Resnične izpovedi

Priprava zdravih jedi tudi poleti

Kuhinja je prostor v našem domu, kjer se vsi zadržujemo in ne samo midva z možem. Že zelo zgodaj sva otroke vključila v pripravo obrokov, jim pokazala, kako se naredijo najpreprostejše jedi. Z leti postajajo super mali pomočniki in verjameva, da so na dobri poti, da postanejo izvrstni kuharski mojstri. Ko smo doma, ko imamo čas, večere in vikende se vsi zberemo okrog kuhinjskega pulta in poskrbimo, da naši želodčki niso lačni. Tudi poleti, čeprav takrat marsikdo ne mara kuhati in peči, ker štedilnik in pečica dodatno segrejeta kuhinjo. Razkrili vam bomo naše male kuhinjske ”prijatelje”, s katerimi je tudi ob najbolj vročih dneh super odlično pripravljati domače jedi.

Otroke spoznavava s kuharskim svetom

Nisva ena izmed staršev, ki otroke zamotijo z nečim drugim, medtem ko oni sami pripravljajo zajtrk, kosilo ali večerjo. Že od ranih nog jih vključujeva v pripravo obrokov. No, sprva tudi v nakup živil, potrebnih za pripravo okusnih jedi. Vedno se skupaj odpravimo v trgovino. Doma jaz napišem na listek (Miha seveda na mobilni telefon :)) seznam, katera živila vse bomo potrebovali. Naše obroke večinoma vnaprej načrtujemo, tako prihranimo čas, denar in se lažje organiziramo. Pri nakupovanju nama otroci pomagajo, mrzlično iščejo po trgovini, da bodo vse ”kljukice narejene”. Verjetno sva se zaradi tega tudi izognila trmastim izpadom sredi trgovine, da hočejo neko igračo ali sladkarijo. Niso imeli časa razmišljati, saj so bili vedno osredotočeni na to, kaj resnično potrebujemo.

Po kuhinji so se kot malčki igrali s posodo, postopoma pa sva jima dala zadolžitve. Pri dveh, treh letih so že znali oprati zelenjavo in sadje, zmešati različen sestavine, si pripraviti skledo kosmičev, okrasiti razna peciva, umiti plastične posode … V obdobju od treh do petih let so se nama pridružili pri pripravi preprostih jedi, začeli so kazati zanimanje, kako iz določenih živil nastane celovita jed. Mešali so sestavine za palačinke, valjali testo za piškote, rezali z prilagojenim nožem sadje in iz dneva v dan so postajali bolj motorično sposobni, tako da so do šole že znali uporabljati tudi kuhinjske pripomočke, kot je na primer vakuumski mešalnik za sveže napitke. Ni jim tuje odmerjanje sestavin, nekatere recepte znajo že na pamet, mizo pa tako ali tako znajo pogrniti vsi. Lahko rečem, da sem ponosna na starejše otroke, ker so že zelo samostojni v kuhinji in marsikdaj nas, še posebej Živa, presenetijo s kakšno specialiteto. Veliko zanimanja za pripravo jedi pa je pokazal predvsem Jaša. Sumim, da bo tako odličen kuhar kot Miha :), saj mu v kuhinji sledi na vsakem koraku.

Vključevanje otrok pri pripravi zajtrka, malice, kosila in večerje ni prednost samo ta, da si bodo znali sami kuhati, ampak tudi ta, da smo skupaj. Pogostokrat slišim, da starši nimajo časa za otroke, ker imajo preveč službenih in potem še gospodinjskih obveznosti. Če jih ne moremo vključiti v prve, jih lahko vsaj v druge in tako tudi z našimi najdražjimi preživimo skupen čas. Mi se med kuhanjem veliko smejimo, pogovarjamo, marsikdaj izveva kaj presenetljivega ravno med pripravo riževega narastka ali lazanje. 🙂 Ja, kuhinja je ob otrocih zelo hitro v velikem neredu, ampak skupaj jo en dva tri pospravimo. In ja, tudi pri nas se je že moka raztresla po celem pultu, tudi pri nas je kakšno jajce končalo na tleh, ampak z izkušnjami otroci pridobivajo dragoceno znanje. Na napakah se učijo. In kako bodo znali, če jim nikoli ne bomo dovolili, da se preizkusijo?!

