prihajali v cerkev.  

Skupaj sva se tudi naučili, da tradicionalni venček iz zimzelenih vej sporoča, da bo prišel Jezus Kristus, okrogla oblika pa ponazarja večnost. Štiri sveče v vijolični ali beli barvi simbolizirajo upanje in veselje. Na prvo adventno nedeljo se prižge prva svečka, na drugo poleg nje še druga, na tretjo gorijo že tri svečke, na četrto pa so prižgane vse štiri.

Ker pa je tudi velika ljubiteljica jezikov, sva poiskali razlago, kaj sploh pomeni beseda advent. Gre za čas pred božičem. Začne se v nedeljo med 27. novembrom in 3. decembrom. Latinsko adventus pomeni prihod (Jezusov prihod oz. rojstvo). Konča pa se po četrti adventni nedelji na večer pred božičem.

Ideja, kako izdelati adventni venček

Pri izdelavi našega adventnega venčka sodelujejo vsi družinski člani. Vsako nedeljo do božiča komaj čakajo, da prižgemo še eno svečko. Našega krasijo štiri svečke, kakšen pa je videti, si poglejte na posnetku.

Če želite izdelati takšen venček, kot smo ga mi, potrebujete:

– en pladenj

– 4 sveče

– storži

– mini darila iz stiroporja

– mini stiroporaste zvezdice

– silikonska pištola z lepilom

– veliko dobre volje:)

Simbol adventa, časa pred božičem, je poleg vsem otrokom znanega adventnega koledarja tudi venček. Venček je tradicionalno spleten iz zimzelenih vej, sporoča pa, da bo prišel Jezus Kristus. Okrogla oblika ponazarja večnost. Štiri sveče v vijolični ali beli barvi simbolizirajo upanje in veselje. Vsako nedeljo prižgemo eno svečo več, in sicer do svetega večera pred božičem. V prostoru je tako vedno več svetlobe, simbolično tudi več dobrega.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.