Potopisi

Poročno potovanje na Havaje

Otoke Havaje sva obiskala pozimi in tam preživela en mesec. Upam, da bom s svojim blogom v vas prebudila spečo popotniško žilico in vas navdušila, da se na tja odpravite tudi vi.

Ko pomislimo na potovanja v daljne kraje, si težko predstavljamo bolj oddaljeno točko, kot so Havaji. 11 ur časovne razlike s Slovenijo ti ponudi edinstveno možnost, da med zadnjimi na svetu vstopiš v novo leto, kar je bilo prekrasno doživetje, saj sva bila na Havajih od 15. decembra 2013 pa skoraj do 15. januarja 2014. To potovanje je bilo prav posebno tudi zato, ker je bilo poročno potovanje in ker se je nadaljevalo še z 10-dnevnim potepanjem po Kaliforniji.

Havaji so še vedno sinonim za raj na zemlji, posledično pa si vsi predstavljajo, da so dostopni samo najbogatejšim. Z nekaj predpriprav in pravočasnimi rezervacijami so Havaji lahko celo cenejši od celinske Amerike.

Obisk štirih najbolj priljubljenih otokov

Obiskala sva štiri otoke: Oahu z glavnim mestom Honolulu, ki je raj za deskarje, in tiste, ki na potovanjih raje raziskujejo urbana središča, Veliki otok, največji otok v Havajskem otočju, znan po svojem ogromnem še delujočem vulkanu Mauno Keo, Maui, najbolj priljubljen med svetovnimi zvezdami in raj za windsurfarje, in Kauai, zeleni otok poln prekrasnih slapov in rek ter priložnosti za kajakaštvo.

Havaji so ena najbolj zanimivih točk na Zemlji ter obenem tudi ena najbolj izoliranih. So otočje v Tihem oceanu in 50. pridružena zvezna država Združenim državam Amerike. Zaradi vulkanskega nastanka in izoliranosti, katere posledica je večinoma endemična favna in flora, so najbolj priljubljeni med popotniki, ki svoja potovanja namenjajo spoznavanju naravnih čudes. Torej narava je tista glavna atrakcija, ki privlači množice, res pa so blizu Kaliforniji in zato ugodni za Američane, ki tja pogosto oddidejo tako kot mi na Hrvaško, torej na počitnice, na morje in ne počnejo veliko – samo ležijo na plaži, jedo in berejo knjige.

Havaji so zanimivi tudi zaradi svoje ugodne klime, saj je ta na Havajih prijetna tako poleti kot pozimi, rečemo lahko, da so dežela z večnim poletjem, ki pa za razliko od slovenskega poletja ni tako vroče.

Visoki vulkani, stalni veter in predvsem v zimskem času osvežilne plohe naredijo vročino zelo znosno in obisk Havajev je toliko prijetnejši. Celoletni povprečni temperaturi zraka in morja sta okoli 25 stopinj. Havaji so dežela Alohe, kar je razvidno tudi iz registrskih tablic, ki jih ponosno krasi mavrica in napis ALOHA State. Tako kot na Havajih zaradi pogostih ploh lahko na vsakem koraku zagledaš mavrico, je tudi Aloha vseprisotna. Aloha je najbolj havajska beseda od vseh, je pozdrav, obenem pa pomeni tudi ljubezen in srčnost, ki iz domačinov izžareva na vsakem koraku. Aloha je simbol Havajev zato ni čudno, da to besedo slišimo ves čas in vsepovsodi. Dobesedno pomeni sapa življenja in nas uči, da moramo sprejemati vse bitja na svetu z ljubeznijo in spoštovanjem.

