Izleti po Sloveniji,  Resnične izpovedi

Terme Snovik − idealne za družine z mlajšimi otroki

Terme Snovik so zasnovane tako, da si tam v stiku z naravo, tam lahko najdeš duševni mir in tudi poskrbiš za svoje zdravje. Po cesti slišiš le traktorje, otroški smeh, ptičke, potok … Nismo se samo kopali v bazenu. V Tuhinjski dolini smo našli sledi različnih živali, videli ribe v potoku, ko smo hladili podplate, ujeli metulja in črička, plezali po drevju, pili vodo iz vodnjaka … Gozd je odet v drugačne barve, četudi ga raziskuješ z modernimi kolesi. S skiroji smo oddrveli do izvira termalne vode. Na zeliščno-zelenjavnem vrtu smo nabrali sestavine za naš krožnik. Plavali smo pod zvezdami in nikamor se nam ni mudilo. Telovadili smo na napravah pod milim nebom. Pa sprehajali smo se, brezciljno. Spali ob svežem zraku v mehki postelji prostornih hišic z imeni bližnjih dreves Smreka, Bor, Hrast, Breza, Lipa, Vrba, Jesen in Gaber. Bosonogi smo začutili zemljo, les, storže, pesek in veje. Jedli postrv. Tuhinjsko. Zato so Terme Snoviknaš kraj. Ker imajo vse, kar bi dobri starši morali pokazati in ponuditi otrokom.

Terme Snovik so raj za najine male plavalce.

Naše terme so v zeleni dolini, tik ob gozdu, pravzaprav jih obdaja z vseh strani. Naredili so več kot kopališče z zdravo termalno vodo. Vsak detajl je namreč zelo dobro premišljen, da sledi dobremu počutju in zdravju človeka. Tuhinjska dolina je čudovita, ustvarila sta jo potoka Nevljica in Motnišnica, na dva dela pa jo loči prelaz Kozjak. Tu na sprehodu lahko začutiš utrip vasic, si ogledaš kozolce, kašče in kmetije, česar naši mestni otroci nimajo priložnosti videti vsak dan. Ponudba hrane sloni na zelo ekološkem, zdravem in domačem konceptu. Je v veliki meri lokalnega izvora, iz Tuhinjske doline in okolice. Njihova tuhinjska postrv je redno na meniju.

Bogat program

Poleg samega kopanja (vse je zelo čisto in urejeno) imajo zelo bogat program. Ves dan je različna animacija za otroke in starše. Glasbeno-plesni večeri, nočno kopanje, delavnice za otroke, tombola na terasi, zvočna kopel z gongi … Gostu, ki ostane tu za več dni, ne bo niti sekundo dolgčas. Prav tako se ves čas dogaja na bazenu. Udeležite se lahko telovadbe, vodnih vragolij, kneippanja z mrzlo vodo (kar je zelo zdravo za ožilje in počutje) … Odločite se lahko tudi za vodene izlete, na primer z baklami do izvira termalne vode. Resnično se zelo veliko dogaja in vse skupaj temelji na zdravem pristopu. Lahko tudi telovadite na prostem, bosonogi hodite po različnih materialih (kar blagodejno vpliva na podplate, kjer je veliko čutil in refleksnih točk, ki vplivajo na določene organe). Otroke obišče tudi palček Snoviček. Starši si lahko v termah malce oddahnejo in svoje otroke zaupajo v varstvo animatorjev. Zunaj so tobogani in plezalna stena, tako da so lahko malčki aktivni, četudi ne plavajo. Nad vsem dogajanjem budno bdijo vodni reševalci. Njihova ponudba vključuje tudi številne masaže z zeliščnimi olji, Kneipp tretmaje za dobro počutje, čudovit mali Svet savn … skratka, vse sloni na Kneippovem pristopu. V sodelovanju z destinacijo Kamnik v poletnem času organizirajo tudi enkrat tedensko vodeno pešturo po Kamniku z lokalnim vodnikom ter kombi okoli Kamnika. Obe turi sta za apartmajske goste, ne boste verjeli, brezplačni.

Različne delavnice so najine otroke zamotile, ko niso ”čofotali” v bazenu.
Kneipp espresso je bil tudi Jaši zelo všeč.

Pestro dogajanje v Snoviku preverite na https://www.terme-snovik.si/sl/aktivnosti/dogodki-v-termah.

V termah ni samo bogat program za malčke, ampak tudi za naju.

Odgovorni do okolja in naravnih virov

Njihove hiške sprejmejo več kot 300 gostov. Narejene so zelo ekološko. Imajo lesno biomaso za ogrevanje, hkrati pa tudi sončne celice, ki jim ogrevajo bazene in s tem ustvarjajo velik prihranek. Strogo ločujejo smeti. Zraven imajo svoj zeliščni in zelenjavni vrt, kjer si lahko vsakdo odtrga nekaj dobrot zase.

