Potopisi,  Resnične izpovedi

Mallorca: prekrasen otok z osupljivo pokrajino, primeren tudi za podaljšan vikend obisk

Mallorca je prekrasen otok z osupljivo pokrajino. Šli sva popolnoma brez pričakovanj, na hitro, brez predpriprav, komaj na letalu sem prvič prebrala kam letiva. In bili sva izjemno pozitivno presenečeni. Na vzhodni strani boste našli 550 km čudovite plaže, ki kar vabijo, da se ustavite na njih, se spočijete in si privoščite osvežitev v mediteranskem morju, ki je kristalno čisto in septembra zelo toplo. Na zahodni pa se vam bo pogled ustavil na mogočnih klifih in pravi mediteranski pokrajini. Privoščili sva si štiridnevni oddih z našo varuško otrok Uršo. In zelo sva uživali. 🙂

Mallorca je krasen mediteranski otok s španskim pridihom, pravzaprav je največji otok med Balearskimi otoki. Če jo primerjam s Slovenijo, je manjša, a zardi vijugastih cest vseeno rabiš veliko časa, da jo dobro raziščeš. Največji mesti sta tu Palma de Mallorca in Manacor. Z varuško Uršo, je bil mini dopust sanjski, saj sva videli razgibano pokrajino, zgodovinska mesta, prekrasne plaže, se razvajali z dobro hrano in pijačo in še in še bi lahko naštevala. Definitivno moram takšno potovanje ponoviti tudi z družino. 🙂  Saj tukaj se najde za vsakogar nekaj. Že vidim otroke, kako čofotajo v morju, sebe in Miho, kako osvajava enega izmed alpskih vrhov  Tramotane. Prepričana sem, da bi Zoja Mija, ki obožuje zgodovino, uživala v ogledu znamenistosti. Jaša in Gaja pa bi sproščala energijo na številnih igralih in parkih, ki so vsepovsod. Najbolj me je presenetila prijaznost ljudi in izjemna čistoča.

Za koga je Mallorca?

Spada med ”bogatejše” destinacije, kamor tudi hodijo bolj premožni turisti, takšen vtis sem dobila, ko sem opazovala jahte in ladje, lepe obleke in številne drage trgovine znanih blagovih znamk. Prihajajo z vseh koncev sveta  – Arabci, Američani, Avstralci, Irci, Nemci, Skandinavci, Angleži … Med obiskovalci otoka sva opazili veliko družin, saj je otok pravzaprav primeren za zelo majhne otroke. Ceste so široke, pločniki so zelo urejeni, ogromno je igrišč z igrali, raznovrstnih parkov (popularni so vodni, zabaviščni in botanični), trgovin z igračami … Z otroki bom definitvno morala obiskati Marineland, Aqualand El Arenal in Western Park. Pa seveda kakšen akvarij v Palmi de Mallorca! Palma Aquarium naj bi bil za vso družino svojevrstno doživetje.  

Voda je po večini zelo mirna, saj je veliko zalivov, ki branijo plažo pred valovi. Otok številne peščene plaže z borovimi gozdički, ki omogočajo senco. No, nisva pa srečali samo staršev in otrok, ampak tudi starejših parov. Ja, res je, da marsikdo sem pobegne, ko se upokoji.

Poudariti moram, da je Mallorca izjemno čist otok. Ne spomnim se, da sem videla že tako čiste kraje … Ja, če primerjam z Malto – čistoča je na vrhuncu, na tleh ne vidiš papirčka. Kajenje je strogo prepovedano v lokalih, pred njimi in na njihovih terasah. Zelo redko lahko vidiš, da kdo kadi. Hihihi … ampak na mizah pa se jim bohotijo koktajli, sangrije in piva.  So očitno dobro pivci …

Kdaj potovati?

September je idealen mesec za potovanje na Mallorco, ker je takrat manj turistično oblegana. Morje je izjemno toplo. Ni več tako neznosno vroče. Mislim, da sva izbrali najboljši možen mesec. Piše, da je krasna tudi pomlad, med tem ko pozimi veliko dežuje.

Koliko časa ostati?

