Resnične izpovedi

Učim se polno in počasi dihati ter biti pomirjena sama s sabo in svetom

Kot mama treh otrok, žena, podjetnica, gospodinja, negovalka in blogerka (še kakšno vlogo bi si lahko pripisala), sem nenehno v pogonu. Moj vsakdan je prepleten z veliko stresa, zato moram poiskati načine, kako umiriti svoj duh in telo. Spoznala sem, da je moje počutje veliko boljše in sem kos vsem izzivom, če pravilno diham. Do tega spoznanja pa nisem prišla sama, ampak s pomočjo dr. Milana Hoste. 

Dr. Milan Hosta se že 20 let terapevtsko izjemno uspešno ukvarja z dihanjem. Na podlagi Butejkove metode zdravilnega dihanja je razvil celostno metodo soočanja s stresom, čustvovanja in spopadanja z nekaterimi kroničnimi simptomi šibkega zdravja, imenovano Dihalnica. Kot doktor filozofije in diplomirani profesor športne vzgoje s certifikatom za izvajanje Butejkove (ruski zdravnik) metode dihanja, z opravljenim tečajem za voditelja Astma šole pri bolnišnici Golnik, z usposabljanjem pod vodstvom znanega dihalnega terapevta Dana Bruleja, s poznavanjem Wim Hof metode, povezanega, holotropnega in terapevtskega dihanja in nekaterih tehnik pranajame, na delavnicah poveže telo, um in duha v nedeljivo celoto. Šele na tak način lahko vsakdo razvije pravo senzibilnost pri soočanju s tiste vrste stresom, ki počasi, a vztrajno nažira dobro počutje posameznika. Ob tem pa ponudi tudi vrsto dihalnih, somatskih in mentalnih ukrepov, s katerimi si lahko v stresni situaciji takoj pomagamo in ublažimo neželene reakcije.

In prav zaradi tega sem se odločila, da se udeležim delavnice, kjer se naučimo dihati zavestno. V nadaljevanju si preberite zanimiv intervju z dr. Milanom Hosto, v katerem boste izvedeli tudi vse o Spirali navdiha. 

Dr. Milan Hosta

Vsi mislimo, da znamo dihati, saj je to povsem naravna funkcija. Pa resnično znamo? Kakšne napake delamo pri tem in čemu botrujejo?

Seveda vsi znamo dihati, sicer nas ne bi bilo tu. Je pa res, da ni vseeno, kako dihaš, in v tem grmu tiči zajec. Kajti dihanje, o tem govori bogata tradicija pranajame in čisto enostavna naravna modrost, je znak življenja. In zavestno dihanje je znak zavestnega upravljanja svojega življenja. Tako preprosto je to. Dih je most med zavestnim in nezavednim, med zunanjimi okoliščinami in našim doživljanjem le-teh. Osnovna napaka je torej, da se dihanja premalo zavedamo. Ko je to postavljeno na pravo mesto, ko se pozorno posvetimo dihu, se napake spremenijo v izkušnje in izkušnje v modrost.

Kaj se pravzaprav skriva za našim dihanjem? Kaj nam dihanje razkriva o človeku?

Sam pravim, da dihanje pove več kot zdravstvena izkaznica. V dihanju se skriva naša preteklost, tudi vedenjski vzorci naše družine. V dihanju se skrivajo naša kultura, odnos do narave, pohlep in skrbna negovalna ljubezen. V dihanju se skrivajo predihane odločitve, notranji mir ali nemir. V dihanju se skriva navdih. Dihanje kot koncept nosi enako simbolno in metaforično moč kot jin in jang. Oziroma ker imamo z dihom konkretne izkušnje od rojstva dalje, je dihanje naš ponotranjeni zakon ravnovesja med nasprotji. 

Živimo zelo stresno, vsak dan nam prinaša številne obveznosti, tako doma kot v službi. Zakaj bi bili lažje kos vsemu, če bi znali pravilno dihati?