Zgodovinski pogled

Prvi priseljenci so na otoke prišli s kanuji s polinezijskega otočja Marquesas in Tahitija. Prvi evropski obiskovalec je bil leta 1778 britanski raziskovalec James Cook, ki je otoke poimenoval Sandwichevi otoki. Okoli leta1795 so se otočani prvič združili pod mogočnim bojevnikom kraljem Kamehameho I., vendar se je evropsko naseljevanje nadaljevalo in leta 1851 je kralj Kamehameha III. spravil otoke pod zaščito Združenih držav Amerike. Število domorodnega prebivalstva se je precej zmanjšalo. Leta 1959 so bili Havaji sprejeti kot 50. država Združenih držav Amerike. To vulkansko otočje je bilo že pred drugo svetovno vojnoglavno oporišče ameriške tihooceanske flote, ki so jo 7. decembra 1941 v Pearl Harborju potopila japonska bojna letala.

Tradicionalna hrana

Havajska hrana vsebuje veliko piščančjega mesa, svinjine, morskih sadežev in lokalnega sadja ter zelenjave. Kuhajo tradicionalno in uporabljajo eksotične začimbe. Seveda je večina hrane ameriške z orientalskim pridihom, vse več pa prodira tudi sem fast food, ki je tudi najbolj cenovno ugodno prehranjevanje. Tradicionalna domača jed je svinja, ki jo nasolijo in napolnijo z razžarjenimi kamni. Kuhajo jo skupaj s sladkim krompirjem in zelenjavo. Svinjo pokrijejo s palnimimi listi, kuha pa se kar šest ur. Meso jedo z rokami, zraven postrežejo poi oziroma taro, morsko travo, oreščke, predvsem makadamijo in svežo zelenjavo. Za zajtrk radi jedo palačinke z banano in kokosovim sirupom. Pogosti deserti so sveže sadje, sorbet ali sladoled.

Prebivalci

Današnji Havaji so Amerika v originalni havajski obleki. Prebivalci so predvsem Japonci in beli Američani. Havajčani so znani po svoji rasni strpnosti. Veliko je porok med pripadniki različnih ras, večina otrok na Havajih je ”hapa” oz. mešane krvi. Na Havajih ni etnične večine. Vsa ljudstva so v manjšini in velik odstotek prebivalstva je mešanih kultur. Čistokrvnih Havajčanov je zelo malo. Doma še vedno uporabljajo havajski jezik, ki je poleg angleščine uradni jezik Havajev.

Večina ljudi za medsebojno sporazumevanje uporablja angleščino, ki pa je močno prepletena s havajskimi frazami, sposojenkami iz jezikov priseljencev in pidžin slengom (poenostavljeno, polomljeno angleščino prvotnih priseljencev). Havajski jezik je bil zapisan šele okoli leta 1820, ko so na otoke prišli misijonarji. Pred prihodom misijonarjev so Havajčani verovali v štiri glavne bogove KU, LONO, KANE in KANALO ter več manjših. Misionarji so prinesli krščansko vero, ki še danes prevladuje, vendar pa še zdaleč ni edina. Na otokih danes najdemo številne budistične, mormonske, hinduistične, židovske in muslimanske templje.

Oahu

Otok Oahu velja za zelo poseljen otok. Na njem poleg glavnega mesta Honolulu, ki je gospodarsko in poslovno središče celega otočja, najdemo tudi znano letovišče Waikiki s številnimi hoteli, mladinskimi hoteli, trgovinami in nočnimi klubi. Tu se ”zatakne” večina turistov (predvsem japonskih), ki preživijo ves teden počitnic nekje med hotelsko sobo in od nje par metrov oddaljeno peščeno plažo. Le-ta je podnevi nabito polna s kopalci in deskarji, ob sončnem zahodu z romantiki in zaljubljenci, ponoči pa z ljubitelji kina na prostem. Pravi utrip otoka se lahko občuti šele, če se odpravimo ven iz turistične ”betonske džungle”, bodisi z najetim avtomobilom ali pa lokalnimi avtobusi, ki so izredno poceni in nas odpeljejo do vseh pomembnih krajev na otoku: središča mesta Honolulu, zaliva Pearl Harbour, Diamond Head (vulkanski krater nad Waikikijem) … pa vse do najbolj oddaljenega North Shora.

