Resnične izpovedi

”Naša Šiška” v Salvadorju

Da vam razkrijem, kako sem raziskovala naše naselje Antiguo Cuscatlán … Štopala sem in ustavil mi je motorist, ki me je odpeljal malo naokrog. 🙂 Kaj vse se skriva v ”naši Šiški”?

Vsaka ulica v našem naselju ima kar nekaj visokih ležečih policajev. Vse hiše so obdane z žico, in sicer zaradi varnostnih razlogov. Povsod na ulici lahko srečamo vrtnarje in druge delavce, ki urejajo notranjost hiš in okolico. Hiše so lepe, precej prostorne. Celo naselje je kot ena vas vrstnih hiš. Gre za zelo prijetno okolico, varno za tek. Sredi noči se lahko po ulicah sprehajaš sam, ker so povsod nameščene kamere. Vstop je mogoč samo za osebe, ki živijo tu, in sicer s posebno kartico. Vsi ostali morajo na vhodu pustiti osebno izkaznico in točno povedati, kam in zakaj gredo. Obstajajo štirje vhodi. Varnostniki ves čas krožijo po naselju.

V naselju je tudi majhen hrib, ki me med tekom ne navdušuje. Drugače je naselje resnično veliko. Kot ”naša Šiška”! 🙂 Imajo zelo zanimive velike kovinske koše za odpadke, katere praznijo vsak dan. Nikoli nisem videla, da bi bili polni. Očitno smetarska služba deluje boljše kot pri nas. 🙂

V naselju je veliko rož, palm, resnično je vse lepo urejeno. Celo leto je vse zeleno. 🙂 Naselje sega vse do hribov, ki jih lahko opazujemo iz svojih domov skozi okno. Vsakdo ima tudi svojo garažo. Pred hišami so parkirani le avtomobili delavcev, ki pridejo pomagati oz. urejati hiše.    

Ko smo šli na sprehod po naselju, ga v 30 minutah nismo prehodili.  Takšnih naselij je precej, vendar je naše eno lepših, morda celo nadstandardnih. Vendar po naselju ne vozi avtobus, obvezno potrebuješ svoj avtomobil.   

Ima čudovit park z ogromno igrali, tekaško progo, teniškimi igrišči, igriščem za košarko, igriščem za nogomet, piknik prostori. Je kar velik in je na sredini našega naselja, ki mu pravimo ‘’naša Šiška’’. Prav tako je še dodatno varovan.

Še nekaj dodatnih informacij … 🙂

Po popisu leta 2010 je bilo tu 48.027 prebivalcev. Antiguo Cuscatlán lahko prevedemo kot Staro mesto z dragulji: Antiguo v španščini pomeni starodavno ali staro, Cuscatlán pa v Nahuatu pomeni mesto z dragulji.

Po Pipilovih besedilih je Antiguo Cuscatlán kot Cuzcatlan (kar pomeni “kraj draguljev” v Nahuatlu) leta 1054 ustanovil Topiltzin Atzil, zadnji kralj Tule iz Anahuaca. Bilo je mesto z 10.000 prebivalci, z dodatnimi 12.000 ljudmi, ki so živeli v slamnatih kočah, razporejenih na robu kraterja, v katerem je bilo sveto jezero Cuscatlan. Bilo je glavno mesto večje monarhične države. 17. junija 1524 so španski konkvistadorji pod vodstvom Pedra de Alvarada našli vrata Cuscatlana, glavnega mesta gospostva Cuscatlan. Četo je sestavljalo 150 enot pehote, konjenice in 100 drugih sužnjev, pripravljenih za napad na kraljestvo in prevzem regionalne prestolnice. Kljub odporu so Španci zmagali in občino vključili v domene iberske metropole. Kraj je bil nato manj pomemben, saj je bilo mesto ujeto v dinamiko preostale države, ki je izkoriščala njegove vire in končala kolonijo. Po osamosvojitvi Srednje Amerike je San Salvador po pomembnosti presegel Antiguo Cuscatlan in ga potisnil v zgolj lokalno prestolnico.

V današnjem času je  Antiguo Cuscatlán pridobil pomembno prednost, saj gosti glavne ustanove, trge, sedeže podjetij in največje veleposlaništvo ZDA v regiji. Večina ljudi, ki živijo tu, obiskuje bolnišnico Diagnostico v San Salvadorju, le približno 15 minut od Antiguo Cuscatlán je. Velja za najboljšo bolnišnico v državi in najbolj cenjeno. Naselje je skratka pomembno poslovno središče, z veliko trgovinami, restavracijami, poslovnimi centri in drugimi storitvami.

Morda je najvarnejše območje. Nizka stopnja kaznivih dejanj, komaj kakšna poročila o umorih ali celo poskusih umorov. Kljub nizki stopnji kriminala je prišlo do rahlega porasta napadov na domove in, kar je privedlo do privatizacije številnih cest in območij, z zapiranjem vhoda v sosesko z vrati in varnostjo, ki omogoča vstop. Patrulje nacionalne civilne policije so občasne, in sicer v povezavi z občinsko policijo. Da pa je varnejše območje je deloma posledica njegovega višjega življenjskega standarda in prisotnosti precejšnjega srednjega razreda prebivalstva.

Hiše so pogosto sodobne in dobro vzdrževane. Veliko jih je zgrajenih v slogu srednjeameriške arhitekture z vplivi španske kolonialne dediščine. Obstajajo tudi nekateri bloki, apartmajski kompleksi in vikendice. Naselje je znano po svoji dobro razviti infrastrukturi, kar vključuje dobre ceste, oskrbo z električno energijo, vodo, kanalizacijo in druge osnovne storitve.

Vir: Wikipedija

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.