Že leta 2008 so prejeli prvi znak za okolje Ecolabel (Eco marjetica), kar pomeni, da delujejo po kriterijih Evropske komisije, ki se nanašajo na izrabo energije, vode, uporabo energentov, ločevanje odpadkov in sodelovanje z okoljem. To tam tudi dejansko čutiš in resnično tako tudi delujejo. Imajo zavezo Green&Save, s čimer so vključeni v Zeleno shemo slovenskega turizma. Držijo pa se tudi priporočil NIJZ.

Apartmajske hišice Smreka, Bor, Hrast, Breza, Lipa, Vrba, Jesen in Gaber

Apartmaji so izjemno prostorni in zelo udobni tudi za petčlansko družino. Prav vsi člani so lahko nastanjeni v enem apartamju. Izjemno so stilsko opremljeni, narejeni so iz jesenovega lesa. Prav vsaka hišica je poimenovana po drevesih, značilnih za Tuhinjsko dolino. Ustvarijo zelo prijetno vzdušje … Čistoča je na zelo visoki ravni. Večina nastanitev ima tudi balkon, ki gleda na krasno naravo. Če pa ste v pritličju, imate tudi svoj izhod na vrt.

Apartmaji so udobni za vso družino.

Pobeg v naravo

V termah si človek resnično spočije dušo in telo, ker si v tako krasnem okolju, da te nekako vleče v naravo. Izposojajo kolesa, tako da se lahko odpravite raziskovat vse te lepote. Primerno pa je tudi za vse ljubitelje pohodništva; pohodniške palice si lahko izposodite. Terme Snovik so namreč najvišje ležeče terme v Sloveniji.  Obkrožene s Kamniško-Savinjskimi Alpami, gozdovi in Tuhinjsko dolino. Dobili boste zemljevid, tako da strahu, da bi se izgubili, ne boste začutili. Po športnih podvigih vas čakajo tretmaji, kakršne potrebuje pravi športnik, da si regenerira telo.

Sami smo kolesarili in hodili. Do naselja Potok smo od term peš potrebovali pol ure v eno smer. Na zemljevidu je pot označena kot lahka. Sledili smo markacijam, prečkali regionalno cesto Kamnik−Ločica in skozi vas Vaseno nadaljevali do termalnega izvira. Na križišču smo nato zavili desno in v naselju Potok prečkali most čez Nevljico in se po asfaltni cesti vrnili nazaj.

Naš mini pobeg v gozd zraven term je bil pravo avanturistično doživetje.
Fantastičen razgled!

Otroci se v Snoviku počutijo fantastično, ker smo izkoristili vse, kar ponujajo. Raziskovali smo tudi gozd. Pri tem so naredili prav tako zelo premišljen korak. Otroke spodbujajo, da uživajo v naravi. Že na recepciji jim predstavijo, da to ne bo navaden sprehod v gozd. Pokažejo jim seznam, kaj vse se lahko otrok v Tuhinjski dolini nauči iz narave. To so razdelili na več področij (pohodništvo, taborništvo, raziskovanje …) Dobijo ga kot nekakšno priznanje z imenom. In prav zato je potem otrok motiviran, da poišče gobo in metulja. Da stopi v potok in preveri, ali so tam ribe, in začuti, kako je hoditi v potoku. Ko imajo starši zraven na sprehodu tak seznam, je dogodivščina drugačna. ”Kaj pa zdaj? Kaj je naslednja točka? Glej, mami, čmrlja sem videl. Ati, mami, naredimo mlinček v potoku ali most čez njega.” Res je premišljeno, tako otroci sprehoda ne doživljajo kot mučnega, ampak zelo uživajo. Skupaj smo knajpali noge, hodili bosi …

Najini otroci so brez težav hodili bosi.
Gaja je postala pustolovka, odkriteljica, tabornica, zasledovalka in raziskovalka. V Snovik se zagotovo še vrnemo, da dokončamo še preostale naloge.

Neomejene količine termalne vode za pitje

Vsi imajo možnost v neomejenih količinah piti termalno vodo, ki je zelo bogata z natrijevim hidrogenkarbonatom, ki nevtralizira želodčno kislino. Odlična je za vse tiste, ki imajo zgago, bolečine v želodcu, črevesne težave ali slabost. Dokazano je zdravilna, saj poleg zgoraj omenjenega vsebuje še magnezij, kalij in kalcij. To vodo je že davno davno pred leti odkril Janez Kovač, ki je bil lokalni kovač. V njej si je zdravil roke zaradi revme in pomiril želodčne težave. To se je širilo od ust do ust in z vseh koncev so začeli hoditi s steklenicami, posodami in čebri po to termalno vodo. To so bili začetki. Ta voda namreč vsebuje kar 260 mg/l natrijevega karbonata, kar je zelo visoka koncentracija in dokazljivo pomaga. Še danes, če se sprehodimo do tja, lahko opazimo, da si ljudje iz različnih krajev pridejo natočit to vodo. Jaz sem vesela, ker sem ravno en teden pred mojim 42-kilometrskim maratonom bila tam in nekaj dni pila to vodo. Le-ta je tudi z mano ”tekla”. Mogoče je tudi to pomagalo h končnemu rezultatu.

