Resnične izpovedi

Otroci norooooo pogrešajo plavanje

Kot starša sva se poigravala z mislijo, ali bova otroke preobremenila, če jih vpiševa še na kakšno dodatno dejavnost. Menim, da sva se prav odločila, ker obiskujejo plavalno šolo. Plavanje namreč, vsaj v plavalni šoli, ki jo obiskujemo mi – Grega,  ni le plavanje, ampak zelo premišljen pristop, ki vsebuje veliko igre in druženje tudi izven bazena. Lea Nežmah, profesorica športne vzgoje, nama je zaupala, kako poteka plavalni tečaj pri plavalni šoli Grega, ki jo že leta obiskujemo in zelo cenimo. Izvedela sem tudi, kaj lahko storimo starši, da se bo otrok v vodi prijetno počutil.

Vsi trije otroci so tako začeli obiskovati plavalno šolo G-Rega že pri dveh letih in pol. In lahko rečem, da so pri treh letih in pol vsi že lahko preplavali razdaljo 50 metrov brez plavalnih pripomočkov. Kakšnih tehnik se učijo otroci na plavalnem tečaju?

Otroci so razporejeni v skupine glede na starost in stopnjo plavalnega predznanja, hkrati pa upoštevamo tudi individualne želje in pričakovanja. Vadeče tako uvrstimo v začetno, nadaljevalno ali izpopolnjevalno skupino, kjer se učijo vseh plavalnih tehnik (prsno, hrbtno, kravl in delfin).

Kako otroci iz ure v uro napredujejo?

Napredek otrok je odvisen od vsakega posameznika posebej. Precej pomembno vlogo igra tudi motiv, zakaj je nekdo sploh prišel na plavalni tečaj. Nekateri najdejo motivacijo v dobri družbi, rekreaciji in hkratnem učenju plavalnih tehnik, začetnike zagotovo motivira občutek varnosti in veliko zabavnih vodnih trenutkov. Iz izkušenj pa lahko trdimo, če otrok tečaj plavanja obiskuje brez večjih prekinitev, do napredka zagotovo pride.

Kakšne pristope pri tem uporabljate?

Plavanje po internem učnem protokolu S.V.O.K. z več kot 20-letno tradicijo temelji na igri in dobrem počutju vadečih. Tečaji so strokovno podprti in nudijo ustrezen napredek ter pristop, ki ga vadeči cenijo in jim tako omogoča dobro počutje v vodi.

Plavalni tečaj se začne s trenutkom, ko starši z otrokom vstopijo v preddverje bazena. Otroka ob prihodu sprejme in do skupine pospremi koordinator. Skok v kopalke pospremi klepet/povezovanje z učitelji, nato sledijo ogrevalne igre ob in v bazenu.

Ob zaključku ure se otroci s pomočjo učiteljev preoblečejo, posušijo lase in počakajo na starše. Verjamemo, da našteto (in še nekaj dodatnih malenkosti) močno vpliva na dejstvo, da nam starši z lahkim srcem že toliko let zaupajo svoje najmlajše.

Kako pogosto otroci obiskujejo plavanje, da lahko rečemo, da plavajo kot ribice?

Vadeči tečaj obiskujejo večinoma enkrat tedensko. Nekateri, predvsem starejši otroci (9+), tudi dvakrat tedensko. Celoletni plavalni tečaj poteka od septembra pa do maja. Druga oblika tečajev, ki so prav tako zelo obiskani, pa so intenzivni tečaji plavanja, ki se začnejo spomladi. Gre za krajše (približno 10-urne) tečaje, ki potekajo dvakrat tedensko. Ta oblika plavalnega tečaja predstavlja dober uvod v poletne vodne vragolije, služi kot predpriprava na celoletne plavalne tečaje ali pa zgolj za obnovitev plavalnih tehnik.

Kakšne napake pri učenju počnemo starši, ki jih plavalni učitelji odsvetujejo in je prav zaradi tega pri otrocih dobrodošel obisk plavalne šole? Vsekakor je dobro vedeti, s čim starši lahko prispevajo k temu, da se otrok ob in v vodi počuti prijetno, varno. Vse skupaj se začne zelo zgodaj, takrat, ko je otrok prvič v stiku z vodo. Nekateri otroci so že od samega začetka prave ribice, nekaterim pa voda res ni pogodu. Kaj storiti v takšnem primeru? Najprej je odgovornost staršev, da na otroka ne pritiskajo, da ga ne primerjajo s sorojenci in mu ne dajo občutka, da je z njim karkoli narobe. Odpor do vode je možno rešiti, vendar se je tega treba lotiti nežno, s sprejemanjem in z razumevanjem. Vsekakor brez siljenja. Otroku naj starši omogočijo čim več pozitivnih izkušenj v in ob vodi. Starši si lahko pri tem pomagajo z različnimi igricami, kot so nabiranje in metanje kamenčkov, pihanje ladjic, namakanje nog, štetje rib pod vodo, izdelovanje splavov idr. Dobrodošli so tudi razni pripomočki, kot so kanglica, lopatke, mlinčki … Ne smemo pozabiti, da zgled vpliva, torej je pomemben tudi odnos staršev. Vse te malenkosti štejejo. Če se tega zavedamo, smo s tem naredili ogromno. Od tu naprej pa učenje prevzamemo mi, G-regci …

Najini otroci na vadbi uživajo, ne jokajo in jih ni strah vode. Kako prispevajo plavalni učitelji k temu, da se v vodi počutijo prijetno?

