Resnične izpovedi

Nakupovanje in cene živil: primerjava med Slovenijo in Salvadorjem

Ko sem se z družino preselila iz Slovenije v Salvador, smo vedeli, da nas čaka popolnoma novo življenje. Nova kultura, jezik, in seveda, nova hrana. Eden izmed najpomembnejših vidikov vsakdanjega življenja je prehrana, zato sem se odločila, da primerjam cene živil v Sloveniji in Salvadorju. Različne cene hrane lahko zelo vplivajo na naš proračun, zato sem se lotila raziskovanja, kako se razlikujejo cene živil v teh dveh državah.

Ponudba v trgovinah

Salvador in Slovenija imata svoje značilnosti, ko gre za ponudbo v trgovinah. V Sloveniji smo navajeni na širok izbor hrane v supermarketih, kjer lahko najdemo tako lokalne kot tudi mednarodne blagovne znamke. Supermarketi, kot so na primer Mercator, Spar, Tuš, Lidl in Hofer, so v vsakem mestu, in ponujajo sveže izdelke, meso, mlečne izdelke, konzervirano hrano in še mnogo mnogo več.

Salvador ima tudi svoje trgovske verige, kot sta Super Selectos in La Despensa de Don Juan. Vendar pa je ponudba v trgovinah v Salvadorju nekoliko drugačna od tiste v Sloveniji. Veliko je lokalnih izdelkov, vključno s tradicionalnimi salvadorskimi sestavinami, kot so črni fižol, tortilje in različne vrste sadja. V trgovinah najdemo tudi mednarodne blagovne znamke, vendar je izbor nekoliko omejen v primerjavi s Slovenijo. Tukaj ne obstajajo bučno olje, kisla smetana, poleta, vanilijev sladkor in naše klasične jušne kocke (oni jih imajo v mehki obliki). V trgovinah ne prodajajo kislega zelja, omak za čufte ali polnjene paprike, pečenic, krvavic in repe. Najslabša ponudba je mlečnih izdelkov (skute in kisle smetane sploh ni). Zelo redko kje vidiš tofu, feta sir, morda v specializiranih trgovinah, a je to tam zelo drago, ker tega ne poznajo. Zelo slaba ponudba je gob in robidnic.

Opazila sem, da bio, eko tukaj sploh ne obstaja.

Dobava in število trgovin

Glede dobave živil je Slovenija tudi odvisna od uvoza. Zaradi svoje geografske lege in klime ne moremo pridelati vsega, kar potrebujemo, zato uvažamo veliko hrane, zlasti sadja in zelenjave iz sosednjih držav in drugih evropskih držav.

Salvador ima srečo, da ima dostop do raznolikega okolja, ki omogoča pridelavo široke palete živil. Država proizvaja obilo sadja, zelenjave, kave, riža in drugih osnovnih živil. Vendar pa tudi Salvador uvaža nekatere izdelke, zlasti tiste, ki niso tipični za tamkajšnje podnebje.

Kar zadeva število trgovin, ima Slovenija na voljo večjo mrežo supermarketov in trgovin v primerjavi s Salvadorjem. V Sloveniji je razmeroma visoka gostota trgovin, kar olajša dostop do hrane. Salvador ima manjše število trgovin, vendar so le-te kljub temu dobro razporejene po mestih in podeželju.

Nakupovanje na tržnici

Poleg nakupovanja v trgovinah sem se odločila, da raziščem tudi nakupovanje na tržnicah, ki je v obeh državah pomemben del lokalne kulture.

Tržnice v Salvadorju

Salvador je znan po svojih barvitih tržnicah, kjer prodajalci ponujajo raznoliko hrano in izdelke. Na salvadorskih tržnicah najdemo sveže sadje, zelenjavo, meso, ribe, začimbe in lokalne specialitete. Veliko je zelo majhnih ”tržnic” ob cesti, pri čemer mislim: nekdo samo odpre prtljažnik ali avtomobila, ali kombija, ali voza in prodaja rože, sadje, zelenjavo, drobno pecivo, kruh, popuse. Na tržnici nimaš bio, eko izdelkov. 

Tržnice v Salvadorju so živahna mesta, kjer se ljudje zbirajo, da nakupujejo, klepetajo in uživajo v lokalni hrani. Prodajalci so pogosto lokalni kmetje, ki prinašajo svoje pridelke naravnost na stojnice. To pomeni, da je hrana na tržnicah pogosto sveža in sezonska.

Med obiskom tržnic v Salvadorju sem opazila, da je nakupovanje na tržnicah priljubljeno med lokalnim prebivalstvom. Ljudje radi kupujejo sveže sestavine za pripravo tradicionalnih jedi, kot je pupusa, ki je vrsta polnjene tortilje.