Štiri dni je malce premalo, meniva, da bi bilo idealno od 7 do 10 dni, če hočete videti vse. Ampak v to ni všeto nekajdnevno poležavanje na plaži. Če bi želeli še malce lenariti, se kopati, potem si morate privoščiti več kot deset dni dolg dopust. Ampak nama je v treh dneh in pol uspelo videti vse glavne atrakcije.  

Nastanitev

Midve sva si rezervirali sobo v hotelu s štirimi zvezdicami. Večina turistov se tukaj odloči za takšno možnost nastanitve, ki jih kar mrgoli. Enostavno sva skočili na booking in izbrali.

Prevoz na otoku

Ceste so res zelo urejene, ampak v mestecih precej ozke, zato vozijo predvsem majhne avtomobile. Za turiste je popularen rent a car, ker je tako najbolj enostavno odkrivati tamkajšnje lepote in stane cca. 30€/dan. Promet je umirjen, drug drugemu ne trobijo, vse je jasno označeno in je enostavno najti, karkoli iščeš. Presenečeni sva bili, kako prijazni so vozniki drug do drugega. Veliko se jih vozi s kolesom ali motorjem naokrog. Nisva preverjali, toda po otoku naj bi bilo zelo poceni tudi potovati z avtobusom, ki te zapelje do vseh znamenitosti.

Stroški

Z Ryanirom sva leteli iz Treviža. Letalska karta stane med 25 evrov in 55 evrov z ročno prtljago, kar je za štiri do pet dni dovolj. Če pa potrebujete več prtljage, pa morate doplačati 44 evrov za 20 kg težek kovček oz. normalno veliko potovalko.

Če se nameravate odpraviti na Mallorco, vam svetujem, da s sabo ne jemljete brisač, saj jih dobite v hotelu tako za prhanje kot tudi za plažo. Gel za tuširanje, šampon, balzam vas prav tako pričakajo v kopalnici, v vaši hotelski sobi, zato vam tega resnično ni treba vzeti, če greste na kratek oddih.

Zajtrk je ponavadi vključen v ponudbo. Cena nočitve je v razponu od 50 evrov do 100 evrov, lahko pa seveda tudi mnogo mnogo več, če si želite privoščiti luksuzno namestitev in ponudbo. Naju bo stalo približno 350 evrov (2 osebi, 3 nočitve v hotelu s štirimi zvezdicami, z notranjim in zunanjim bazenom).

Najem avtomobila stane z zavarovanjem in možnostjo vožnje dveh voznikov malo manj kot 200 evrov za štiri dni. Najin konjiček za štiri dni je bil Nissan Micra; porabili sva en tank bencina. Razdalje so majhne. Od koderkoli sva štartali, sva do cilja potrebovali približno eno ali eno uro in 30 minut vožnje. Ker so ceste vijugaste, sva vozili zelo počasi. In najem avtomobila se je izkazal za super odločitev, ker sva si lahko svobodno ogledali, kar sva želeli.   Za informacijo – svoj avtomobil sva pustili v Benetkah na parkirišču Park in parkirnina za štiri dni bo znašala 68 evrov. Od tja sva se s kombijem odpeljali na parkirišče. Vse je čudovito organizirano.

Prebivalstvo

Domačini so zelo prijazni in so ti pripravljeni pomagati, ko jih povprašaš za pot in vsi govorijo angleško. Med 12. uro in 18. uro se vse zelo umiri, potem pa mesteca kar ”oživijo”. Mestni vrvež kar naenkrat ”vznikne” … Očitno si vsi privoščijo popoldanski spanec. 🙂 Trgovine so potem odprte pozno v noč. Midve sva kupovali spominke za otroke okrog 23. ure. Nočno življenje je v zalivu Palma, v Magalufu. Diskotek in klubov ne manjka, vstopnine pa naj bi bile nižje kot na Ibizi. Trenutno zaradi korone klubi ne obratujejo, tako da velik zabav nisva videli, bili pa sva tudi tako utrujeni od celodnevnega raziskovanja, da naju niso mikali.

