Resnične izpovedi

Vsi moramo znati nuditi prvo pomoč otroku

Naša družina je velika. Na pot se občasno odpravimo v popolni zasedbi, vseh osem članov. Imamo se super, a včasih naletimo tudi na kakšne nepredvidene situacije in nezgode. Takrat morava z Miho biti pripravljena, znati jim morava pomagati. Nikakor si ne moreva dopustiti, da jim v primeru nesreče ne bi znala nuditi prve pomoči ali oživljati.

Tako na poti kot tudi doma želiva, da otroci raziskujejo svet okoli sebe. Ne želiva jih zavijati v vato, ne želiva ves čas kričati: ”Pazi! Ne počni tega!” Želiva, da v normalnih mejah preizkušajo. Dovoliva jim, da tečejo po hribu gor in dol, da plezajo po drevesu, da doma pomagajo pri kuhanju kosila … Dovoliva jim, da so svobodni, ob tem pa sva midva sproščena in jih opazujeva  z nasmehoma na obrazu. Srečna sva, ker uživajo v otroštvu brez zadržkov.

Sva pa pripravljena. Nismo brezskrbni ali nevedni starši. Pripravljena sva takoj reagirati, če bi prišlo do zloma, padca, alergijske reakcije, dušenja … Meniva, da takšno znanje potrebujemo vsi. Vsi moramo v kočljivi situaciji znati reagirati ustrezno. Takoj, brez panike!

V pomoč nama je bil tečaj Najsrčekbije.

Morda je kdo prepričan, da se njegovemu otroku ne more pripetiti. Toda nesreča nikoli ne počiva. Simona Korenčan, dr. med., mama, je avtorica spletnega tečaja Najsrčekbije. Skozi delo na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo je spoznala, kako pomembno je znati reagirati v prvih minutah in pomagati ponesrečencu. Ne želi, da otrpnemo, ko se dojenčku v ustih zaleti košček hrane, ko pri otroku zagledamo krvavitev iz nosu ali ko se udari v glavo. Ne želi, da zaženemo paniko, če otrok izgubi zavest. Izobražuje tako pedagoške delavce po vrtcih in šolah kot tudi starše in stare starše, da bomo vsi znali samozavestno ukrepati, ko bo otrokovo življenje ogroženo.

Spletni tečaj Najsrčekbije traja eno uro in pol, vsebuje pa izjemno veliko podukov, kako nuditi prvo pomoč otroku in oživljati. Midva sva ga opravila v miru, ko so otroci že spali, naredila sva si tudi nekaj osnovnih izpiskov in si jih pritrdila na tablo. Oborožena z znanjem sva se pogovorila tudi z varuško najinih otrok in s starimi starši, pri katerih so otroci občasno na počitnicah. Enotnega mnenja smo, da je tak tečaj v današnjih časih izvrstna popotnica za starševstvo. Bodite odgovorni, ne prepustite ničesar naključju. Vsaka sekunda, minuta šteje. Rešite življenje in preprečite nadaljnje morebitne poškodbe. Ni prav, da ob nesreči otroka ne storite ničesar, ker menite, da mu boste škodovali. Z znanjem in opravljenim tečajem se vam to ne bo nikoli zgodilo.

Preventivni ukrepi

Poskušava marsikaj preprečiti, a veva, da vsega nikakor ne bova mogla. Otroke sva že zelo zgodaj vpisala na plavalni tečaj, ker želiva, da postanejo dobri plavalci. Prav tako jih učiva, kako se ustrezno ravna z vsemi električnimi pripomočki v gospodinjstvu. Ne dovoliva jim, da karkoli vtikajo v vtičnice. Skačejo in norijo lahko na prostem oz. kjer je varno. Jedo lahko le za mizo, brez gledanja risank. Pri žvečenju morajo biti skoncentrirani. Pri rolanju, kolesarjenju, smučanju, drsanju … uporabljajo ustrezno zaščito. Čelada je pri nas obvezna oprema! Četudi sitnarijo in jokajo, da je ne želijo. Prav tako v avtomobilu vsi sedijo v svojih varnostnih sedežih in so pripeti s pasom. Pri tem ne popuščava.

Prvo pomoč imamo tudi doma, vendar na ustrezni višini, da je otroci ne morejo doseči. Potovalna lekarna je vedno z nami na poti. Kaj vse se skriva v njej, si lahko preberete na blogu, ki smo ga objavili pred časom. 2many4granny vas vabi, da si ogledate tudi intervju s Simono Korenčan, dr. med. Izvedeli boste še več o pomembnosti znanja prve pomoči in oživljanja otroka. https://www.najsrcekbije.si/

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.