V skupini, ki ni večja od 10 otrok, so prisotni kar štirje učitelji plavanja in koordinator. Celotno ekipo učiteljev sicer sestavlja več kot 40 sodelavk in sodelavcev, ki delajo s srcem in posluhom do otrok. Vsak na svojem področju skrbi za napredek, dobro počutje in sistematično delo na športnih programih G-rega. Našo ekipo lahko brez dvoma označimo za skupino zagnanih, prijetnih in zanesljivih ljudi, za katere verjamemo, da so tako starši kot otroci z njimi zadovoljni.

Ker se rada potapljam, sem želela, da podvodni svet doživijo tudi moji otroci. Danes se že vsi potapljajo s svojimi maskami. Znanje so seveda usvojili na plavalnem tečaju. Kako že tako majhne pripravite na potapljanje? Kako jih učite varnega potapljanja?

Odgovor je precej enostaven. Učenje preko igre je vsekakor eden od adutov. Dokler ima otrok občutek, da se igra, ostaja zelo dovzeten in znanje absorbira mimogrede … Celoten proces učenja tako poteka v sproščenem in zabavnem vzdušju.

Naša družina veliko časa preživi v obmorskih mestih, kjer se tudi vozimo s čolnom naokrog do skritih plaž. Kako pomembno je, da so na čolnu plavalci? Zakaj je dobro, da znajo najmlajši družinski člani plavati?  Plavanje je zaradi tega resnično zelo pomembno. Torej, ne zgolj z vidika gibanja in zdravja, temveč predvsem z vidika varnosti. Še posebej velja apelirati na vse tiste, ki se pogosteje znajdejo v bližini vodnih virov. Ali gre za počitnice na čolnu, domači bazen ali morske užitke na zasebni plaži. Ne nazadnje je žal lahko usodna že domača banja. Zato vsekakor priporočamo previdnost in zavedanje, kako pomembno je znanje plavanja.

Zavedam se, da današnje življenje tudi otrokom narekuje, da veliko sedijo in se ne gibajo toliko, kolikor bi bilo priporočljivo. Prav zato je to še en dodaten razlog, zakaj sem svoje otroke vpisala na plavalni tečaj. Kakšne so prednosti plavanja za naše telo?

Tako kot vsak šport ima tudi plavanje pozitiven vpliv na človeško telo. Morda je v tem kontekstu smiselno izpostaviti sproščujoče in blagodejne učinke, ki jih voda prinaša. Že samo pogled, zvok vode deluje zelo pomirjujoče. Poleg tega, da razbremenjuje sklepe, vpliva tudi na splošno vzdržljivost ter, ne nazadnje (tudi zaradi horizontalnega položaja telesa), izboljšuje težave z dihali. Ne smemo pozabiti tudi na vse tiste, ki jih pestijo takšne in drugačne poškodbe. Plava lahko praktično vsak in to je zelo dostopna (bližina, cenovno) oblika rekreacije.

Sama imava veliko obveznosti in sva vesela, da otroke popolnoma zaupava v vaše roke. Ni nama treba biti prisotna na urah plavanja, za vse poskrbite vi, prav tako jih prevzamem povsem urejene in ”suhe”. Vedno sem se spraševala, kako vam to uspe. Zaupajte mi skrivnost, kako motivirate otroke, da sledijo vašim navodilom.

Otroci imajo zagotovo odlično razvite »radarje« … Tega se zavedamo, vsako uro znova. S pravim pristopom in pozitivnim odnosom je vse mogoče. Tako preprosto je.

Vodne radosti tudi v Termah Snovik

Obožujem plavanje in s tem sem okužila tudi svoje otroke Zojo Mijo, Gajo in Jašo ter moža Miho. Ker vsi trije nadobudneži že plavajo in želijo redno vaditi, poletja preživljamo na morju. Zelo veliko potujemo tudi po svetu, kjer si vzamemo čas in izkoristimo priložnost, kjerkoli je to le mogoče, za plavanje. Pozimi pa poiščemo drugačno rešitev in se na ”vodne radosti” odpravimo kar na bazen.

Všeč nam je topla voda, zato smo redni obiskovalci Term Snovik, kjer je voda notranjega bazena 32 stopinj Celzija in komaj čakamo, da bo obisk pri njih spet možen. Pri njih je prijetno, osebje je prijazno, še več – všeč mi je, da je prostor odprt in svetel ter imam v vsakem trenutku vse otroke na očeh. Včasih se namreč zaradi moževega natrpanega urnika z njimi tja odpravim kar sama in skupaj tako kakovostno preživimo prosti čas. Četudi Jaša zaspi v vozičku, utrujen od vseh vodnih vragolij, lahko pozorno od blizu spremljam moji mali plavalki v bazenu. Pogleda mi ne zastira gneča kopalcev, vse je tako ”domače” in čisto, zato z veseljem preživimo vikende pri njih. Kljub temu da smo velika družina, za nastanitev in kopanje ne plačam premoženja. Še več o naših doživljajih v Termah Snovik si preberite v daljšem blogu na 2many4granny.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.