Resnične izpovedi

Spoznajte glasbeno šolo DoReWe!

Glasba ima izjemen vpliv na naše življenje, še posebej pa je pomembna za razvoj otrok. Otroci, ki se ukvarjajo z glasbo, lahko doživijo številne koristi, ki segajo prek zgolj glasbenih veščin. Danes bom raziskala, kako obiskovanje glasbene šole lahko pozitivno vpliva na razvoj otrok in tudi odraslih ter kako se glasba lahko vključi v naše vsakodnevno življenje. Čas je, da spoznate zasebno glasbeno šolo DoReWe. V intervjuju s Heleno Tošić, ustanoviteljico, in Katarino Ogulin Langus, operativno vodjo, sem zajadrala v ta čudoviti svet not, melodij, inštumentov … Vljudno vabljeni k branju!

Kaj da glasba otrokom, po vašem mnenju? Zakaj je tako pomembna za njih? Kako pravzaprav vpliva na njih?

Glasba je pomemben del naših življenj. V različnih oblikah nas na vsakem koraku spremlja praktično od začetka življenja. Ko je otrok še v varnem zavetju materinega trebuha, lahko že zazna glasbene dražljaje. V prenatalnem obdobju in kasneje za dojenčke je najbolj primerna glasba z enakomernim in počasnim ritmom, ker zmanjša hitrost srčnega utripa in dihanja ter ima pomirjujoč učinek. V prvih nekaj mesecih otrokovega življenja se starši z njim najlažje povežejo ravno prek glasbe – petja različnih pomirjujočih pesmic, uspavank. V predšolskem obdobju prisotnost glasbe v življenju otroka pozitivno vpliva na celotni razvoj. V tem obdobju otroci že sami pojejo in igrajo na preproste instrumente, kot so ropotuljice in tolkala, kar pozitivno vpliva tako na njihove besedne in prostorske sposobnosti, kot na njihpv spomin, socialne stike in čustveno inteligenco. Pomembno je, da otroku ponudimo čim več raznolikih glasbenih izkušenj, predvsem pa je najpomembneje, da se pri tem zabava. Kot sredstvo za uspešnejše in bolj učinkovito učenje v obdobju šolanja se glasba uporablja že dolgo časa, začetki segajo že v srednji vek. Dokazano je, da si otroci snov za učenje lažje zapomnijo prek pesmic. S tiho predvajano instrumentalno glasbo pa lahko vplivamo tudi na spomin in pozornost. V splošnem ima glasba ogromno pozitivnih učinkov tako na otroke kot odrasle – služi nam lahko za sprostitev, spodbuja produktivnost, nas motivira ter nam pomaga pri predelovanju čustev.

Imate kakšen nasvet za starše, kako naj otroka vpeljejo v svet glasbe? Kdaj naj začnejo?

Glede na vse pozitivne učinke, ki jih ima glasba na naše telo in um priporočamo, da starši otroku prvi stik z glasbo omogočijo v čim zgodnejšem življenjskem obdobju. Vsekakor pa je najpomembnejše predšolsko obdobje, ker je takrat otrok v fazi raziskovanja, odkriva svoje sposobnosti in nove stvari. Otrok je v tej starosti slušno zelo dovzeten in se zanima za raznoliko glasbo. Pomembno je, da mu omogočimo čim več različnih glasbenih izkušenj – poslušanje pesmic, petje, ples ob glasbi, izdelavo lastnih instrumentov, igranje na njih itd.

DoReWe je zasebna glasbena šola. Kako se razlikuje od drugih javnih in zasebnih glasbenih šol? Kaj je njena posebnost?