Zdrava prehrana

Kot ste že lahko zasledili, se trudiva otrokom privzgojiti zdrav način življenja, v katerega sodi tudi poseganje po uravnoteženi, kakovostni, lokalno pridelani, zdravi prehrani. Pogosto jima razlagava, da moramo paziti, kaj damo v usta, da ostanemo zdravi, da imamo dovolj energije za vse izzive, ki nas čakajo čez dan. Da hitra hrana nikakor ne sme biti na vsakdanjem jedilniku. Sladkarije so pri nas izjema, raje prisegamo na domače pecivo, ko začutimo potrebo po sladkem. In ja, tudi poleti se trudimo vsaj takrat, ko imamo čas, ko smo doma, za vikende, kuhati sami in ne naročamo hrane iz restavracij na dom. Priznam, naš vodilni kuharski šef je Miha, jaz sem se veliko v teh letih naučila ravno od njega. On v kuhanju resnično uživa (to strast je podedoval po babici in mami), zato mu kuhalnico in predpasnik brez slabe vesti tudi prepustim.

Naši ”prijatelji” v kuhinji

Kar nekaj sledilcev in sledilk nam je pisalo na družbena omrežja, da poleti oni ne kuhajo, ker je potem neznosno vroče v kuhinji, jedilnem prostoru in celo dnevni. Da niti ne pomislijo, da bi prižgali pečico ali štedilnik. Dragi moji, za vas imam rešitev. Tudi poleti si lahko pripravite doma okusno in zdravo hrano s super ”prijatelji”. Nemogoče? O, pa je. Miha in otroci so mi za vikend dokazali, da lahko zelo dobro jedo, čeprav je termometer pokazal 27 stopinj Celzija.

Pri nas je namreč nepogrešljiv cvrtnik na vroč zrak Philips Airfryer, v katerem ne samo cvremo, ampak tudi pečemo, pečemo na žaru in pražimo. Top je zato, ker nam za to ni treba uporabljati olja, hrana se ocvre s pomočjo hitrega kroženja vročega zraka. Še več, zasnovan je tako, da posebna tehnologija celo odstrani in zajame maščobo iz hrane. Pozabite na neprijetne vonjave v kuhinji, s pomočjo tega aparata vam ne bo treba ure in ure zračiti prostora. Miha je skupaj z Jašo pripravil njami hrenovke v testu. Da ste samo videli, kako je najin fantič užival! 🙂 Očka je bil tokrat njegov pomočnik, od začetka do konca je želel vse storiti sam. Zelo dobro mu je šlo od rok in sestrici Gaja in Zoja Mija sta bili nad rezultatom navdušeni. Vsi so se še cel večer oblizovali. Prepričana sem, da jim je tako teknilo, ker so pred tem vso energijo porabili na kolesarskem maratonu. 🙂 In naslednji vikend sem nam obeta že žar zabava, kajti zraven cvrtnika imamo še popoln komplet za žar. Me prav zanima, ali nama bosta fanta postregla z zelenjavnimi ali mesnimi burgerji. 🙂 Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu, zagotovo se javimo.

Da še dodam – uporaba je resnično enostavna, tako da se hitro osvoji vse programe. Tako da je pri nas doma zadišalo tudi po pečenih jabolkih prav v tem cvrtniku. Kaj naj vam rečem – pri nas zelooooo dobro jemo!