Tržnice v Sloveniji

Tudi Slovenija ima svoje tržnice, čeprav so morda manj izrazite kot tiste v Salvadorju. Tržnice v Sloveniji ponujajo različne izdelke, vključno s sadjem, zelenjavo, mesom, ribami, medom, cvetjem …

So v manjših mestih odprte samo ob določenih dnevih v tednu (v glavnem in večjih so vsak dan) in so priljubljene med lokalnim prebivalstvom. Nekatera mesta imajo več tržnic. So odličen kraj za nakup lokalnih in sezonskih izdelkov, pogosto na njih najdemo tudi izdelke ekološke pridelave, kar je super.

Cene na tržnici

Pri primerjavi cen sadja in zelenjave na tržnici v Salvadorju in Sloveniji sem opazila nekaj zanimivih razlik. V Salvadorju so cene sadja in zelenjave običajno nižje kot v Sloveniji. Je pa res, da sta sadje in zelenjava v supermarketih dražja kot na tržnici. Cene so primerljive ali celo dražje kot pri nas. 

Na tržnici so nižje cene kot v Sloveniji. Na primer, kilogram banan v Salvadorju je občutno cenejši kot v Sloveniji, saj so banane tam domač pridelek. Enako velja za druge lokalne sestavine, kot so ananas, mango in avokado. Ogromna je ponudba oreščkov. Cene sadja in zelenjave v Sloveniji so pogosto višje, zlasti za eksotične sestavine, ki se morajo uvažati. Na primer, avokado v Sloveniji stane več kot v Salvadorju , saj ga morajo uvoziti iz drugih držav, kar poveča stroške. Enako velja za jagode, ki so pogosto dražje v Sloveniji.

Kar zadeva zelenjavo, sem opazila, da so cene lokalne zelenjave, kot so paradižnik, kumare in paprike, bolj konkurenčne v Salvadorju. Pogosto so ti izdelki cenejši zaradi bližine lokalnih kmetij. Opazila pa sem še eno posebnost.

Vendar pa je pomembno omeniti, da so cene nekaterih izdelkov, ki niso lokalni, bolj primerljive med državama. Na primer, cena krompirja, ki ga pridelujemo tako v Sloveniji kot tudi v Salvadorju, se ne razlikuje veliko.

Izvor in prodajalci na tržnicah

Na tržnicah v Salvadorju sem opazila, da večina sadja in zelenjave izvira z lokalnih kmetij. Prodajalci na tržnicah ponosno razkazujejo svoje pridelke in kupcem ponujajo svežo hrano, ki je bila pogosto nabrana isti dan. To pomeni, da je sadje in zelenjava na salvadorskih tržnicah praviloma sveža in okusna. Veliko sadja in zelenjave pa tudi uvozijo iz Gvatemale. Prejšnji teden pa je priššlo do političnega spora med Gvatemalo in Salvadorjem, kar lahko prinese kot poslodico, da tega uvoza iz Gvatemale v Salvador več ne bo. Vsi članki pišejo, da se obeta skokovita rast cen sadja in zelenjave zaradi neuvoza iz Gvatamale. Uvažajo tudi iz Hondurasa, Nikaragve in Mehike, vendar je Gvatemala glavna.

V Sloveniji sem na tržnicah opazila podobno situacijo, saj večina prodajalcev ponuja lokalno pridelano sadje in zelenjavo. Pogosto se sliši stavek “z lastnega vrta” ali “z domače kmetije,” kar daje potrošnikom zaupanje v kakovost izdelkov.

Prodajalci na obeh straneh so prijazni in radi ponudijo nasvete glede izbire najboljše hrane. V obeh državah sem na tržnicah naletela na ljudi vseh starosti, ki radi nakupujejo sveže izdelke in podpirajo lokalno pridelavo.

Navade nakupovanja na tržnici

Glede navad nakupovanja na tržnici sem opazila, da imajo ljudje v obeh državah radi svežo hrano, vendar se nekatere navade razlikujejo.

V Sloveniji je nakupovanje na tržnicah postalo vse bolj priljubljeno, še posebej med tistimi, ki cenijo kakovost in lokalno pridelano hrano. Ljudje radi obiščejo tržnice ob koncu tedna in uživajo v nakupovanju svežih izdelkov.

V Salvadorju pa je nakupovanje na tržnicah že dolgo del vsakdanjega življenja. Ljudje so se navadili obiskovati tržnice že od otroštva in to je postalo del njihove kulturne identitete. Tržnice so tudi družabni prostor, kjer se ljudje srečujejo in klepetajo.

Kupovanje v trgovini ali na tržnici?

Glede na moje opažanje in izkušnje v obeh državah, se zdi, da je izbira med nakupovanjem v trgovini ali na tržnici odvisna od več dejavnikov.

V Sloveniji so tržnice privlačna možnost za tiste, ki si želijo kakovostnih lokalnih izdelkov in se zavedajo pomena podpore domačim kmetom. Vendar pa mnogi ljudje tudi radi obiščejo trgovine, ker imajo širši izbor izdelkov, vključno s tistimi, ki niso lokalni.