Stres se izraža tudi skozi vzorec dihanja. Kot družba hitro živimo in trošimo veliko več, kot potrebujemo. Takšno je tudi dihanje. Hiperventiliramo in s tem tkiva ter celice v organih prikrajšamo za dobro preskrbljenost s kisikom. In to je ključno. Ko imajo celice dovolj kisika, znajo lepo poskrbeti zase in odvečno energijo, ki jo ustvarijo, pošljejo v sistem, da je na voljo za zdravo, varno in zadovoljno življenje. Če pa so celice prikrajšane, trpi ves organizem. Človek je zato razdražen, na telesni ravni pa se začnejo dogajati patologije, vnetja. Edino rakave celice v okolju, kjer ni dovolj kisika, pridejo na svoj račun in se bohotijo.

Kako se pravilno diha? Kakšno vlogo ima pri tem trebušna prepona? Zakaj je pomembno, da dihamo skozi nos?

Pravilno dihanje je energijsko učinkovito. Torej, da za sam akt dihanja porabimo čim manj energije. To pa je mogoče tako, da je tudi naša telesna drža pravilna in omogoča, da se dobro premika trebušna prepona. Ta ustvarja prostor, da se spodnji režnji pljuč lahko dobro napihnejo, saj je tako prehajanje plinov iz pljuč v kri lažje. Nasploh opravlja trebušna prepona izjemno pomembne funkcije tako na telesni kot čustveni ravni. Nos je pa sveta stvar za tiste, ki se poglobljeno ukvarjamo z dihom. V nosu se zgodijo mnoge stvari, opravlja okoli 30 funkcij direktno oz. posredno in s tem sodeluje pri učinkovitosti imunskega sistema. Nos je, poleg tega da očisti, segreje in navlaži zrak, tudi plinska celica, ki onemogoča neželenim obiskovalcem (bakterije, paraziti itd.), da vstopajo globoko v naša pljuča.

Zakaj je za dihanje pomembno, da smo tudi fizično pripravljeni, da smo v kondiciji?

Eden od najbolj enostavnih ukrepov pri rekreativnih športih je, da dihamo skozi nos. Predvsem pri teku, hoji, kolesarjenju je to zelo dobrodejno in na dolgi rok učinkovito krepi naše sposobnosti in zdravje.

Meditacija

Dihaj zavestno – živi polno – ljubi večno. Ali je to filozofijo sploh možno ponotranjiti? Kaj to pomeni za nas?

Kot rečeno. Šele ko začnemo dihati zavestno, lahko usmerjamo svojo energijo tja, kamor je smiselno za nas same in za svet. In z zavestnim dihanjem se ponotranji tudi zavest o tem, da smo vsi eno. Od tu do tega, da ljubiš večno, pa tudi ni daleč, kajne?

Kako sta dihanje in duh povezana?

Očitna povezava je že v enakem korenu besede. Sicer pa se duh skriva v vsakem dihu, kajti z dihanjem se pravzaprav omogoča, da se duh skozi telo prizemlji in šele tako lahko steče elektrika življenja. Zato pravimo, da če nekaj ne diha, ni živo. Pač ni pretoka življenja, ni elektrike. In vesolje je magnetne in električne narave, tako kot tudi mi sami in vsaka materija. Ko to dojamemo, se zaiskri, preskoči električni potencial in se nam posveti. To so taka drobna razsvetljenja, drobne radosti v vsakem zavestnem dihu. Tudi sam slovenski jezik je poln duhovnosti in tu se spet lahko vrnemo k pomenu nosu, saj pravimo, da lahko z nosom poduhamo ozračje. In tudi rek »iti za nosom« govori o intuiciji, o tem, da nas nekaj privlači, ker nam diši oz. nas nek duh nagovarja, da sledimo temu notranjemu glasu.    

Na kaj kaže to, da dihamo počasi in polno?

Počasi in polno diha človek, ki je pomirjen sam s seboj in s svetom okoli sebe. Zna si vzeti, kar mu gre in zna polno dati, kar ima. Seveda lahko ta dih še bolj podrobno analiziramo in ga razdelimo na štiri faze ter interpretiramo vsako posebej in nato vse skupaj kot celoto.

Kako umirjeno in pozitivno začeti dan? S kakšnimi dihalnimi vajami?