Hrana

Hrana je mediteranska, na jedilnikih je pestra ponudba morskih jedi, sadja, zelenjave. In tapasi. Povsod. Mnogi si privoščijo jastoga, pa tudi ribjo pito. Na vsakem vogalu pa je pestra ponudba slaščic (rogljičkov, različnih peciv, odlična je ensaimada, napolnjena s čokolado ali karamelo, popuaren pa je tudi njihov mandljev kolač …). In ja, povsod vidiš tapas, tapas, tapas, hladen ali topel. Razvajate se lahko s toplimi prigrizki, postreženimi na majhnih pladnjih. Meat bowl, sticky fingers, različne solate, karpačo, oboženi mini kruhki, ki spominjajo na pico …In povsod nudijo coctaile in sladodel.

Hm … prehranjevanje v gostilnah in restavracijah ni tako poceni … oz. zelo različno, odvisno od tega, kje želite jesti. V lepih mestecih, ki so ob plaži, in v glavnem mestu en tapas stane približno od 8 do 15 evrov, našli pa sva tudi cenejšo ponudbo (od 2-8 evrov/tapas). Pravijo, da boste vrh gurmanskih užitkov doživeli na tržnici Sineu in San Juan Mercado Gastronomico.

Znamenitosti

Super je, ker je na vseh turističnih točkah izbran in urejen kotiček za fotografiranje. Prepričali se boste, da Mallorca ni le otok sonca, plaž, dobre hrane in sangrije, temveč tudi raj za kolesarje in pohodnike, saj so na voljo številne urejene in dobro označene poti, različnih težavnostih stopenj. Čudovita Sierra de Tramontana je bila 2011 uvrščena na seznam Unescove kulturne dediščine. Impresivna gorska skupina doseže skoraj 90 km dolžine in se vleče vse do kraja Andratx na JZ, do polotokaa Cap de Formentor, na skrajnem severu otoka. Serra de Tramontana predstavlja preplet spokojne podeželske pokrajine, dveh jezer, zanimivih skulptur, ki jih je ustvarila narava, zgodovinskih mest in vasi, ki sva jih z Uršo morali obiskati. Treking je popularen tudi v predelih Cap Farrutx in Sa Calobra.

Polotok Cap de Formentor je zame eden najlepših krajev. Na razgledni točki Mirador del Mal Pas, približno na 400 metrov nadmorske višine, te najbolj osupnejo kolesarji, ki en za drugim ”grizejo” sonce in hrib. Pot do svetilnika je atrakcija zase. Od Port de Pollenca do svetilnika je dolga približno 13, 5 kilometrov. Cesta je bila zgrajena v 30-ih letih 20. stoletja, za njo pa je zaslužen italijanski inžinir Antonio Paretti. Cap de Formentor je vreden ogleda, je tudi turistično zelo oblegan, sega pa daleč v ožino, ki ločuje Mallorco in Menorco. Zrak tukaj je, brez pretiravanja, edinstven – nikjer drugje ne boste našli tako neverjetne kombinacije svežega morskega vetriča, borovega gozdička in vročega sonca. Svetilnik so gradili kar šest let, ker je bil dostop do gradbišča izredno zahteven. Pred več kot stoletjem in pol, leta 1863, je prvič zasvetil in deluje še danes, na sončnih kolektorjih. Kar je top, pa je, da je v notranjosti svetilnika kavarna.  

Ob vseh plažah so parkirišča, tako da ti ni treba hoditi daleč do morja. En del otoka je nizek in ga krasi pesek, drugi del pa je skalovit. Osupljiv je pogled na številne klife, vendar na žalost tam ne moreš priti do plaže. Ni betonskih, umetnih, plaž. In če moram izpostaviti eno osuplivo destinacijo, je to definitvno Mirador Es Colomer, kjer so izredno visoki klifi in vam vetrič nenehno kvari frizuro.

