Blog

Otroci in šport

Najina Zoja Mija je imela vedno velik strah pred tekom. V bistvu niti ne strah, bolj jo je skrbelo dejstvo, da je bila zmeraj med zadnjimi. Že lani sva imeli pred zadnjo preizkušnjo v šoli tako velik izziv. In kako lahko strahove najlažje premagamo? Z zgledom in s pogovori, seveda. Naj naštejem nekaj naših rednih športnih aktivnosti: plavanje, jahanje, tek in hoja v hrib, občasno pa tudi kolesarimo, smučamo, rolamo, gremo skupaj na fitnes, redno uporabljamo skiro in drsamo.

Ampak naj najprej razložim zakaj je šlo: strah pred zadnjim mestom je Miji vedno predstavljal veliko oviro, ki je vse skupaj pripeljala že tako daleč, da ni hotela v šolo, ko je vedela, da bo preizkušnja teka. Ker pa oba z Miho rada športava, tako učiva tudi najine otroke. Mogoče sva bila tukaj malo manj vztrajna in so se otroci ob najinih tekaških podvigih raje vozili s kolesi ali poganjalci, midva pa sva zraven v miru tekla.

Lani, pa me je Mijin strah pripravil do tega, da sva začeli o tem debatirati in, da sem jo vključila tudi v tek. Pa ne zmeraj – ko je sama želela se mi je pridružila, sicer pa sva o tem zgolj govorili. Veliko govorili. Predvsem sva se posvetili temu, zakaj je šport dober že od majhnih nog.

Tudi, če pogledamo svetovne smernice, bi se morali otroci gibati vsaj eno uro dnevno, vsak dan v tednu. Pa se res? Lahko priznam, da kljub temu, da sva midva velika športna navdušenca, otroci ene ure gibanja dnevno ne bi imeli, v kolikor ne bi imeli treningov plavanja, jahanja in tako naprej. Ker v dnevu enostavno zmanjka ur. Sploh pa, če pogledamo še dejstvo, da ena ura kakršnegakoli gibanja ne prinese želenih rezultatov. Tako kot pri odsraslih, bi morale biti tudi vaje pri otrocih razdeljene na približno 50 odstotkov aerobnih aktivnosti, ostalih 50 odstotkov pa enakomerno razdeljenih med vaje za gibljivost in vaje za krepitev mišic. Se pravi, da mora biti tudi pri otrocih prava mera vsega – od hoje, teka, kolesarjenja, do plesa in aktivnosti za večjo gibljivost telesa.

Dejstvo pa je, da se več gibljejo otroci, katerih starši so redno telesno aktivni. In ravno starši imamo pri gibanju otrok izjemno pomembno vlogo, saj je to vključeno v način vzgoje. Če smo motivirani mi, bomo navdušili tudi svoje najmlajše. In ja, potrebno je začeti že pri najmlajših. Vedno pa je dobro, da vsaj malo pobrskamo po spletu in aktiven čas, ki ga nameravamo preživeti z otroci, prilagodimo njihovi starosti. Tako bomo otroke najlažje pripravili do sodelovanja pri vseh, kar počnemo.

Saj veste, da, če je otrokom neka aktivnost resnično všeč, bodo to hoteli početi vedno znova in znova? Zato je fino, če si pripravimo tudi kakšne igre, skozi katere lahko izvajamo športne aktivnosti, otroci pa v tem času dejansko zaznavajo zgolj igro.

Če bi lahko naštela nekaj naših najljubših iger, ki so nam pomagale vzpostaviti športno rutino tudi pri najinih najmlajši, bi vsekakor rekla:

  • lovljenje, ker se pri njem razgibajo prav vse mišice v telesu, zraven pa se tudi zadihamo
  • malenkost drugačno “lovljenje” se gremo med igro skrivalnic – tudi tukaj moramo napeti kar nekaj mišic, da nam do cilja uspe priti prvi 🙂
  • ristanc – se ga še spomnite? Otroci ga dandanes že prav redko igrajo, ampak smo starši tisti, ki jim ga lahko že zelo hitro predstavimo. Tukaj zraven odskokov vadimo še ravnotežje, se urimo v številkah in se predvsem zeloooo zabavamo.

In kaj sva naredili z Zojo Mijo? Skozi smeh sva se večkrat igrali predvsem lovljenje, vse dokler ni sama izrazila želje po tem, da bi rada šla z menoj teči. Res je, večkrat ji je bila to velika obremenitev in nemalokrat je hotela obupati. Ampak veste kaj? Danes je isto športno vajo v šoli opravila na drugem mestu. In ravno to je največja motivacija za otroka – nagrada za njej trud in počutje, ki ji je na obraz privabilo nasmeh.

V športne aktivnosti zmeraj vključueva tudi otroke

Po tem, ko je Mihov najstarejši sin pretekel svoj prvi polmaraton, ki sta ga gledali tudi Zoja mija in Gaja, se pri puncam že kaže veliko zanimanje za pridružitev maratonu. Tukaj je namreč starostna meja. Ker pa je vseeno lažje kolesariti, bomo začeli raje z otroškim kolesarskim maratonom in to že 18. junija na Maratonu Franja. Tukaj se bo namreč izvajal tudi Vzajemkov otroški kolesarski izziv (1.5km), na katerega se lahko ceneje prijavite na povezavi. Kot članu zvestobe Varuha zdravja, vam na maratonu Franja pripada popust, ki ga lahko izkoristite s pridobitvijo svoje kode. Kako jo pridobite? Enostavno izpolnite obrazec in izkoristite 4 EUR popusta ob prijavi. Zraven tega, pa boste vsi udeleženci Vzajemkovega maratona, katerega sponzor je Vzajemna, stari med 2. in 18 let, prejeli brezplačno nezgodno zavarovanje za šolsko leto 2022/2023. Kako pa vi v šport vključujete svoje otroke?

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.