Začne se takoj, ko se zbudimo. Prvi vdih zjutraj naj bo kot prvi vdih ob rojstvu novega dne. Skozi nos, počasi in globoko, z nasmeškom v kotičkih ust, ker smo živi, ljuboživi. To je dovolj za dober začetek. Potem se pretegnemo kot mačke in nato si lahko izberemo primerno dihalno rutino glede na počutje in plan. Dobro si je vzeti čas za jutranjo meditacijo in telovadbo.

Ali se lahko pravilnega dihanja naučimo? Nam, prosim, predstavite eno izmed dihalnih tehnik, ki jo lahko izvajamo doma?

Ena od bolj enostavnih, a zelo koristnih vaj je zavestno dihanje s trebušno prepono. Ležimo na hrbtu, tako da je hrbtenica zravnana, in položimo roko na popek. Dihamo mirno in res počasi, kot da valovi morje in naša roka na popku se premika gor in dol. To pomirja. Lahko pa se obrnemo na trebuh in nadaljujemo tako, da sedaj onemogočimo, da bi prepona potisnila trebuh malo ven, saj ga ustavljajo trdna tla. Zato se nam, če dihamo s prepono, rahlo širi in dviguje medenični obroč. To pa spet zelo dobro dene in umirja.

Kaj prinaša Dihalnica? Se na delavnicah naučimo zdravega dihanja?

Na Dihalnici vas naučimo izmeriti, koliko kisika je v vaših celicah, kako odpreti dihalne poti in ožilje ter zmanjšati zakisanost telesa s pomočjo dihanja, kako ponovno začutiti bazično osebnostno strukturo in s somatskimi vajami preko diha uglasiti telo in duha. Učinkovito učimo tudi čisto konkretne ukrepe in kako olajšati naslednje telesne simptome: vnetje dihal ali drugih tkiv, glavobole in druge kronične bolečine, smrčanje, razbijanje srca, napade panike, zamašen nos, utrujenost in izgorelost.

Dihalnica

Zasnovali ste tudi VIP life-coaching program Spirala navdiha. Kaj vključuje ta program?

Res je. Več kot 20 let sistematičnega ukvarjanja z dihanjem in dela s strankami, od najmlajših do najstarejših, me je pripeljalo do tega, da sem v dih vključeval vse več duha, če poenostavim. Torej, praksa sama me je pripeljala do tega, da ko se ukvarjaš z dihanjem, se v bistvu dotikaš telesne, čustvene, mentalne in duhovne dimenzije hkrati. Dih je v bistvu nitka, ki to vse povezuje v živo in živahno celoto. Program vključuje odlično diagnostiko, spoznavanje osnovnih zakonitosti, ki jih zelo plastično razložim s coaching sistemom Tesla369Pro, in nato iz tega skupaj s stranko naredimo načrt spremembe. Gre za geometrijo življenja, za estetiko bivanja, ki se kaže stranki v vzorcu, ki ga na podlagi dobre diagnostike postavim skupaj z njo, in izzivih, ki so ključni.

Kakšne spremembe lahko pričakujemo na fizičnem in psihičnem področju?

Vsekakor spremembe na bolje. Ni pa to vedno lahko, saj vsaka sprememba zahteva vložek energije. Prav zato je pomembno, da stranka sama z mojo podporo prihaja do uvidov in odgovorov, kako ravnati, da bo hoja po tej poti učinkovita in da bo izražala tisto notranjo trdnost, prepričanje, da je tako prav. Ko to stranka začuti, je samo še korak do zanosa in sproščenega življenjskega pretoka, ki se kaže v lahkotnosti, iskricah v očeh, nasmehu in srčnosti.

Kakšni so odzivi udeležencev?

Izjemni, če sem iskren. Zavedam se, da imam kot športni pedagog in filozof osnovna znanja, ki segajo od telesa do duha. Jaz sam se v vlogi coacha izjemno dobro razigram, zato mi ni težko navdihovati tudi stranke. Poleg tega pa sem ustvaril metodo, s katero res zelo dobro ujamem stanje in se pokaže pot naprej. Nimam težav prehajati področja in izzive. Osebne in karierne izkušnje so bogate, kar daje občutek varnosti strankam. Lahko se razigram z otroki v vrtcu in svetujem kot starš, lahko poglobljeno odpiram eksistencialne dileme ali z dihom popeljem stranko v različna stanja zavesti.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.