Resnične izpovedi

Umetna inteligenca in jezikovne šole

Veliko berem in tudi sama sem že zasledila, da je v zadnjih letih umetna inteligenca postala vse bolj pomembna v različnih panogah, vključno z jezikovnim izobraževanjem. Nekateri napovedujejo, da bo prevladala na vseh področjih, vključno s prevajanjem in tolmačenjem, kar bi lahko imelo pomembne posledice tudi za jezikovne šole.

Vloga umetne inteligence v jezikovnih šolah

Umetna inteligenca je že zdaj prisotna v jezikovnih šolah in je prinesla tudi številne prednosti, čeprav najprej vsi pomislimo o slabostih in o tem, kako bodo v prihodnosti izginili poklici prevajalcev, tolmačev, lektorjev …

Umetna inteligenca omogoča namreč hitro in natančno avtomatsko prevajanje besedil iz enega jezika v drugega. To je lahko koristno orodje za učitelje jezikov, saj jim omogoča, da hitreje pripravijo gradivo za pouk. Prav tako lahko prilagodi učno izkušnjo posameznikom glede na njihovo raven znanja in potrebe. S tem se zagotovijo učinkovitejše učenje in boljši rezultati. Pametni jezikovni asistenti omogočajo interaktivno učenje jezika. Učenci lahko komunicirajo s takšnimi asistenti in izboljšujejo svoje jezikovne veščine v realnem času. Aplikacije z umetno inteligenco lahko tudi pomagajo pri izboljšanju izgovorjave in naglasa, kar je ključno pri učenju tujih jezikov.

Sprašujem se, kako lahko jezikovna šola izkoristi prednosti umetne inteligence? Šole lahko vključijo aplikacije z umetno inteligenco v svoje učne programe, kar omogoča učencem bolj interaktivno in individualizirano učenje. Šole lahko sodelujejo s strokovnjaki za umetno inteligenco, da razvijejo lastne prilagojene rešitve za učenje jezika. Umetna inteligenca lahko pomaga učiteljem pri pripravi gradiva, spremljanju napredka učencev in prilagajanju učnih načrtov. Šole se lahko odločijo za ponudbo spletnih tečajev, ki omogočajo učencem učenje jezika na daljavo s pomočjo umetne inteligence.

Kljub vem prednostim, pa jaz še vedno verjamem v učenje 1 na 1. Verjamem v pristno izkušnjo pogovarjanja z naravnim govorcem. Verjamem, da se tako lahko naučim mnogo več in ponotranjim jezik, ga začutim s srcem in dušo. Verjamem, da kljub temu, da imamo na voljo številne prevajalnike na telefonu, se je v trgovini, v taksiju, z razrednikom, vrtnarjem, hišno pomočnico, prodajalcem, sodelavcem v tuji državi … najlažje pogovarjati ustno, iz oči v oči, brez sodobnih napravic. Pogovor lahko teče jasno, razločno, jedrnato, zmenimo se lahko tudi s kretnjami rok 🙂 (kar se mi še vedno kdaj zgodi v Salvadorju). No, kljub temu lahko rečem, da je moje znanje španskega jezika iz dneva v dan boljše, zahvaljujoč avanturi pri jezikovni šoli Language Magic Advantures. Hvaležna sem ustanovitelju Mateju Sedmaku, moji jezikovni vodnici in jezikovnemu prijatelju. Vsem trem lahko rečem iz srca: ”Hvala.” Da danes tu, daleč od doma, govorim dokaj dobro špansko. In ja, obljubim, še se bom pridno učila, da bom izpilila izgovorjavo 🙂 oz. da mi bo tako dobro šlo kot hčerki Miji, ki je tukaj kot rojena. Kot ribica v vodi. 🙂 Odlično se sporazumeva tako v španskem kot tudi angleškem jeziku. Gaja sicer malo zaostaja za njo, a ne veliko, najmlajši Jaša pa je ekspert med vsemi in se sporazumeva v svojem miks jeziku španščine, angleščine in slovenščine, a se uspe vse lepo dogovoriti. Hihihi … Kako gre pa Mihi? Ga naslednjič pocukam za rokav in ga prosim, da sam pove. Jaz lahko samo zapišem, da je tudi on zahvaljujoč avanturi pri Language Magic Advantures samozavesten pri svojih poslovnih dogovarjanjih v španskem jeziku. Pa tudi nove prijatelje že ima, s katerimi dobro komunicira, ko gredo skupaj zvečer na pijačo. 🙂

Kako poteka učenje tujega jezika v Language Magic Advantures, izveste v blogu Podala sva se na magično avanturo … jezikovno :).

In ker sem že zajadrala na področje umetne inteligence in jezikovnih šol, sem radovedno Mateja Sedmaka iz Language Magic Advantures vprašala, kakšno je njegovo mnenje glede tega področja.

”Zanima me tvoje mnenje – veliko se govori o umetni inteligenci in naj bi prevladala na vseh področjih. Čez nekaj let naj bi celo izginila poklica prevajalec in lektor, ker bo povsem enostavno v nekaj minutah računalniško prevesti besedilo, prav tako bo na sestankih možnost s sodobno tehnologijo 1 2 3 vse prevajati in tolmači ne bodo potrebni. Kaj bo to pomenilo za tebe, za jezikovno šolo? Si pripravljen na takšen izziv?”

”Vedno, vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo želeli iti po sestanku na pivo z nekom in komunicirati z njim v njegovem jeziku. Vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo želeli operirati v tuji deželi v njenem jeziku. Želeli bodo, da se jih dojame kot govorce tega jezika. Želeli bodo biti pravi govorec španščine. Želeli bodo biti sami najboljše orodje za prevod v španščino, na primer. Sam ne dvomim, da bo to vedno ostala želja ali potreba. Ne skrbi me, da ne bi obstajali ljudje, ki bodo rekli: ”Jaz se bom učil surfati.” Kdo drug bo rekel: ”Jaz se bom učil francoščine.” Vedno se bo nekdo želel učiti in govoriti jezik, zato menim, da umetna inteligenca ne bo vodila k izginotju jezikovne šole,” mi je zaupal.

Dejansko se jezikovna šola Language Magic Advantures širi tudi na druge trge, v tuje države. Več podrobnosti o tem izveste v blogu Učenje tujega jezika tudi za odrasle ni ”bav bav”.

Kakšno pa je vaše mnenje glede te tematike? Delite v komentarju!

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.