Ugotovili sva, da je resnično bogat otok. Kot pripadnici nežnejšega spola nama so nama padle v oči številne trgovine, ki ponujajo oblačila, obutev in modne dodatke priznanih blagovnih znamk. In ja, tudi ljudje, ki hodijo mimo naju, so zelo urejeni. Ženske nosijo klobuke, večinoma slišiš ”trkanje” pet po pločniku … Spoznali sva, da semkaj prihajajo ljudje, ki imajo zajeten kupček denarja na bančnem računu. Glavno mesto Palma de Mallorca je resnično vredno ogleda ne samo zaradi takšnih trgovin, temveč tudi zaradi znamenitosti (palač, muzejev, galerij, katedrale …). Veličastne katedrale La Seu v gotskem stilu iz leta 1601 nad mestnim obzidjem in jezerom Parc de Marne ne boste mogli kar tako pozabiti.

Turistično oblegana je tudi vasica Valldemosso, ki jo obkrožajo gozd in hribi. Le-ta mora biti tudi vaša postojanka, če si želite kupiti pravi spominek. Mogoče naju nekega dne najini srčni izbranci tukaj presenetijo s kakšno biserno ogrlico, saj Mallorca slovi po izdelavi biserov. Prekrasna je tudi vasica Deia, ki ni tako turistično oblegana, je pa kraj, kjer boste srečali številne umetnike.

Veliko je ”morskega” turizma. Nisva videli, kako surfajo in kajtajo, ampak se nama je pogled ustavil na ogromno ladjah, jahtah, jadrnicah … Vse so bile zelo luksuzne. Ja, bogati zahajajo tudi v PortalsNous. 🙂

Žal nama ni uspelo videti jame Cave of Drach, ki je primerna tudi za obisk družin v najbolj vročih dneh, saj ponuja pravo ohladitev. Tam naj bi se tudi skrivalo največje podzemno jezero na svetu. Me prav zanima, če lahko jamo primerjamo z našo prekrasno Postojnsko jamo.

Na severu Mallorce so naju očarale rimske ruševine Pollentia, v spomin se nama je vtisnila La Alumundaina Royal palace in še marsikaj drugega. S’Albufera mokrišča med Alcudio in Can Picafortom so tudi turistična destinacija, kjer boste lahko občudovali različne ptice, živali in pestrost rastja. Seveda spominjajo na naše Sečovljske soline.

Na mestu je, da omenim tudi nekaj top plaž. Carregadorna, Palma Nova, Son Maties, Palmira, Tora, La Romana … Čudovite so! S’illot na vzhodnem delu je idealen za oddih. Plaže, kavarnice, restavracije, pestra ponudba vodnih športov … Sa Coma, Cala Millor, Can Pcafort, Port d’Arcudia, Alcudia so cilji številnih družin, ki se želijo spočiti, ležati na plaži in se hkrati tudi zabavati.

Zmajev otok?! Ja, do njega se lahko zapeljete z ladjico. Gre za nacionalni park s pticami in kuščarji. Vau, lahko samo zapišem …

Zasledili sva, da tudi na sosednjo Ibizo vozi trajekt. Če se ne motiva traja vožnja okrog tri ure, cena vozovnice pa je od 8 evrov dalje. Z Mallorce na Menorco vozi trajekt malo več kot eno uro (odvisno od podjetja, pristanišča, tipa trajekta – ali gre za hitrega ali počasnega), cena vozovnice pa je lahko tudi več kot 80 evrov, odvisno, na kakšen popust naletite, kje želite sedeti, kakšen trajekt vas pelje. Po navadi gre vsaj en trajekt dnevno na Menorco, v turistični sezoni pa tudi več njih. Prav tako se s trajektom lahko zapelješ na Formentero, enkrat dnevno, vožnja pa traja od dveh do štirih ur.  

Najini vtisi

Midve sva bili navdušeni. Otok je resnično krasen! V primerjavi z Malto, mi je bilo tukaj 100.000-krat lepše. Morje me je s svojo turkizno modro barvo začaralo. Kot sem omenila, počitnice na Mallorci bom ponovila z otroki in možem … Težko bi vse zapisala, prekratki so blogi J kako super sva se imeli. Vse sva tudi sproti beležili in se javljali na Facebooku in Instagramu. Ste videli, kako sva se z Uršo ves čas prešerno smejali?!

Kmalu, zelo kmalu pa z družino odpotujemo v Afriko. Vse o naših pripravah in humanitarni akciji si priberite v prispevku Velike priprave 2many4granny na potovanje v Afriko.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.