Blog,  Resnične izpovedi

Naši zavezniki pri ohranjanju zdrave ustne votline

Skrb za ustno higieno mi je izredno pomembna. To sem vcepila otrokom. Zato se ne morejo izogniti ščetkanju zob ali obisku zobozdravnika. Je pa res, da se tudi mi kljub vsej preventivi soočamo s težavami. Kako jih prebrodimo? Naši rešitelji in zvesti spremljevalci v kopalnici doma ali na potovanjih so Gengigel – Prvi zobki, Gengigel in Gengigel hidrogelna ustna voda.

Skrb za zdravje celotne ustne votline

Z zdravjem zob se ukvarjam pretežno jaz. Z Miho imava vloge razdeljene in skrb za zdravje zob je v moji domeni (če se pošalim, kar v krvi). Spominjam se, da mi je oče, ko sem bila še otrok, večkrat pripovedoval, kako v ”boljšem, prioritetnem” svetu živimo danes mi. Dostikrat mi je razlagal, kako bi bilo drugače, če bi ga njegovi starši spraševali o šoli, če bi se zanimali, kaj si želi početi v življenju … Preprosto so mu položili na srce miselnost, naj gre v takšno šolo, v katero bo šel tudi sosed. In tako je izbral poklic avtomehanika.

Prav tako je bilo tudi pri skrbi za zobe. Nikoli ga niso opomnili, naj si ščetka zobe. To niso bili časi (po vojni namreč), ko so temu pripisovali pomembnost. Tako je bilo vsaj pri delavskem razredu, pri moji ‘omi’ in ‘otu’. Bilo je povsem normalno, da so že pri 40. letih skoraj vsi imeli umetne, vsaj nekaj umetnih zob, no, pravzaprav nekateri celo vse. Moj oče je imel sicer dobre genetske preddispozicije, ampak ob res slabi ustni higieni se je tudi žal njemu pripetilo enako. Ni se mogel izogniti umetnim zobem. To se je definitivno zgodilo prehitro. Večkrat poudarja, da je ravno zato želel meni vcepiti osveščenost o rednem ščetkanju zob. Kot deklici mi je zvenel tečno, ker me je vedno po vsakem obroku dobesedno nagnal v kopalnico, da si ščetkam zobe. Še danes je spomin na to živ. Še danes, ko sem stara več kot 40 let, ko smo skupaj, mi reče: ”Pojdi si zobe umit!” Verjetno ste se ob tem nasmejali, ampak to mi je vcepil v glavo in zato tudi sama (ko ni ob meni) zelo skrbim za ustno higieno. Zato so tudi zelo zdravi! Seveda pa to osveščenost in skrbnost prenašam tudi na otroke.

Otroci imajo vse pripomočke: mehko zobno krtačko, zobno nitko, medzobne krtačke različnih velikosti, električno zobno ščetko in Gengigel hidrogelno ustno vodo za ohranjanje zdravja v ustni votlini. Če smo kjerkoli na potovanju in nimamo možnosti ščetkanja zob, poskrbim, da si ustno votlino vsaj izplahnejo z vodo.

Otroci redno obiskujejo zobozdravnika in nedavno sem jih odpeljala tudi k ustnemu higieniku, da jim je ob ogledalu pokazal, kako morajo sami temeljito čistiti zobe, ker vseeno nisem vedno ob njih, ko to počnejo. Zelo pomembno je, da to veščino čim prej osvojijo in si bodo natančno in redno skrbeli za ustno votlino tudi, ko bodo na primer na počitnicah pri babici in dedku.

Zjutraj in čez dan si ščetkajo zobe z navadno ščetko, zvečer pa se po uporabi navadne poslužujejo tudi električne. Vztrajam, da uporabljajo navadno ščetko, ker morajo osvojiti gib ščetkanja zob. Menim, da je elektronska ščetka v rosnih otroških letih le potuha oz. razvada, zato je pri nas le v uporabi z navadno zvečer.  

Kakšne zobe imajo otroci? 

Jaša in Gaja imata še mlečne zobe. No, Gaja ima že dva stalna zoba. Trenutno so videti zdravi, kar gre zagotovo zahvala genetiki. Žal pa pri Miji ni tako. In se ne pri njej ne morem sklicevati na dobro genetiko.

Mija ima velike težave z zobmi.  Ko je bila še v mojem trebuščku, ko sem bila noseča, ji je nečesa primanjkovalo oz. je mineralizacijo njenih zob nekaj zavrlo. Zato je barva njenih zob spremenjena, v sklenini pa je manj mineralov. Res so zelo porozni. Kot sem omenila, je barva drugačna – so rumenkasti, z belimi lisami, hrapavi, kar pomeni, da se hrana hitreje prime na njih, in zelo občutljivi na hladno in vroče. Predvsem ima težave z zadnjimi zobmi, sedmicami, ki se kot kreda drobijo.

To je resen problem, zato je higiena še trikrat bolj pomembna. Miji tudi ni najbolj prijetno ščetkati zobe, saj jo to tudi boli. In ne, ni, da je občutljiva, ni to, da se izmišljuje, dejansko takšne težave povzročajo bolečine že pri žvečenju in umivanju. Zato uporablja posebno zobno kremo GC MI PASTE Plus (remineralizacijsko zaščitno kremo za občutljive zobe s fluoridom) dodatno dvakrat tedensko, s katero premaže zobe. Ta krema krepi zobno sklenino in zmanjšuje preobčutljivost zob. Vsebuje mlečni potein Recaldent, ki ima visok delež kalcija in fosfata, hkrati pa tudi flourida. Pravi, da je okus kreme grozen. Na žalost pa mora s to pasto na zobeh tudi zaspati zvečer.