Zelo neradi se primerjamo z drugimi glasbenimi šolami, ker menimo, da ima vsaka svoj edinstven pristop, ki ustreza njihovim učencem. Predvsem je težka primerjava z javnimi glasbenimi šolami, ker je naš program zasnovan drugače. Javne šole so zelo kakovostne in iz njihovih učilnic izstopi marsikateri koncertni pianist. Imajo pa omejeno število prijav oz. vpisa in zahtevnejši program, ki terja veliko dela, ki ga učenci ne morejo jemati zgolj ljubiteljsko. Prav tako se instrumenta in teorije učijo ločeno. Pri DoReWe verjamemo v celostni pristop, tako da pri nas poteka učenje teorije in instrumenta skupaj, poleg obojega pa istočasno vključujemo še petje. Poučujemo tako individualno kot tudi v majhnih skupinah. Izkazalo se je namreč, da skupinski pouk otroke dodatno motivira, saj drug drugega spodbujajo k vaji in napredku. Skupinski pouk je tudi cenovno ugoden in tako dostopen širšemu krogu ljudi. Prav tako nimamo omejitve vpisa in sprejmemo vse  učence z veseljem do glasbe v kateremkoli življenjskem obdobju. Naš najmlajši učenec ima 4 leta, najstarejši član pa častitljivih 87 let. Kljub temu, da učne ure potekajo tudi v skupinah se vedno posvetimo potrebam in željam posameznika in se mu skušamo približati na način, ki mu najbolj ustreza. Pri DoReWe se učimo zabavnih pesmic in popevk, ker smo opazili, da je otrokom tak pristop zanimivejši in so tudi bolj motivirani za učenje in vajo doma. Zagotovo pa je posebnost glasbene šole DoReWe tudi to, da smo zelo priročni. Pravimo, da “mi pridemo do vas”, tako da poučujemo na osnovnih šolah, na domu ipd., kar staršem prihrani marsikatero vožnjo. V prihodnosti si želimo sodelovanja z javnimi glasbenimi šolami. Možnosti za sodelovanje vidimo predvsem pri ustvarjanju mini muzikalov in drugih glasbenih dogodkov. Verjamemo, da z medsebojnim povezovanjem lahko dosežemo še veliko več, konec koncev pa tudi vsi skupaj delamo v dobro naših učencev. Z ozirom na to, v DoReWe učence z  največ glasbenega talenta in zagrizenosti spodbujamo k vpisu v javno glasbeno šolo.

Kakšnih metod se poslužujete, da učenci osvojijo igranje klavirja in petje?

Pri DoReWe verjamemo, da je v dobri družbi vse lažje. Tudi učenje klavirja in petja. Učne ure tako večinoma potekajo v manjših skupinah – do pet učencev, ki se med seboj spodbujajo in motivirajo, obenem pa uživajo v družbi vrstnikov in prijateljev. Če pomislite, se večino drugih aktivnosti otroci prav tako učijo v skupinah – od razrednega pouka v šoli, plesa, raznih športnih tečajev in podobno. Učenje instrumenta je prav tako zelo učinkovito v skupinah in takšen pristop so stoletja nazaj že zagovarjali veliki glasbeni mojstri.

Se učijo tako teorije kot petja in igranja klavirja hkrati? Nekaterim teorija ”ne diši”, kako jih spodbudite k njenemu usvajanju?

Pristop poučevanja v DoReWe je celosten, kar pomeni, da se učenci na učni uri klavirja istočasno učijo tudi petja in teorije. Prednost takega načina poučevanja je, da prebrano teorijo takoj preizkusijo v praksi in svoje teoretično znanje takoj povežejo s praktičnimi vajami. Podajanje znanja poteka prek zabavnih pesmi ter različnih aktivnosti na zabaven in igriv način, kar otroke še dodatno motivira. Pri tem nam, kot že omenjeno, pomaga skupinski pristop, saj je s petimi otroci v skupini lažje izvesti zabavno in igrivo učenje teorije kot pri individualnem pouku.

Poteka poučevanje individualno ali skupinsko?

Pri DoReWe ponujamo obe možnosti in se prilagodimo željam otrok in staršev.

V katerih slovenskih krajih poteka poučevanje? Na šolah ali doma? V čem se razlikuje poučevanje na šoli od poučevanja doma?