Avtobus ima postajališča tudi ob številnih, predvsem turistom namenjenih atrakcijah (Dole Plantation (največja plantaža ananasa na svetu), Polinesian Cultural Center (kjer spoznaš vse polinezijske kulture in njihove običaje), Waimea Falls, Sea Life Park, Hanauma Bay …). Čeprav je deskanje popularno na vseh otokih, ima Oahu več veliko več priznanih deskarskih lokacij kot kateri koli drugi havajski otok. Najboljši pogoji so pozimi na severnem delu otoka, North Shor. Tu najdemo plaže z najbolj zvenečimi imeni, kot sta tudi Banzai Pipeline in Sunseat Beach, ki sta prizorišči največjih deskarskih tekmovanj sveta z velikimi denarnimi skladi.

Kauai

Za Oahu potrebuješ največ tri dni, da si ga pogledaš, predvsem, če nisi ljubitelj ”betona” in velikih mest z gnečo turistov. Z manjšim avionom smo se odpeljali manj uro stran na najstarejši otok havajske verige, ki ga imenujejo tudi “Vrtni otok” oziroma Kauai. Njegovo pestro površje prekrivajo živo zeleni deževni gozdovi, razbrazdani z globokimi dolinami, v katere padajo slapovi. Celotni otok objema verižica neskončnih peščenih plaž, tu boste našli pravi tropski raj in možnost nočnega potapljanja z ogromnimi mantami, kar je top doživetje na Havajih.

Otrok Kauai je znan po unikatni pokrajini Na Pali, ki so jo oblikovali vulkanski izbruhi, danes pa so ostri vrhovi porasli z bujno zeleno travo, kar najlepše vidimo s helikopterja ali iz kanuja, saj peš ta najlepši del skoraj ni dostopen.  Kauai je služil kot naravna kulisa mnogim sodobnim filmom (Jurski park, King Kong, Blue Hawaii), saj je narava res veličastna.  Skratka, priljubljen je predvsem med navdušenci neokrnjene narave in miru.

Glavna vira preživetja domačinov sta poljedelstvo in turizem. Zaposlitev je težko dobiti, zato je tu veliko brezdomcev in hipijev. Mnogi bogati Američani se ukvarjajo s pridelavo bio in eko hrane, na sosednjem otoku Maui ima npr. Oprah svojo zemljo z eko pridelavo hrane. Avtobusi so redki, zato je ”štopanje”, za razliko na ostalih otokih, razmeroma pogost in običajen pojav, čeprav večina turistov že na letališču najame rent a car, kar je najbolj enostaven način potovanja in premikanja.

Kot sem zapisala, glavna atrakcija tega zelenega in lepega otoka je pokrajina Na Pali. Gre za eno najslikovitejših planinskih poti na svetu. Strmo vzpenjanje in spuščanje te ob morski obali pripelje v raj: na belo peščeno plažo, skrbno zavarovano z ostrimi vulkanskimi gorami, posutimi z rdečo prstjo, poraslimi s tropsko vegetacijo (guava, aloe vera …) in okrašenimi s slapovi številnih rek. Tam domujejo le nekatere živali, kot so ptice, divje koze, utrujeni tjulnji in nekaj srečnih pohodnikov, ki si je pridobilo dovoljenje za kampiranje v parku. Kazni za obiskovalce brez dovolilnic so kar velike. Kljub temu se najdejo ljudje, ki jih je kraj tako prevzel, da so ostali tam mnogo dlje, kot so načrtovali. Tako razni dolgolasci in ”nagci” z nahrbtniki in kitarami na ramenih niso nič nenavadnega. Prav na tem otoku, natančneje na Waimea Bay, je 1778 prvič pristal James Cook.

Big Island

Bližalo se je že novo leto in za nama je bilo deset dni potepanja in naslednja destinacija, ki sva si jo čuvala za praznovanje novega leta, je bil otok Big Island.