Vitamini, vitamini, vitamini … Pri nas že ptički na veji čivkajo: ”Ta družina poje in popije ogromno zelenjave in sadja.” Hihihihihi … Res je. Srečo imava, da najini otroci niso izbirčni in imajo radi tudi vso zelenjavo in sadje. Že kot dojenčkom sem jim pripravljala kašice in smoothije za kosilo in malico. Top je bilo, ker sem lahko tudi tako doma pripravljeno hrano vzela s sabo na ”vozičkarske” sprehode in izlete ter sem točno vedela, kaj uživajo, da ni skritih sestavin. In tako je tudi danes … Zelenjavne juhe, smoothiji, sokovi, pripravljeni iz zakladnice vitaminov in mineralov, so del našega družinskega menija. Priprava nam ne vzame veliko časa. V nekaj minutah dobimo sok s pomočjo počasnega sokovnika Philips z vijačnim nastavkom. O, kako sem bila hvaležna Mihi, ki me je pričakal z božansko okusnim sokom iz zelenjave in sadja po praznovanju 20. obletnice mature. Glavobol je čudežno izginil. 🙂 Ideja je bila vrhunska, čeprav se za to ni mučil preveč. Sadje in zelenjavo je le opral, očistil in z njim napolnil velik kanal za polnjene na sokovniku. Kar cele sadeže lahko stisnete, ni treba vsega prej narezati na manjše koščke. Poskrbel je za zvrhan kozarec zdravja po neprespani noči. 🙂 In takšni sokovi teknejo tudi otrokom. Prepričana sem, da zaradi tega tudi ostajajo zdravi v prehodnih obdobjih, ko začnejo septembra spet obiskovati šolo in vrtec ter so virusi in bakterije na pohodu. Nikoli nam ne zmanjka idej za pripravo sokov, ki nam dajo energijo in poskrbijo za razstrupljanje telesa po veliki noči ali božiču, saj ima Philips tudi aplikacijo z zanimivo knjižico receptov. Sokovnik dejansko omogoči do 80-odstotni iztis, da iz sadja in zelenjave iztisnemo kar največ hranilnih snovi. Poleti je pa tako ali tako pripravljenje takšnih sokov dvignjeno na višji nivo, saj je ponudba le-te na vrhuncu. Naj na tem mestu omenim še, da podpiramo domače kmete in večinoma kupujemo sadje in zelenjavo na tržnici ali pa na kakšni kmetiji v bližini našega doma. Tako se tudi otroci seznanijo s celotno verigo, od kod pride hrana na naše krožnike in v kozarce. Z veseljem poklepetajo z branjevkami in jim prisluhnejo, koliko truda je bilo vloženo v pridelavo.   

Kot sem že omenila, otroci si tudi sami že znajo pripraviti kaj dobrega za pod zob. Prav vsem je zanimivo uporabljati visokozmogljivi vakuumski mešalnik Philips. Smoothije naravnost obožujejo. Najini šolarji se zelo radi ”pocartljajo” s takšnim, ki vsebuje njihovo najljubše sadje. Zoja Mija prisega na takšnega iz jagodičevja, Živa pa iz lubenice. Zraven dodajo še drugo sadje, razne rastlinske napitke, ali vodo, ali mleko. Včasih si ga še okrasijo s čokoladnimi drobtinicami, sladoledom, piškoti ali zelišči. Če ga pripravijo preveč, nič hudega. Preprosto ga shranijo v hladilniku. Tehnologija vakuumskega mešanja namreč prepreči oksidacijo in zadrži hranilne snovi, tako da si ga lahko brez skrbi privoščijo tudi kasneje čez dan. Super je tako pripravljati napitke, ker ohranijo barvo, so bolje zmešani, manj je pene in razslojevanja. Nama takšen napitek ustreza po športni vadbi ali napornih večurnih sestankih. Sama pravim, da so to ”vitaminske bombe”, ki ti dajo moč in energijo, da lahko nadaljuješ naprej, ko si že zelo utrujen in sanjariš le še o postelji.  