Glasbena šola DoReWe trenutno deluje na področju Ljubljane z okolico, Kamnika z okolico in Kranja z okolico. V letošnjem šolskem letu smo največ učnih ur izvedli v skupinski obliki na več kot 12 osnovnih šolah v omenjenih krajih. Skupinske učne ure so večinoma organizirane v šolah in vrtcih, kjer potekajo v času popoldanskega bivanja. Individualne učne ure pa se večinoma izvajajo pri učencih doma. Oba načina poučevanja sta se v letošnjem šolskem letu izkazala za zelo priročna, kot radi rečejo starši, ker jim popoldan otrok ni treba voziti na glasbene urice. Uporabljamo pa tudi prenosne električne klaviature, kar nam omogoča poučevanje na različnih lokacijah.

Kako pogosto so učne ure?

Učne ure načeloma trajajo 60 minut in so organizirane 1-krat tedensko. Pred nastopi izvedemo še dodatne učne ure in tonske vaje. Program je vsekakor prilagojen posamezniku, zato na željo oz. v dogovoru s starši mogoče izvesti tudi dodatne ure.

Koliko učencev obiskuje vašo glasbeno šolo?

V letošnjem šolskem letu je DoReWe obiskovalo nekaj več kot 60 učencev.

Koliko so stari? Koliko je star vaš najmlajši tečajnik in koliko najstarejši? Ali obstaja najnižja ali najvišja meja pri starosti za poučevanje klavirja in petja?

Najmlajši učenec v šolskem letu 2022/23 je star le štiri leta, najstarejši član naše glasbene družine pa šteje častitljivih 87 let. Pri glasbi starostnih omejitev ni. Glasba je prostor, kjer se lahko najde prav vsak.

Se je predšolski malček sposoben učiti igranja klavirja? Je sposoben slediti navodilom učitelja?
Mlajši, predšolski otroci prek igre spoznavajo različne ritme in glasove, pojejo različne pesmice in se srečajo s prvimi instrumenti, ponavadi so to tolkala in klaviature.

Je prepozno, če šele najstnik izrazi željo po igranju klavirja in prepevanju, če nikoli do sedaj ni posvečal svojega časa notnim zapisom?

Za srečanje z glasbo ter igranje in petje nikoli ni prepozno. V naši glasbeni šoli se je že zgodilo, da se celo upokojenci prvič srečajo z notami in klaviaturo. In jim gre odlično. V takem primeru začnemo z učenjem osnov klavirja ter od lažjih melodij počasi preidemo na znane popevke, ki jih tudi z veseljem prepevajo tudi starejši otroci, najstniki, mladostniki in upokojenci.

Koliko učiteljev poučuje? Kdo so pravzaprav učitelji? So vsi izobraženi na glasbenem področju?

Trenutno v DoReWe učne ure izvaja deset učiteljic in trije učitelji. Vsi so izobraženi na glasbenem področju, nekateri z bolj osnovno glasbeno izobrazbo, drugi z glasbeno akademijo, magisteriji in strokovnim izpitom. Vsekakor natančno premislimo o primernosti učitelja za posameznega učenca in skupino. Na primer, šestletnim začetnikom je najpomembnejša energičnost učitelja, medtem ko tistim, ki igrajo že peto leto, ponudimo učitelje z najvišjo stopnjo izobrazbe. Poleg tega pa vsi učitelji in mentorji svoje znanje redno dopolnjujejo in izpopolnjujejo. S svojo pozitivno energijo, samoiniciativnostjo, izkušnjami ter idejami pa imajo za DoReWe velik doprinos in smo veseli, da delajo z nami.

Kaj je pomembno, da ima učenec pred vpisom? Željo, talent ali oboje?

Pred vpisom je najbolj pomembna želja, kasneje pa vztrajnost in dobra volja. Talent je super, ampak če ni želje, vztrajnosti in dobre volje, se tudi talent ne mora razvijati.

Vir: Glasbena šola DoReWe

Ali učenci tudi nastopajo? Kako pogosto in kje?

Učenci DoReWe redno nastopajo na različnih prireditvah. V letošnjem šolskem letu smo izvedli več kot 10 koncertov: učenci so za noč čarovnic nastopali v Supernovi, udeleželi so se prireditve Množimo talente, imeli smo božične koncerte v osnovnih šolah ipd. Priredili smo tudi naš veliki pomladni koncert DoReWe Družinski dan, kjer smo slavili naše učence ter njihove ožje in širše družine, ki otroke spodbujajo na glasbeni poti. Trudimo se, da jim ponudimo čim več odrskih izkušenj, ker poleg glasbenega znanja tako pridobivajo tudi samozavest.