Večkrat dnevno sva si privoščila kozarec zdravilne termalne vode.

Zdravilni rastlinjak

Zanimivo je, da na vrtu apartmajskega naselja vzgajajo pravi zdravilni rastlinjak. Zdravilne rastline imajo veliko blagodejnih učinkov in se lahko izognemo raznim terapijam s tabletami. Tam so vrtički s tablicami, na katerih si lahko preberemo, čemu služi katera rastlina, kaj je njena moč. Marsikaj se lahko naučiš in spoznaš, dovoljeno pa je tudi, da si jih natrgate.

Na vrtu smo tudi raziskovali, saj sva ugotovila, da najini otroci ne poznajo vse zelenjave.

Odlična hrana

Všeč nam je, da sta zajtrk in večerja samopostrežna, za kosilo so trije meniji, tako ti je vedno nekaj jedi njami. Tudi otrokom. Ni bojazni, da bi ostali lačni.

Dobrote iz kuhinje so poskrbele za naše razvajanje brbončic.

Zakaj so Terme Snovik primerne za družine z mlajšimi otroki?

Terme Snovik so po mojem mnenju zelo primerne za otroke zaradi več razlogov. In izhajala bom iz dejstva, da sem mama. Obiskali smo že veliko kopališč, ampak prednost teh term je, da je njihov strop izjemno svetel, šestkrat višji v primerjavi z drugimi klasičnimi bazeni. Je v obliki kupole in daje nekakšen občutek volumna, hkrati pa sta zrak in voda topla. Tam te ne zebe, ne v vodi ne na ležalniku. Otrok se ne trese, ko pride iz vode. In potem ne pride do prehlada ali kakšne druge bolezni. Prostor je zelo razgiban. Imajo mini bazen za najmlajše otroke, večji bazen, jacuzzi s toplo vodo na sredini. V Termah Snovik na kopališču ni nobenih ovinkov oz. povezanih prostorov, ampak je vse narejeno centralno. Bazen je na sredini in okrog in okrog so ležalniki. To pomeni – kjerkoli se starši namestijo, imajo otroka lahko vedno na očeh. Ne more se ti skriti na nižjem ali višjem nivoju ali v stranskih hodnikih. Zavedati se moramo, da je voda nevarna in je preglednost super, hkrati jih ima reševalec vode ves čas pod nadzorom.

Zunanji bazeni so osupljivi v naravi, bazen za najmlajše je ločen, a je še vedno vse v enem delu. Zato ne pride do mešanja starejših otrok, ki se vozijo po toboganu in so malce bolj vihravi, z mlajšimi, prav tako ne pride do naleta, možnosti za poškodbe. Otroci imajo tam tudi kotiček za počivanje, v senci pa plezalno steno in se lahko razgibajo.

Otroci so v bazenu uživali, midva pa sva jih imela ves čas na očeh.
Navdušeni plezalci v akciji!

Všeč mi je, da so dosledni pri tem, da se ne vnaša hrana, ker jim to zagotavlja tudi visok nivo čistoče, pravzaprav najvišji, kot sem imela priložnost videti.

Vse je prilagojeno otrokom. Igrala so na več vogalih, povsod so otroški stolčki, dodatna raztegljiva ležišča v apartmajih … Povsod jih vključujejo zraven. Do njih se obnašajo kot do velikih, zato so vabljeni tudi na pohod z baklami in na bosonoge hoje po različnih naravnih materialih. To so družinske terme z veliko začetnico. Zato so njihovi ključni gostje družine. To so terme, kjer se spočiješ in otroku lahko ponudiš tisoč in eno animacijo. 

V Termah Snovik se vedno znova spočijeva in si napolniva baterije.

Ponudbo nenehno dopolnjujejo, iščejo nove produkte in storitve, ki so tako zabavne kot tudi zdrave. Pri njih se premišljeno vodenje vodstva obrestuje, kajti ogrevanje tako velike količine vode in ozračja bi, če ne bi uporabljali sončne elektrarne in bio mase, predstavljalo zelo visok strošek. To bi jih med epidemijo lahko zelo prizadelo. Narava jim daje marsikaj in iz nje jemljejo zelo prijateljsko ter ji tudi tako vračajo, ne glede na investicije, ki jih še načrtujejo v prihodnosti.

V Tuhinjski dolini ostajamo s srcem in z dušo povezani z naravo …