In še preden začnete razmišljati, koliko je nevarnosti v kuhinji za otroke, naj vas potolažim. Najini so vedno pod nadzorom. Točno vedo, da se vročih posod ne smejo dotikati z golo roko. Prav tako vedo, da morajo biti osredotočeni na to, kaj počnejo, da nesreča ne počiva, zato morajo biti ekstra previdni pri rezanju, peki, kuhanju, mešanju, prenašanju loncev … V kuhinji ne smejo tekati sem in tja ali se prerivati, ampak sta nujna odgovornost in opreznost. V kuhinji ne smejo eksperimentirati brez najine prisotnosti, sploh ne mlajši.

Recepti

Ker vem, da bi 2many4granny na vseh kanalih na tem mestu zasuli s prošnjami za recepte, naj jih nemudoma delimo z vami.

Hrenovke v testu

Seveda je super, sami doma naredite listnato testo, ampak tokrat je Miha z otroki uporabil že kupljenega. Razrezal ga je na kvadrate in nanje so otroci, predvsem Jaša, polagali hrenovke. Sledilo je zavijanje in peka v cvrtniku po programu oz. dokler se ne obarvajo zlato rjavo. Koliko takšnih hrenovk so pojedili? Raje bom zamolčala, 🙂 namignem vam pa lahko, da jim je zelo teknilo in zagotovo bo tudi vašim malčkom. En dva tri je bilo pripravljeno in to je odlična ideja, če otrok k sebi povabi prijatelje na mini zabavo. Ni veliko dela, otroci pa bodo na ves glas hvalili kuharja. Hihi … In en namig: okusnejše so, če jih pred pečenjem potresete še ali s sirom, ali s sezamom, ali z bučnimi semeni, ali z makom. Vem, da jih v veliko domovih pripravijo tudi za noč čarovnic in hrenovkam domisleno naredijo še oči, potem pa jih otroci namakajo v paradižnikovo omako (”kri”). Videti so res kot kakšne mumije. 🙂

Pečena jabolka

Čeprav so na prvi pogled pečena jabolka videti, kot da jih je pripravil kuhar iz restavracije s petimi zvezdicami, je v cvrtniku na zrak to enostavno. Verjamite. Miha je otroke presentil s to sladico, z njo se res ne morejo kosati nobene slaščice na svetu. Zanjo si je pripravil naslednje sestavine: 4 žlice stopljenega masla, 1 žlico rjavega sladkorja, 1 žlico belega sladkorja, ½ žličke cimeta, 4 jabolka, malo karamele (super je preliv, prav pridejo tudi karamela mehki bonboni), vanilijev sladoled. V manjši skledi je zmešal maslo, sladkor in cimet. Vsakemu jabolku je potem, ko ga je opral, odrezal vrh in jim z žlico izdolbel jedro. Z nožem je naredil dva krožna reza. Nato jih je obrnil in zarezal navzkrižno, pri čemer je pazil, da ni prerezal jedra. V jabolka je dal malo karamele, povrh pa jih je premazal z mešanico iz stopljenega masla, sladkorja in cimeta. V cvrtniku jih je pekel pri 350 stopinjah Celzija približno 15, 20 minut. Postregel jih je na krožniku, okrašene s sladoledom in karamelo. Oooo, še zdaj vsi čutimo v ustih, kako dobro je bilo. To sladico pripravimo naslednjič, ko prideta babica in dedek na obisk. Absolutno!

Zelenjavni sok

Miha je pravi specialist za pripravo razstrupljevalnih sokov. Najbolj pa mu uspe, če se drži recepta na spletni strani Philips. Sestavine, ki jih uporabi, so: 1 koren zelene, ½ kumare, 10 listov špinače, 4 vejice peteršilja, 1 limeta, 1 žlica ingverja, po potrebi še voda. Očiščeno zelenjavo da postopoma v odprtino sokovnika in ”ekola” 500 ml stisnjenega soka je tu. Hvalaaaa, dragi mož. Se še priporočam. 🙂

Kaj mislite? Naj vzamem vse te naše kuhinjske ”prijatelje”  s sabo v prikolico na počitnice? Bi tako hitreje pripravila vse obroke za vedno lačne otroke? Berite: vednoooooooo lačne otroke. 🙂

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.