Resnične izpovedi

Spoštujmo morje in oceane! 2many4granny podpira trajnostni ribolov

Zagotovo ste že v naših prejšnjih objavah opazili, da je meni in Mihi izjemno mar, kako vplivamo ljudje na okolje. Po svojih močeh se trudiva, da smo kot družina do našega planeta prijazni. Čim bolj. Želiva, da najini otroci ponotranjijo miselnost, da z majhnimi koraki lahko veliko prispevamo k ohranitvi čiste narave, morij in oceanov danes in tako prispevamo ogromno k ohranitvi čudovite Zemlje za naše potomce. Prav zato nam ni vseeno, kaj jemo, kakšne izdelke uporabljamo, kako ravnamo z odpadki … Živimo trajnostno, ne kupujemo nečesa, česar ne potrebujemo. In danes se bomo na 2many4granny osredotočili na trajnostni ribolov, ker nam je pomembno, da podpiramo podjetja z vizijo, predvsem pa imamo njihove izdelke izjemno radi in so naši sopotniki doma in predvsem na potovanjih.

Prav brez slabe vesti smo se odločili, da posebej izpostavimo podjetje Rio Mare. Zakaj? Ker verjameva v njihovo zgodbo, njihov produkt in ker smo naleteli na izjemno zanimiv in poljudno razložen filmček o trajnostnem ribolovu, ki je nama in otrokom marsikaj pojasnil in nam razširil obzorje. Vsi poznamo izdelke tunine, ki slovijo po svoji kakovosti in edinstvenem okusu ter praktičnosti. Nas spremljajo na kratkih izletih in daljših potovanjih, v avtodomu, na jadranju, na daljših poteh z avtomobilom, v prikolici na hrvaški obali in na kolesarskem izletu v Koversado, kjer pogosto preživimo ves dan. Pogosto pa so tudi samostojna večerja doma ali omaka pri testeninah za hitro kosilo med tednom.

Iskreno je miselni premik nastal, ko smo pred nekaj leti potovali po čudoviti Indoneziji in namesto med školjkami plavali med kupom umazanije v morju, otroke pa opozarjali, da naj pazijo, da ne stopijo na konzervo ali steklo, namesto na morskega ježka. To ni ok. Bila sva šokirana.

Hkrati smo veliki ljubitelji morja, potapljanja, jadranja in najlepši kotički sveta so za nas prav ob morju. In ko pogledamo, kako se z morjem ravna in kako nepravilno se lovi in izčrpava, kar nam je bilo dano, sva še toliko bolj z navdušenjem pogledala filmček Rio Mare, ki govori prav o tej tematiki. Veva, da smo ljudje zelo neodgovorno ravnali v preteklosti (nekateri na žalost še danes) in so morja ter oceane izropali. Zagotovo je temu botroval predvsem pohlep po dobičku. Lahko se vprašamo samo, ali bodo generacije za nami sploh še imele priložnost jesti ribe, če bo šlo tako naprej. Veva, da je ribištvo pomemben del zdrave hrane, ampak nekako je leta in leta to bilo nekontrolirano. Zato podpirava idejo o trajnostnem ribolovu, dodatno pa je veliko ljudi odvisnih samo od ribolova, ne samo zaradi službe in plače, ampak tudi, ker je to glavni vir njihove hrane.

Za ohranjanje vrst moramo v morju pustiti dovolj rib, da se bodo zadostno razmnoževale, in ribariti tako, da bomo čim manj posegali v okolje − to pomeni trajnostni ribolov. In tako bomo ribe v morjih lahko lovili tudi v prihodnje, jedli pa jih bodo tudi naši praprapravnuki.

»Jej samo ribe, ki so jih ujeli v skladu s pravili,« (ne z dinamiti in tako, da ujamejo in ubijejo še celo vrsto drugih morskih bitij) – to je nekaj, kar lahko naredi vsak od nas.

Rio Mare z ribami iz trajnostnih virov

Točno to pa podpira tudi podjetje Rio Mare, ki verjame, da so oceani dragoceni vir, ki ga moramo zaščititi in spoštovati. To želijo doseči tako, da zmanjšajo vpliv ribolova na oceane in njihovo biotsko raznovrstnost ter tako omogočijo, da bodo ostali vir za prihodnje generacije. Povezali so se z nevladno organizacijo Svetovni sklad za naravo (WWF), ki je osredotočena na ohranjanje divjine in zmanjšanje vpliva človeka na okolje.

Poraja se nama vprašanje, kaj dejansko pomeni trajnostni ribolov za podjetje, ki proizvaja konzervirane izdelke s tunino. Zavezali so se, da bodo tuno pridobivali iz ribolovnih območij, ki imajo certifikat MSC. Kako pa postaneš območje s tem certifikatom? Pogoj je prizadevanje, da se v oceanu ohrani zadostna količina rib za razmnoževanje, da s tem čim bolj omejijo vpliv na biotsko raznovrstnost ter odgovorno in zakonito upravljajo z ribištvom. Mimogrede, ta standard je tudi naveden na konzervirani tunini Rio Mare (sva preverila).  

Znanje o trajnostnem ribolovu deliva tudi z otroki

In kot sva zapisala, nama je izjemno pomembno, da če imava znanje o nečem izjemno koristnem za naše življenje, želiva, da izvedo za to tudi otroci. In kako sva jim pojasnila, zakaj je trajnostni ribolov dobra rešitev, da bomo lahko čez 30 let še lovili v naših morjih? Da jim bo povsem jasno, sva uporabila njim priljubljeni način. Zavrtela sva jim posnetek Deklica in Ocean. Presenečeni so bili, da nekateri ljudje živijo od ribolova. Da pa po drugi strani obstajajo tudi ljudje, ki lovijo ribe nezakonito z dinamitom. Spoznali so otok Tetepare, ki je eno najpomembnejših območij za ribolov tune znotraj Koralnega trikotnika. S podporo Rio Mare in WWF pa ga želijo zaščititi in s tem zagotoviti biotsko raznovrstnost zdaj in v prihodnje.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.