Afrika

Koje nacionalne parkove ćemo posetiti u Africi?

Afrika je takođe poznata po svojim nacionalnim parkovima, kao što su Seregeti u Tanzaniji, Etosha u Namibiji, Kruger u Južnoj Africi, Nakuru u Keniji, Namib-Naukluft u Namibiji, Virunga u Demokratskoj Republici Kongo, Ngorongo u Tanzaniji, Amboseli u Keniji, Hwange u Zimbabveu, Manyari Lake u Tanzaniji i mnogi drugi. Planiramo da posetimo tri nacionalna parka, i to Ado u Južnoj Africi, Etosha u Namibiji i Chobe u Bocvani.

Neizmerno želimo da posetimo nacionalne parkove u Africi. Deca i Miha još nisu doživeli safari, jer niko od njih još nije bio u Africi. Za decu će ovo biti ludo iskustvo, jer je to u stvari zoološki vrt u prirodi. Sanjamo da vidimo sve glavne životinje. Nosorog, žirafa, slon, lav, zebra, noj, hijena, bivo, leopard, gepard, serval, karakal, divlja mačka, crnonoga mačka, dugouha lisica, kejpski divlji pas, merkat, mungos, bradavičasta svinja, kejpski zec, jazavac, jež, gazela, srna, impala, kozorog, antilopa, flamingo, pelikan, jastreb, orao čistač, sokol, sova, stepske kokoške … Nadamo se da ćemo videti što više različitih životinjskih vrsta i deca se tome već raduju. Juhuhuhu!

Posetićemo nacionalne parkove, i to Addo u Južnoj Africi, Etosha u Namibiji i Chobe u Bocvani. Nacionalni park se takođe nalazi oko Viktorijinih vodopada, ali nije životinjski. I da, ići ćemo na pravi džip safari. Planiramo i da se zaustavimo u najvećem nacionalnom parku u Africi, Namib-Naukluft u Namibiji.

Adda (Južna Afrika)

Nacionalni park Adda je treći najveći nacionalni park u Južnoj Africi. Nastao je iz želje za očuvanjem širokog spektra biodiverziteta, pejzaža, faune i flore.

Etoša (Namibija)

Etosha je najveći nacionalni park u ovom delu Afrike u koji putujemo. Poznat je po tome što na najlepši način predstavlja divlju i prelepu prirodu Afrike, gde su glavne životinje, a ljudi samo zadivljeni posmatrači, i nisu u prvom planu. Leži na severozapadu Namibije, njegova površina je nešto veća od površine Slovenije. Postoji ogromna grupa divljih životinja, koje se uglavnom ovde nalaze u sušnom periodu, između maja i novembra, a nalaze se duž mnogih vodenih bazena (pojila), što je odlično za posmatranje. U ovom trenutku, dakle, znamo gde treba da odemo da ih pronađemo. Inače, reč „etoša“ znači veliki beli prostor i odnosi se na veliki etoshki bazen koji pokriva skoro jednu četvrtinu celog nacionalnog parka. Ovde živi 114 vrsta sisara, 110 vrsta penjača, 340 vrsta ptica, 16 vrsta vodozemaca i jedna do 49 vrsta riba. Crni nosorog je poseban.

Da, očekujemo zapanjujuću predstavu od životinja, posebno na pojilima. Zato smo i rezervisali noćenja u kampovima koji su blizu pojila. Bukvalno ćemo moći da vidimo vodu iz šatora. Naravno da postoji ograda između, tako da smo sigurni noću. Plaćanjem ulaznice dobićemo kartu na kojoj možemo da vidimo kuda treba da se krećemo. Poseta Etoši nije jeftina. Samo ulaz je 11 evra po danu, a noćenje oko 40 evra po osobi. Međutim, kažu da je ovo nezaboravno iskustvo i da vredi svakog centa.

Posebnost nacionalnog parka Etosha je sloboda istraživanja, nećemo morati da plaćamo vodiča, ali ćemo sve raditi autentično, nezavisno. Osim zdravlja, sloboda je najvažnija vrednost u našim životima. Trebaće nam dva do tri dana da zaista doživimo ovaj park onakvim kakav treba da bude.

