Resnične izpovedi

Ko pride do športne poškodbe, je dobro biti zavarovan

Miha in jaz sva športno zeloooo aktivna. 🙂 Želiva biti dober vzgled najinim otrokom, tako da so tudi navdušeni športniki. Zavedava pa se, da s tem pride tudi določeno tveganje in možnost športnih poškodb, še predvsem, če nekaj časa nismo redno aktivni ali če se pred športno aktivnostjo ne ogrejemo. Za takšne morebitne primere imamo sklenjeno zavarovanje pri Varuhu zdravja, Vzajemni

Šport je del najinega vsakdanjika

Kot ste lahko zasledili že v številnih objavah 2many4granny na spletni strani, Facebooku in Instagramu sva z Miho zaprisežena športnika. Športne aktivnosti so vključene vsak dan v najin urnik in če je le mogoče, jih ne preskočiva. Četudi se nama kakšen dan ne da telovaditi, poiščeva skrito motivacijo v nama in se odpraviva na fitnes, ali teči, kolesariti, rolati, plavati … V veliko pomoč pri treningih nama je osebni trener, s katerim smo zastavili športni program, ki ustreza nama. Pri tem so upoštevani najina kondicija, sposobnost, volja, moč, časovna prilagoditev, najin življenjski slog, starost … Zato srčno upava, da ne pride do kakšne športne poškodbe. Vedno paziva, da se pred treningom dobro ogrejeva, da ne pretiravava z vadbo in da se ob koncu raztegneva. Naučila sva se pravilno gibati med vsako določeno športno aktivnostjo. Nekoč mi je dejal športni trener, da lahko s pravim upogibom kolena celo preprečim poškodbo hrbtenice ali boka. In takšnih preventivnih prijemov je ogromno. 🙂

Športne poškodbe

Nesreča nikoli ne počiva. Nikoli ne veš, kdaj te lahko doleti. No, poškodba, pravzaprav. Tako sem si jaz ”pridelala” zlom gležnja med sproščujočim tekom po pesku v Indiji. Sledili so operacija, številni različni pregledi in dolgotrajno okrevanje. Zato sva danes še bolj previdna, ker veva, kakšen scenarij se lahko odvije. Med najpogostejše športne poškodbe štejejo: zvini, poškodbe kolenskega sklepa, otekle mišice, zlomi ali poke Ahilove pete, izpahi kosti, poškodbe rotatorne manšete … In takrat je ključno, da si privoščimo počitek, mesto poškodbe hladimo in podložimo z blazino oz. malce privzdignemo. Seveda v takšnih primerih posežemo tudi po protibolečinskih zdravilih. Večinoma je potreben obisk zdravnika. In tukaj se lahko zatakne, če je nujna še dodatna specialistična obravnava, operacija ali fizioterapija. Pri nas v Sloveniji so čakalne dobe izredno dolge, zelooooo iznajdljiv moraš biti, da prideš čim prej na vrsto.

Najin varuh zdravja

Zato sva toliko hvaležna, da imava sklenjeno zdravstveno polico pri Varuhu zdravja, Vzajemni, ki nama prinaša dostop do specialista ali operativnega posega, če bi ga potrebovala, že v nekaj dneh. Popolnoma je prilagojena nama in dejansko je pomoč zagotovljena pri vrhunskih izvajalcih zdravstvenih storitev. In ni komplicirano, ko rabiš pomoč oz. poiskati takšnega specialista, saj ti to pomaga urediti njihov asistenčni center. Top je tudi zato, ker imava zavarovanje sklenjeno tudi za otroke, ki so ves čas v pogonu in lahko samo trkava, trkava na les, da se med tekanjem, plezanjem, kolesarjenjem, rolanjem, jahanjem, žoganjem … ne poškodujejo. Mislili so na čisto vsakega posameznika in prav vsak lahko najde polico, ki bo ustrezna njemu. Mesečne premije so nizke, vredne plačila. Zdravje nam mora biti na prvem mestu. In takrat ko rabimo zdravniško pomoč, ne  moremo čakati tedne in mesece, ali celo leta.

To pa še ni vse – kot člana programa zvestobe Varuha zdravja imava omogočeno nižjo prijavnino na izbranih športnih prireditvah. Midva sva letos že izkoristila najino kartico ugodnosti za tek na maratonih. 🙂 Ste navijali za naju? Ste naju spodbujali na daleč? 🙂

Kolektivno zavarovanje

Kot vesta sva poleg tega, da sva športnika, tudi podjetnika. 🙂 In zdravje zaposlenih nama je izredno pomembno. Pred časom sva izvedela za tri vrste Kolektivnih zavarovanj, zato sva se odločila, da omogočiva najinim zaposlenim dodatno finančno varnost, ki bi jo morebiti potrebovali v težkih trenutkih. Dejansko sva trdno prepričana, da tudi s takšnimi potezami gradiva zaupanje z njimi, da nama to daje tudi možnost obdržati kakovosten kader. In tudi mogoče ravno zaradi tega nam ostajajo zvesti in lojalni.