Ta otok je največji havajski otok, hkrati pa najmlajši in še vedno vulkansko zelo aktiven. Big Island je tudi otok Iron man tekmovanja, ki se odvija vsako leto. Takrat se množica najbolj top pripravljenih športnikov sveta poda v vodo, na kolo in v tek, kar je izjemno zahtevno tekmovanje. Big Island je zelo poseben in drugačen od ostalih. Je veliko manj poseljen, bistveno večji od vseh ostalih otokov in sem zaide malo turistov. V Vulkanskem narodnem parku je še vedno možno opazovati spektakularne bruhajoče vulkane, ki brizgajo lavo in tako povzročajo rast otoka. Big Island je otok kontrastov. Pokrajina se spreminja od visokih zasneženih vrhov do zelene džungle in belih peščenih plaž. Bujna zelena pokrajina orhidej se ponekod preliva v skalovje in drugod v kavne plantaže.

Na tem otoku vam preprosto ne more biti dolgčas. Otok je posejan z golf igrišči, narodnimi parki, pozimi lahko, če zapade sneg, celo smučate. Vsekakor pa so vodni športi tukaj aktualni 365 dni, izjemno veliko je potapljačev, wind surferjev, kajakašev, surferjev, bodisurferjev … Na otoku Big Island je tudi veliko zgodovinskih ostankov, med katerimi so najbolj spektakularni stari petroglifi in svetišča nekdanjih prebivalcev. Tu je tudi stara kraljeva palača in prva krščanska cerkev na Havajih.

Big Island ponuja za vsakega nekaj, priložnosti za treking za nekaj ur ali nekaj dni je nešteto. Tukaj lahko jahaš, raziskuješ parke, botanične vrtove in majhne vasi in mesteca, zato je verjetno ta otok poseben in privlačen turistom. Na tem otoku je največ plantaž kave, makadamije in sadja.

Maui

Za konec sva čuvala najlepši otok – Maui. Ponuja mavrico različnih pokrajin, doživetij in aktivnosti. Uživaš lahko na čudoviti peščeni plaži, raziščeš deževni gozd, opazuješ romantični sončni zahod z vrha spečega vulkana, potapljaš v podvodnem kraterju … Letoviška območja na južni in zahodni obali privlačijo obiskovalce s sončnim vremenom, lepimi plažami in bogato izbiro hotelov.

Če hrepenite po nepozabnih plažah, zelenih gorah, nedotaknjenem podvodnem svetu, bujnih in eksotičnih dolinah, dramatičnih vulkanskih stožcih, svetovno znanih golf igriščih, vodnih in ostalih športih, lahko tu počnete, kar vam srce poželi. Lahko pa ne počnete ničesar. Maui je pravi kraj za vsakogar. Te prednosti so prepoznali številni filmski zvezdniki, ki na Mauiju pogosto preživljajo počitnice. Najbolj priporočava arenalinsko vožnjo po cesti Road to Hana, ki pelje skozi bujni tropski gozd, za vsakim vogalom pa te razveseli slap, kjer lahko plavaš, uživaš v tropskem sadju in opazuješ tipične havajske hišice. Povzpela sva se na 3000 m visok vulkan, ki se zliva vse do morske gladine. Na pot sva odrinila že ob 6. uri in skušala ujeti sončni vzhod, nato pa sva dan nadaljevala s snorklanjem med pisanimi ribami, ki jih je tukaj res skoraj toliko kot v akvariju. Z obale sva videla kite, ki so se selili z Aljaske.  

Lanai

Priporočava tudi enodnevni izlet na otok Lanai oz. otok ananasov. Le-ta je bil kar 70 let velika plantaža, brez možnosti za bivanje turistov.  Miren in majhen otok z nekaj stalnih prebivalcev ima čudovite plaže, ki niso nikoli prenatrpane. Tu ne boste našli visokih zgradb in semaforjev. Lanai je travnat in razmeroma suh otok, ki ne spominja na ostale havajske otoke. Odlične plaže, golf igrišča, nemoteni užitki, številni vodni športi in odlični hoteli dopolnjujejo sanjsko podobo. Otok je zanimiv predvsem za tiste, ki ne marajo gneče turistov.  

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.