Lahko vam zaupam, da Mija ni edina, ki se sooča s takšnimi težavami. Zobozdravnica mi je zaupala, da ima takšne težave kar 20 odstotkov mestnih otrok, zato je izredno pomembno, da je pri njih ustna higiena redna in zelo temeljita. MIH (molarno-incizivna hipomineralizacija) je napaka v sklenini na sekalcih in kočnikih. Izvedela sem, da slaba higiena lahko samo poslabša to stanje in zobje postanejo še bolj kariozni. Priporočljivo je uporabljati zobno pasto z 1450 ppm fluoridov, zobozdravnica pa recimo Miji tudi pogosto nanese premaz na zobe z visoko vsebnostjo fluoridov. Zato mi ne preskočimo obiska zobozdravnika, nikoli.    

K zdravju zob pripomore tudi to, da otroci ne jedo prepogostokrat sladkarij. Če sem iskrena, na tem področju družinsko nismo najbolj pridni. Aboslutno se moramo izboljšati!

Redno umivanje zob brez joka in stoka

Zobe si otroci umivajo brez joka in stoka, čeprav Miji to pogosto povzroča bolečine in skelenje. Še vedno jim pomagava midva. Redkokdaj, ko se nam kam mudi, si jih ščetkajo sami. Pravijo, da je treba otrokom pomagati pri umivanju zob do 12. leta, zato sem vedno z njimi v kopalnici, ko je čas za to.  

Obiski pri zobozdravniku

Zobozdravniku hodijo brez težav, Mija je na zobozdravniškem stolu kar pogosto. Ni jih strah bele halje, dandanes so zobozdravniki super. Vedno pregled zaključijo z mini nagradico (tatujem skokico …). Vse pohvale gredo zobozdravnici Oražem Vozelj Špeli, dr. dent. med., ki ima ordinacijo v prostorih OŠ Trzin. Je zelo prijazna, profesionalna in ima izreden čut za otroke.   

Izraščanje zob pri otrocih

Ooo, spomnim se, ko so jim izraščali zobje … Vsi so imeli težave in najbolj so pomagali mrzli obkladki. V veliko pomoč pa je bil tudi Gengigel – Prvi zobki, ki je zmanjšal bolečino, otekanje, krvavenje, izboljšal fleksibilnost dlesni, pospešil celjenje ran in ščitil sluznico pred okužbami. Res je postal v tem obdobju rešitelj pri vseh treh otrocih. Številne noči bi bile verjetno neprespane brez njega. Zato ga aboslutno priporočam vsem staršem, ki se te dni soočate s takšnim izzivom oz. vašemu dojenčku izraščajo zobje.

Pa naj vam razkrijem še nekaj … Prav nam je prišel tudi sedaj, ko je Gaji izraščal stalni zob. Ni vas treba biti strah – Gengigel – Prvi zobki je neškodljiv pri zaužitju, ne vsebuje sladkorja, alkohola, glutena, laktoze, parabenov, natrijevega lavril sulfata, ftalatov in gensko spremenjenih organizmov. Nanašanje pa je res enostavno. Plast gela sem otrokom večkrat dnevno nanesla na dlesni in jim ga vtrla v njih. Nežno, da jim ne bi povzročila dodatne bolečine. To sem storila po obroku in pred spanjem.

In ker so otroci različno stari, je Gengigel – Prvi zobki naša obvezna oprema tudi na potovanjih.

Ker pa že danes v blogu govorim o zobeh, je na mestu, da spregovorim tudi o izpadanju mlečnih zob in obisku zobne miške. Otroci shranijo zobek v posebno škatlico in zobni miški napišejo zelo izvirno pismo. Priznati moram, da so zelo radovedni in jih tudi zanima, koliko je pravzaprav ona stara. Navdušeno hranijo priznanja za izpadli zobek in odgovore na njihovo pismo. Ja, naša zobna miška zna pisati. J Seveda pa zraven doda še od pet do deset evrov. To je res poseben ritual pri nas, ko izpade kateremu otroku mlečni zob. Jašo to še čaka …  

Moje težave: krvaveče dlesni

Za mano so tri nosečnosti in soočila sem se z zelo pogosto tegobo v tem obdobju – krvavečimi dlesnimi. No, še danes imam pogosto takšne težave, saj mi dlesni odstopajo od zob. Gengigel mi je in mi še pogosto pomaga. Redno ga uporabljam. Zaradi vsebnosti hialuronske kisline je primeren za takojšnjo pomoč in lajšanje simptomov. S prstom ga nanesem na obolelo mesto in ga vtrem v dlesen. Ponavadi ga uporabljam trikrat do petkrat dnevno, vsaj tri do pet tednov, dokler težave ne izginejo. Ko se ponovno pojavijo, je zopet moj rešitelj.

Iskreno, Gengigel pomaga tudi pri aftah. Miha in jaz nimava teh težav, toda pogosto jih imata Mija in Jaša. In tudi takrat že hiti na pomoč Gengigel.

Poleg tega boste v naši kopalnici na polici vedno našli Gengigel hidrogelno ustno vodo, ki nam služi kot preventiva za nego dlesni. Saj veste, kako pomembna je meni preventiva za zdravje, kaj ne?! Z vsakodnevno uporabo vzdržujemo zdrave dlesni, hkrati pa jih pomirimo po ščetkanju.

Upam, da sem komu pomagala z nasveti v tem blogu … Želim vam zdrave zobe in čim manj težav. In ne podlezite otrokovim solzicam, da si zvečer ne bo umil zob. Vsak dan  mora to storiti, vsaj dvakrat, zjutraj in zvečer. Sčasoma se bo navadil in bo tudi sam ponotranjil mislenost, da mu mora biti skrb za zdravo ustno votlino izredno pomembna.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.