Kolektivna zdravstvena polica krije namreč nezgodno smrt, smrt zaradi bolezni, trajno invalidnost, nezgodno rento, stroške zdravljenja, bolnišnični dan, enkratno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje, dnevno nadomestilo zaradi nezgode, zlom kosti, oprostitev plačila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Namenjeno je zaposlenim do 74. leta, ne glede na njihovo zdravstveno stanje in splošno delovno sposobnost. Kar pa je prednost – v zavarovanje se lahko vključijo tudi družinski člani zavarovanih zaposlenih, in sicer zakonec ali zunajzakonski partner, stari od 18 do 74 let, in otroci in posvojenci od drugega leta dalje.

Kaj si mislijo najini zaposleni o takšnem kolektivnem zavarovanju?

Manja: “Dokler se ne zgodi, se nikoli ne zavedamo, kako pomembno je dobro zavarovanje. Sploh, če vključuje hitrejši obisk pri specialistih, do katerih je dandanes zelo težko priti, oziroma so čakalne dobe izjemno dolge. Vsako podjetje bi moralo svojim zaposlenim nuditi tovrstne ugodnosti, saj so zaposleni srce podjetja. In vložek, ki ga podjetje plača za tovrstno zavarovanje je bistveno manjši, kot v primeru dolgotrajne odsotnosti zaposlenega. Predvsem se veselim opcije predčasnega obiska specialistov, v primeru, da bi kaj takega potrebovala.”

Nikolina: ”Takšna odločitev delodajalca je pozitivna gesta, ki nekako ”poboža” zaposlenega in mu da določeno mero sigurnosti ob bolezni ali poškodbi. Pozdravljam tudi možnost, da se v takšno zavarovanje lahko vključijo družinski člani.”

Vadim: ”Kolektivno zavarovanje oz. preglede pri specialistih sem sicer imel že prej sklenjeno pri Vzajemni, kar sem tudi že koristil. Odlična zadeva, saj prideš na vrsto skoraj takoj (mislim, da imajo tri dni časa, da te naročijo). Tudi postopek, kako prideš do pregleda, je zelo poenostavljen in učinkovit. Sem pa seveda še toliko bolj vesel, ker bo ta strošek zdaj prevzel moj delodajalec 🙂 .”

Nina: ”Kot pravi star rek, nesreča nikoli ne počiva. Zaradi zgodovine družinskih rakavih obolenj, sem vesela, da nam je podjetje ponudilo kolektivno zavarovanje, s katerim lahko še hitreje pridemo do specialista in pravočasno pričnemo z zdravljenjem možnih bolezni. Pri samem zavarovanju me veseli, da je omogočen pogovor s specialistom 24/7, ki ti v najkrajšem možnem času svetuje, kako ravnati naprej.”

H kratkemu intervjuju sem povabila strokovnjaka Matijo Štimca, komercialista svetovalca iz Vzajemne.

Ali se v zadnjih letih z zavedanjem, da je dobre sodelavce treba motivirati na različne načine, povečuje število podjetij, ki posegajo po kolektivnem zavarovanju?

V zadnjih letih mnogo več podjetij z zanimanjem prisluhne predstavitvi naše ponudbe kolektivnih zavarovanj. Opažamo predvsem, da je za pridobitev termina predstavitve treba vložiti manj truda kot pred leti. Posledično se tudi za sklenitev kolektivnih zavarovanj odloča vedno več podjetij, saj se jih večina zaveda, da v času čakanja na prvo specialistično obravnavno, diagnostični postopek ali operativni poseg bolezen ne miruje. Delodajalci tako s kolektivnim zdravstvenim zavarovanjem zaposlenim omogočijo večji občutek varnosti in hitrejše okrevanje v primeru zdravstvenih težav, istočasno pa beležijo krajše bolniške odsotnosti ter večjo učinkovitost in zavzetost zaposlenih. Zdravi in zadovoljni zaposleni so ključ do uspeha in doseganja poslovnih ciljev.

Koliko podjetij v Sloveniji ocenjujete, da koristi kolektivno zavarovanje?

Težko ocenim, kakšno je trenutno stanje uveljavljanja pravic iz naslova kolektivnih zavarovanj v Sloveniji. Povem pa lahko, da kar 50 odstotkov zavarovancev, ki imajo urejeno Kolektivno zdravstveno polico pri Vzajemni, koristi storitve že v prvem zavarovalnem letu. Zavarovanci najpogosteje koristijo zdravstvene storitve s področij ortopedije, gastroenterologije, nevrologije in dermatologije. Med najpogostejšimi diagnostičnimi postopki pa so MR, CT, UT in RTG. Najpogostejša izplačila z naslova Kolektivnega zavarovanja težjih bolezni so posledica rakavih obolenj, pri Kolektivnem nezgodnem zavarovanju pa gre največkrat za poškodbe v prostem času.

Kaj je tista glavna prednost, zakaj se delodajalci, podjetniki, odločijo, da bodo kolektivno zavarovanje koristili?

Vsekakor je to hiter dostop do specialistične obravnave in posledično diagnoze. Pred dnevi smo imeli primer zavarovanke, ki bi v javnem sistemu prišla do pregleda pri nevrologu šele marca 2023, medtem ko je pri nas, ker je imela sklenjeno zavarovanje Zdravstvena polica, na termin čakala samo 10 dni. Druga prednost je možnost izberi točno določenega zdravnika specialista, tretja pa fleksibilnost pri izbiri terminov, ki ga prilagodimo glede na strankine želje oziroma njene obveznosti.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.