Katere melodije najraje igrajo na klavirju? Katere pesmi najraje zapojejo? So jim bližje klasične ali popularnejše? Katerih se lažje in hitreje naučijo?

Odvisno od starosti učencev. Nekako se je izkazalo, da imajo največ volje in motivacije pri učenju znanih melodij in popevk, posledično se jih tudi hitreje naučijo. V letošnjem letu so majmlajši učenci začetniki najrajši igrali in prepevali You Are My Sunshine,  Jaz sem mala roža, A Whole New World in Čez Šuštarski most. Nadaljevalce pa so najbolj prevzele pesmi Pink Panther, Dan ljubezni, Can Can, Deck The Halls in My Heart Will Go On.

Je pomembno, da učenec vadi tudi doma? Mora imeti tudi doma klavir?

Slovenski rek o vaji pravi nekako takole: »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.« Zelo pomembno je, da se igranje instrumenta vadi tudi doma. V delovnem zvezku, ki smo ga zasnovali za učne ure pri DoReWe, smo začetni del namenili spodbudi za vajo doma. Vključili smo tudi posebno pohvalo učiteljev za tiste učence, ki doma redno vadijo, kar jim da še dodatno motivacijo v dneh, ko se je morda težko usesti k instrumentu. Klavir ima seveda svoje prednosti, vendar je za začetek dovolj tudi dobra klaviatura. V DoReWe po dostopni ceni omogočamo tudi izposojo klaviature, tako da učenci lahko vadijo tudi doma.

Kako naj starši spodbujajo otroka, da bo tudi doma vadil in igral svoj inštrument?

Pri DoReWe tako učitelji kot tudi starši dobro razumemo, da je za napredek potrebna redna vaja. Ker nas večina staršev ni prav veščih glasbenikov, smo v ta namen pripravili vadbene videoposnetke skladbic, ki se jih otroci učijo pri pouku. Ti videoposnetki predstavijo določeno skladbo, pravilni vrstni red prstov in ritem, tako da so dobro vodilo za vajo doma. Staršem svetujemo, da si najprej skupaj z otrokom ogledajo vadbeni video in določijo čas za vajo (npr. 30 minut) ter cilj vsake posamezne vaje (npr. vaditi desno roko, prva vrstica). V delovni zvezek naj skupaj z otrokom napišejo morebitna vprašanja za učitelja ali učiteljico. Na koncu vsake vaje pa obvezno pohvalijo otrokov trud in napredek ter poslušajo pesmico, ki jo otrok zaigra najraje. Vajo doma pa lahko starši naredijo še zabavnejšo tako, da tudi sami posežejo po črno-belih tipkah.

Organizirate tudi glasbeno-gledališke delavnice, kaj ne? Mi lahko zaupate več informacij o tem.

Res je. Namenjene so sbujanju in razvijanju strasti do glasbe in gledališke igre pri osnovnošolskih otrocih. Zasnovane so tako, da so prilagojene posameznikom, zato so dobrodošli prav vsi – tako tisti brez glasbenega predznanja kot tisti že izkušenejši. Delavnice so zagotovo nepozabna izkušnja, polna ustvarjalnosti, timskih aktivnosti in osebnostne rasti. V času letošnjih poletnih počitnic organiziramo Poletno glasbeno delavnico – Mini muzikal »LEV V SRCU«, ki je prirejena po istoimenski slikanici.

Kakšni so odzivi vaših malih glasbenikov, ki obiskujejo šolo DoReWe? Mi lahko prosim razkrijete tri njihova mnenja?

Naši mali glasbeniki pravijo, da jim je najbolj všeč to, da se igranja učijo v skupinah in imajo veliko nastopov. Da uživajo ob petju ter igranju klavirja, na vajah pa se zabavajo. Izpostavili so tudi, da jim je všeč ogrevanje glasilk ter petje na mikrofon. 

Zakaj so starši navdušeni nad glasbeno šolo DoReWe?

