Izleti po Sloveniji

Sproščanje v savnah: Terme Snovik

S savnanjem sem se “okužila” kot študentka. Prvič sem imela pobližje in na dnevni bazi priložnost lepote pravega savnanja spoznati med študijem v tujini v mestu Turku, na Finskem. V študentskih kampih smo imeli študentje možnost brezplačno obiskovati savno, kar sem tudi izkoristila, sočasno pa stkala mnoga prijateljstva. Nekaj časa sem živela tudi pri lokalni družini v mestu Naantali, ki ima počitniško hišo ob vodi in savnanje jim je način življenja. Pozimi se “knajpajo” v ledeni vodi, kjer majhen motorček omogoča da v ledu ostane luknja kamor skočiš. To mi je bilo precej zanimivo. In mrzlo. Daleč od doma sem spoznala finske navade in jih ponotranjila, kajti pri njih že dojenčke in majhne otroke vodijo v savno. V njej lahko srečate tudi nosečnice. Tako skrbijo za svoje zdravje, se sproščajo in krepijo obrambni sistem.

Danes imam tudi v novi družinski hiši infra rdečo in finsko savno. Z Miho pogosto po napornem in stresnem delu v službi pogosto pobegneva v savno in poskušava odmisliti vse skrbi. Savnanje mi poleg športa izjemno veliko pomeni, včasih se nama pridružijo tudi otroci, ki v jesenskih in zimskih mesecih ostajajo zdravi. Ker pa kdaj pa kdaj potrebujeva poseben ”odklop” od vsakdanjika, naju pot zanese v Terme Snovik, kjer se popolnoma predava zdravilnemu ritualu savnanja. Prisežem, da se potem počutiva kot prerojena, polna energije za nove delovne in športne izzive. Tam naju obenem razvajajo s čaji iz zdravilnih zelišč.

Začetek študija v Turku

O prednostih savnanja sem se pogovarjala s Katarino Hribar, vodjo bazenov in wellnesa v Termah Snovik, ki mi je o njihovih posebnostih povedala malo več, bolj strokovno.      

V Termah Snovik ponujate tudi savnanje. Katere savne so na voljo?

Tako je, v našem termalnem kompleksu se nahaja tudi mali svet savn, kjer ponujamo finsko, turško in ledeno savno.

Zakaj je savnanje koristno za naš organizem oz. kakšne prednosti so le-tega?

Savnanje zmanjša napetost in stres, blaži poškodbe, revmatična obolenja, artritis in poškodbe mišic, pospešuje in lajša posledice obolenja gripe in prehlada, pospešuje krvni obtok, čisti kožo in odstranjuje nečistočo.

Univerza v Turku

Kako pogosto lahko obiščemo savno?

Priporočamo obisk savne vsaj enkrat tedensko, predvsem v hladnejših mesecih. Segreti zrak v savnah povzroči potenje, z razširitvijo por se izloči prah, odmrla koža, odvečen loj in nesnaga. Pospeši se delovanje ledvic, ki izločajo soli, strupene in odpadne snovi iz telesa. Pregretje telesa pa poveča imunsko odpornost.

Komu jo še posebej priporočate?

Savnanje je priporočljivo prav za vse, seveda zdravim posameznikom, odraslim, ki ne kažejo znakov prehlada ali drugih bolezni. Kdor ima kakršnekoli zdravstvene težave in povečan krvni tlak, se mora o obisku savne posvetovati z zdravnikom.

Lahko obiščemo več različnih savn zaporedoma?

Lahko, predvsem priporočamo kombinacijo z ledeno savno, vsekakor v pravem zaporedju. Ledeno savno uporabimo za ohlajenje.

Sošolci, ki sem jih spoznala v tujini

Koliko časa lahko preživimo v savni?

Prvo savnanje naj bo kratko, 10 minut na srednji stopnici, po savnanju sledi 1 do 2  minuti počitka za ohladitev, nato prhanje, po prhi sledi počitek, ki traja dvakrat dlje kot samo savnanje. Drugo savnanje je daljše in traja 12 minut, sledi 1 do 2 minuti počitka za ohladitev, nato prha in počitek, ki je dvakrat daljši od savnanja. Tretje savnanje je še daljše in traja 15 minut, sledi 1 do 2 minuti počitka za ohladitev, nato prha in počitek, ki je dvakrat daljši od savnanja. Med počivanjem popijte skodelico domačega čaja iz našega zeliščnega vrta, prav tako je koristno tudi pitje vode.

Priporočamo, da sledite notranjemu občutku in si prilagodite dolžino ogrevanja in ohlajanja. Nenadno in hitro ohlajanje vsekakor ni priporočljivo. Ljudje, ki jih skrbi zdravje, naj se posvetujejo z zdravnikom.

Je savna primerna tudi za razvajanje in sprostitev v dvoje?

Vsekakor je to razvajanje, čas za umiritev in popolno sprostitev od vsakodnevnih obveznosti.

V savni pa se v jesenskih in zimskih mesecih tudi pogrejemo, kaj ne?

Res je, vse malo bolj ”zmrznjene” savna res dobro pogreje.

Katera savna je pri vas najbolj priljubljena?

Gostje se največ odločajo za finsko savno.

Se za obisk savne odločajo tudi starši skupaj otroki? Zakaj?