Noćenja unutar parka moraju da se rezervišu dovoljno rano, što znači – najmanje pola godine unapred, jer se unutra nalazi šest kampova punih turista. Dva su luksuzna i veoma skupa, a ostala četiri koja su nam na raspolaganju vrlo su se brzo napunila. Pravila u nacionalnim parkovima su vrlo stroga i jasna. Nije dozvoljeno izlaziti iz automobila ili se previše naginjati kroz prozor. Jedini izuzetak je kada je guma probušena. Iz automobila možete izaći na određenim mestima koja su zaštićena i ograđena. Tu su i toaleti. I naravno u kampovima. Bilo šta dugo apsolutno nije dozvoljeno jer ima mnogo životinja. I moramo da zaboravimo na prodavnice. Sve što ćemo imati biće ono što smo poneli sa sobom. Zato moramo biti sigurni da imamo dovoljno hrane i vode. Svesni smo da životinje ne smemo da uznemiravamo, tako što vrištimo ili čak trubimo, mi ćemo biti fini posetioci njihovog doma.

Ne bi trebalo da se desi da dobijete malariju tokom sušne sezone. Ali preporučljivo je popiti antimalarike.

Svi kampovi se zatvaraju i otvaraju pri izlasku Sunca odnosno zalasku, a između je zabranjeno voziti se po parku. Jedva čekam da proživim ovo iskustvo sa Mihom. Rezervisani kamp je, kao što sam već napomenula, pored pojila. I već možemo da zamislimo sebe kako pijuckamo vino uveče i posmatramo životinje nekoliko metara od nas. Biće kao u bioskopu, ali sve će biti uživo. Vau! Jedva čekam naše noćne snimke. Inače, samo za informaciju, fotografisanje i snimanje u nacionalnom parku je dozvoljeno, samo za dron nam je bila potrebna posebna dozvola. Biće nam drago da podelimo fotografije i video zapise sa vama na Facebooku i Instagramu. Pratite nas svaki dan jer možda nekog dana nećemo imati dobru internet vezu i naši postovi će kasniti.

Ja sam već bila u Nacionalnom parku Kruger i pitam se koja je razlika između njega i Etoše. Sećam se da sam u to vreme bila fascinirana snagom životinjskog sveta i divljine.

Čobe (Bocvana)

Kažu da tamo ima više slonova nego bilo gde u Africi. Oko 50.000! Vau! I idemo u pravo vreme kada ih je moguće posmatrati. Između aprila i oktobra oni se sele blizu reke zbog suše.

Hwange (Zimbabve)

Nacionalni park Hwange najveći je rezervat u Zimbabveu i nalazi se na rubu pustinje Kalahari. Takođe i tamo ćemo moći da posmatramo slonove i divlje pse (tamo u Africi navodno ima najviše preživelih divljih pasa, zajedno sa nacionalnim parkom Kruger i Selous). U njemu živi 100 vrsta sisara i 400 ptica, uključujući 19 velikih biljojeda i 8 velikih mesoždera. Ruka će mi sve vreme biti na okidaču kamere J Deca će biti „naoružana“ dvogledom.

Odavde ćemo nastaviti do Viktorijinih vodopada, najvećih vodopada na svetu. Da, široki su oko 1,7 km i visoki 128 m. Prostiru se preko dva nacionalna parka, naime Mosi-oa-Tunia i nacionalnog parka Victoria Falls u Zimbabveu. Oni spadaju među prirodne spomenike svetske baštine.

Namib-Naukluft (Namibija)

Da, Namib-Naukluft će takođe biti naša stanica. Jedva čekamo da vidimo milionima godina stare peščane dine. To je spoj pustinje Namib na zapadu i planine Naukluft na istoku. Kažu da ćemo ovde videti zmije, neverovatnu vrstu guštera – gekke, čudne insekte, afričke divlje mačke, lisice, šakale, hijene … Miha bi se čak mogao spuštati bordom po dinama Sossusvlei. Ludooooo. J Big Daddy se može hvaliti crvenim dinama i prostranstvom nenaseljenog područja. Ovde su dine među najvišim na svetu. Kakve fotografije i video zapisi će biti snimljeni ovde? !!!!

Jedva čekamo naše putovanje i ne očekujemo velike izazove. Do našeg odlaska pozivamo vas da se pridružite humanitarnom projektu i pomognete nam u prikupljanju sredstava za izgradnju prihvatilišta za djecu. Saznajte više u članku.

U svrhu izgradnje skloništa (veličine 4×4 m2) pokrenuli smo dobrotvornu kampanju za prikupljanje dobrovoljnih priloga. Donacije se mogu uplatiti na broj tekućeg računa otvorenog za Slovenački karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, poziv: SI 00 220, svrha: Pomoč Bocvana, SWIFT BIC KODA: LJBASI2X    

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.