Starši so navdušeni predvsem nad našim pristopom. Nekaj smo o tem že povedali, zato samo povzetek. Naš pristop je: PRIROČEN – pravimo, da »mi pridemo do vas«, tako da poučujemo na osnovnih šolah, na domu ipd., kar prihrani marsikatero vožnjo; SKUPINSKI – poučujemo večinoma v manjših skupinah, kar otroke dodatno motivira, saj drug drugega spodbujajo k vaji in napredku; CELOVIT – poučujemo klavir skupaj s petjem in teorijo, kar učencem omogoči celostno razumevanje posamezne pesmi in glasbe v širšem pomenu; DOSTOPEN – skupinski pouk je cenovno ugoden in dostopen širšemu krogu ljudi, prav tako pa nimamo omejitev vpisa in k nam lahko pristopite skozi celo leto. Mnenja posameznih učencev in staršev si lahko preberete na naši spletni strani www.dorewe.com.

Obetajo se tudi poletne glasbene delavnice za otroke. Kje bodo potekale?

Poletne glasbene delavnice – Mini muzikal »LEV V SRCU« bodo potekale v slikovitem Samostanu Mekinje, obdanem s čudovito naravo v okolici Kamnika. Organiziran bo tudi vsakodnevni prevoz iz Ljubljane in Kamnika ter nazaj.

Komu so namenjene poletne glasbene delavnice?

Poletne glasbe delavnice so namenjene osnovnošolskim otrokom. Ker je program zasnovan tako, da je prilagojen posamezniku, so vabljeni prav vsi – tako tisti brez predznanja kot tisti že izkušenejši.

Kakšen bo program poletnih glasbenih delavnic? Bodo otroci igrali klavir ali tudi druge inštrumente?

Prek različni delavnic – igranje na klavir, učenje ritmov na tolkala, petje, igra in pripoved na odru ter ples in izdelava odrske scene otrokom predajamo sporočilo slikanice »LEV V SRCU« – ni treba biti velik in junaški, da najdeš svojo moč. Ob koncu vsake delavnice pripravimo tudi nastop za starše. Delavnice so namenjene predšolskim otrokom, glasbeno predznanje pa ni potrebno. Koncept delavnic je namreč zasnovan tako, da je prilagojen posamezniku. Poleg glasbe pa vključuje tudi ogromno ustvarjalnosti, ročnih spretnosti in dramske igre.

Bodo poletne delavnice potekale tako v slovenskem kot tudi angleškem jeziku?

Učenci naše glasbene šole so poleg slovensko govorečih tudi tuje govoreči otroci. Dva termina bosta tako izvedena v slovenskem jeziku, in sicer 3. – 7. JULIJ in 10. – 14. JULIJ, termin 24. – 28. JULIJ pa bo izveden v angleškem jeziku. Angleški termin ni na voljo samo angleško govorečim tujim državljanom, temveč tudi vsem slovenskim otrokom, ki bi si želeli prek pesmi in odrske igre izpopolniti svoje znanje angleščine. 

Kje lahko starši prijavijo svojega otroka na poletne glasbene delavnice?

Prijavo na poletne glasbene delavnice lahko starši oddajo prek naše spletne strani na povezavi www.dorewe.com/poletnedelavnice.

Zanimivo je, da organizirate tudi teambuildinge za podjetja. Je sploh mogoče, da se ekipa v nekaj urah nauči igrati klavir in peti? Kako se takšen tembulding odraža na njihove počutje, povezanost in kasneje tudi delo?

Menimo, da je teambuilding ena izmed pomembnejših naložb podjetja v svoje zaposlene. Prek teambuildingov se spodbuja komunikacijo, povečuje sodelovanje, viša motivacijo, predanost, inovativnost in sodelovanje zaposlenih. Glasba ima že sama po sebi sproščujoč vpliv na ljudi. Pri teambuildingih, ki jih organiziramo v DoReWe, pa se zaposleni skupaj učijo novih stvari, nekateri tudi stopajo iz svoje cone udobja, drugi pa jih pri tem podpirajo. Na koncu pa jim s skupnimi močmi uspe. Po zaključenem teambuildingu so bogatejši za novo izkušnjo in se počutijo še bolj povezani s kolektivom.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.