V naših savnah otroci do 18. leta starosti nimajo vstopa.

Je savna priporočljiva tudi za dojenčke, otroke, nosečnice in starejše ljudi?

Na splošno velja, da obisk savne odsvetujemo, če ima obiskovalec znatno zvišan krvni pritisk, srčne motnje, vnetje ožilja, odprte rane, epileptične napade, je telesno izčrpan, dehidriran ali ima druga obolenja. Svetujemo dodatno previdnost in upoštevanje mnenje svojega zdravnika.

Hiša, ki je usodno vplivala na mojo ljubezen do savnanja

Kako ste obisk savn prilagodili v skladu s preventivnimi ukrepi?

Savne smo ponovno odprli pred kratkim, s 1. oktobrom. Obratujeta finska in ledena savna, turška ostaja zaprta. Obiskovalci morajo pri obisku skrbeti za zadostno medosebno razdaljo vsaj 2 m, razen v primeru družinskih članov ter oseb, ki so že sicer v tesnem stiku. Ob vhodu v skupne savne prostore razkužijo roke, obvezno je nositi obrazno masko. Obiskovalec savne je dolžan nositi masko v skupnem prostoru savne, ne pa na ležalnikih in v savna prostoru. Maksimalna kapaciteta v Svetu savn je 8 oseb, v finski savni sta lahko le 2 osebi istočasno z upoštevano medsebojno razdaljo vsaj 2 metra, razen v primeru družinskih članov in oseb, ki so že sicer v tesnem stiku.  V ledeni savni je lahko le ena oseba. Pri uporabi finske savne in ležalnikov v izogib stiku kože s površinami uporabite brisačo ali rjuho. V času omejitev obiskovalcev žal ne moremo še dodatno razvajati tudi s čaji in sadjem.

Priporočate kombinacijo obiska bazena in savne?

Našim obiskovalcem ponujamo kopalne karte z obiskom savne, saj priporočamo kombinacijo plavanja in hidroterapij v bazenih ter obisk savn. Tedensko si tako vzameš tudi kratek oddih za dvourno razvajanje v primerih, ko ni časa za daljši oddih.

Družina Aittikallio iz mesta Naantali, ki me je sprejela v svoj dom, že takrat poln vnukov in me popeljala v svet savn

Finska savna

Kakšna sta temperatura in vlažnost v finski savni?

Običajno se temperatura giba od 70º do 90º C, vlažnost od 25 do 35 %.

Kakšne so prednosti njenega obiska? Kako se kažejo pozitivni učinki?

Pregrevanje telesa in globinsko čiščenje s potenjem (visoka temperatura in nizka vlaga), sproščanje s pomočjo dodajanja arome, ustvarjanje zdravega okolja sevanja s presvetlitvijo kristalov soli (himalajska kristalna sol) – ozračje je nabito  z negativnimi ioni.

Zakaj jo priporočate še posebej v mesecih, ko so bakterije in virusi na pohodu?

S savnanjem si gradimo dober imunski sistem, kar je v hladnejših dneh še mnogo bolj pomembno, da se izognemo številnim prehladom in virusom.

Kako aromaterapija in pitje čajev pripomoreta k naši sproščenosti?

Blagodejno in pomirjujoče vpliva na naše počutje. Pri savnanju je zlato pravilo tudi pitje veliko tekočin, tako naše zdravilne termalne vode ali zeliščnih čajev.

Turška savna

Ali spominja na takšne, ki jih poznamo iz Turčije?

Delovanje je vsekakor podobno, veličina prostora pa je prilagojena našemu prostoru.

Kako visoka sta temperatura in vlažnost v turški savni?

Običajno se temperatura giba od 45º do 65º C, vlažnost od 40 do 65 %.

Čemu pripomore reden obisk turške savne? Na kaj blagodejno vpliva?

Prednosti so: pregrevanje telesa in globinsko čiščenje s potenjem (nizka temperatura in visoka vlaga), aromaterapija – vdihavanje različnih arom (npr. cedrovine, brina … ) hkrati s paro, ustvarjanje meditativnega razpoloženja in sproščanja.

Ledena savna

Ali ledeno savno uporabljamo v kombinaciji z obiskom druge savne?

Ledena savna predstavlja snežni prostor, ki ga priporočamo za hlajenje po uporabi turške ali finske savne. V prostoru je lahko ena oseba naenkrat.

Kakšna temperatura je v njej?

Temperatura v snežnem prostoru je od – 5º do 0º C.

Kako poteka savnanje v njej?

V savno vstopamo goli, z ledom s podstavka se zmasiramo po celem telesu, po ledenem šoku se ogrejemo na normalno telesno temperaturo v kadi s toplo vodo ali pod prho. Priporočamo, da iz finske savne direktno vstopimo v ledeno.

Zakaj je priporočljiva uporaba ledene savne?

Učinki so predvsem na ohladitev in prekrvitev celega telesa. Po uporabi ledene savne imajo obiskovalci na voljo tudi kad s toplo vodo, ki je namenjena ogrevanju telesa po uporabi snežnega prostora ali pa v zimskem času, po uporabi zunanje ”zračne kopeli”. Namakanje v kadi s toplo vodo ugodno vpliva na počutje.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.