V Salvadorju pa so tržnice še vedno glavni vir nakupovanja za večino prebivalstva. Sveža hrana, ki jo najdete na tržnicah, je cenovno ugodna in pogosto okusnejša od tiste v trgovinah. Poleg tega so tržnice pomemben družabni prostor, kjer se ljudje srečujejo in povezujejo. Je pa res, da tržnice tu niso niti približno tako čiste, kot so pri nas. Veliko je umazanije. Lahko barantaš. Na tržnici lahko kupiš tudi veliko kitajskih izdelkov (gumice, lasnice, igrače, majice, čevlje …). Tržnica v Salvadorju je tudi hitrejša izbira, ker obisk velikih supermarketov vzame veliko časa. V mislih imam resnično ogromne trgovine z dejansko ogromnimi vrstami pred blagajno. Izziv je dobiti tudi parkirišče. Poleg tega imajo tukaj še en nenavaden običaj. Ko greš iz supermarketa, te pričaka njihov zaposleni, ki pregleda vsebino košarice s tvojim računom. Tako da se tudi pri njem naredi ogromna vrsta. Res vse skupaj dolgo traja …

V Salvadorju je zelo pogosta izbira naročanje iz supermarketov online, česar še nisem preizkusila. So mi pa mame otrokovih sošolcev povedale, da je to praksa tu. Tudi jaz se bom tega v prihodnje posluževala.

Zanimivosti

V nekaterih državah, vključno s Salvadorjem, se lahko zgodi, da lokalni prodajalci na tržnicah ponudijo cenejše cene domačinom ali tistim, ki govorijo lokalni jezik. To je običajno posledica boljšega razumevanja in komunikacije med prodajalci in kupci. Čeprav ta praksa ni nujno pravilo in ni prisotna povsod, se lahko zgodi v nekaterih manjših mestih ali podeželskih območjih. In meni se to zelo pogosto dogaja, zato vedno na tržnico vzamem s sabo našo gospodinjo Trixy.

Nikjer ne ločujejo odpadkov, sploh pa ne na tržnici. Vsi odpadki so zmešani z odpadki sadja in zelenjave. In na tržnici, moram priznati, je dokaj ogabno videti zelo različne kose mesa, drobovine in celih glav živali, na katerih se pasejo muhe, okrog tega pa se zbirajo psi in mačke. Na delu mesnega oddelka in rib na tržnici velik smrad, da te odbije stran.

Kot Slovenka, ki se je preselila v Salvador, sem spoznala, da so cene živil v obeh državah različne, vendar je odločitev za nakupovanje odvisna od mnogih dejavnikov, vključno s preferencami, življenjskim slogom in proračunom. Tržnice v obeh državah igrajo pomembno vlogo pri oskrbi s svežimi izdelki, vendar imajo tudi svoje značilnosti in navade. Ne glede na to, ali kupujemo v trgovini ali na tržnici, je pomembno, da cenimo kakovostno hrano in podpiramo lokalne pridelovalce. Nakupovanje v lokalnem okolju nam omogoča, da se povežemo s tamkajšnjo kulturo in okusimo avtentične jedi. V končni analizi pa je pomembno, da cenimo raznolikost in bogastvo hrane, ki nam jo ponujata tako Slovenija kot tudi Salvador. Vsaka država ima svoje edinstvene okuse, ki nas lahko navdušujejo in povezujejo z lokalno skupnostjo.

POGLEJTE SI TABELE CEN ŽIVIL V TRGOVINI IN CEN SADJA IN ZELENJAVE NA TRŽNICI V SLOVENIJI TER SALVADORJU.

ŽIVILOCENA/KG (EUR) V SLOCENA/KG (EUR) V SAL
MANDARINE4,992,36
GROZDJE5,995,10
PITAJA20,003,40
SLIVE1,991,18
BOROVNICE12,006,43
JABOLKA Z. DELIŠEST2,502,17
JAGODE16,008,98
LUBENICA2,993,78
ANANAS8,992,84
BANANE2,490,95
KOKOS8,002,36
MANGO19,801,89
SKUPAJ105,74 €41,44 €
*Tržnica BTC, Ljubljana, 7. 10. 2023, ob 12.00
*Salvador tržnica Merliot, 17.10.2023 ob 11h
ŽIVILOCENA/KG (EUR) V SLOCENA/KG (EUR) V SAL
ČESEN5,992,60
KUMARICE5,001,89
PARADIŽNIK VOLOVSKO SRCE3,993,78
AVOKADO10,003,78
PAPRIKA2,500,76
SOLATA KRISTALKA5,002,84
KUMARE3,002,08
BUČKE3,002,60
RDEČA PESA3,002,84
BROKOLI6,002,36
CVETAČA4,001,89
KROMPIR1,400,95
ČEBULA3,001,42
OHROVT3,002,36
STROČJI FIŽOL7,004,25
SKUPAJ65,88 €36,40 €
*Tržnica BTC, Ljubljana, 7. 10. 2023, ob 12.00
*Salvador tržnica Merliot, 17.10.2023 ob 11h

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.