Afrika

Katere nacionalne parke bomo obiskali v Afriki?

Afrika slovi tudi po nacionalnih aprkih, kot so Seregeti v Tanzaniji, Etosha v Namibiji, Kruger v Južni Afriki, Nakuru v Keniji, Namib-Naukluft v Namibiji, Virunga v Demokratični republiki Kongo, Ngorongo v Tanzaniji, Amboseli v Keniji, Hwange v Zimbabveju, Manyari Lake v Tanzaniji in številnih drugih. Mi nameravamo obiskati tri nacionalne parke, in sicer Ado v Južni Afriki, Etosha v Namibiji in Chobe v Bocvani.

Neizmerno si želimo obiskati nacionalne parke v Afriki. Otroci in Miha safarija še niso doživeli, saj nihče od njih še ni bil v Afriki. Za otroke bo to noro doživetje, saj gre za živalski vrt v naravi. Sanjamo o tem, da bi videli vse glavne živali. Nosoroga, žirafo, slona, leva, zebro, noja, hijeno, bivola, leoparda, geparda, servala, karakala, divjo mačko, črnonogo mačko, dolgouho lisico, kapsko lisico, kapskega divjega psa, surikato, munga, bradavičasto svinjo, zajce, veverice, jazbeca, ježevca, savanskega luskavca, gazelo, huleža, impala, kozoroga, antilopo, kuda, flaminga, pelikana, jastreba, orla, škarnika, sokolačapljo, sovo, stepske kokoške … Upamo, da bomo videli čim več različnih živalskih vrst in otroci se že zdaj veselijo tega. Juhuhuhu!

Obiskali bomo nacionalne parke, in sicer Addo v Južni Afriki, Etosha v Namibiji in Chobe v Bocvani. Nacionalni park je tudi okrog Victorijinih slapov, vendar ni živalski. In ja, šli bomo na pravi safari z džipom. No, nameravamo se ustaviti tudi v največjem nacionalnem parku v Afriki, in sicer Namib-Naukluft v Namibiji.

Adda (Južna Afrika)

Adda nacionalni park je tretji največji nacionalni park v Južni Afriki. Nastal je iz težnje po tem, da bi ohranili široko paleto biotske raznovrstnosti, pokrajine, živalstva in rastlinstva.

Etoša (Namibija)

Etosha je največji nacionalni park v tem delu Afriki, v katerega potujemo. Znan je po tem, da na najbolj ospupljiv način predstavi divjo in lepo naravo v Afriki, kjer so glavne živale, ljudje pa samo začudeni opazovalci in niso v ospredju. Leži na SZ Namibije, njegova površina je malce večja od površine Slovenije. Tam je ogromna skupina divjih živali, ki so predvsem v sušnem obdobju, med majem in novembrom, nahajajo ob številnih vodnih kotanjah, kar je super za opazovanje. V tem času potemtakem vemo, kam moramo iti, da jih bomo našli. Drugače pa beseda ”ethosha” pomeni veliki beli prostor in se nanaša na veliko etoshko kotanjo, ki pokriva skoraj eno četrtino celotnega nacionalnega parka. Tam živi 114 vrst sesalcev, 110 vrst plezilcev, 340 vrst ptičev, 16 vrst dvoživk in ena do 49 vrst rib. Poseben je črn nosorog.

Ja, pričakujemo osupljivo predstavo živali, predvsem ob kotanjah. Zato smo tudi rezervirali prenočitve v kampih tako, da smo ob teh vodnih kotanjah. Dobesedno iz šotora bomo lahko videli do vode. Seveda je vmes ograja, tako da smo ponoči varni. S plačilom vstopnine bomo dobili zemljevid, s katerim bomo lahko videli, kje se bomo morali gibati. Obisk Etoshe ni poceni. Vstopnina je sicer samo 11 evrov na dan, nočitev pa je približno 40 evrov na osebo. Vendar pravijo, da je ta nepozabna izkušnja vredna vsakega centa.

Posebnost nacionalnega parka Etosha je svoboda raziskovanja, ne bo nam treba plačati vodiča, ampak bomo vse počeli pristno, samostojno. Zraven zdravja je nam svoboda najbolj pomembna vrednota v življenju. Potrebovali bomo od dva do tri dni, da ta park resnično doživimo tako, kot je treba.

Nočitve znotraj parka je treba dovolj zgodaj rezervirati, kar pomeni – vsaj pol leta prej, ker je znotraj šest kampov, polnih turistov. Dva sta luksuzna in zelo draga, ostali štirje, ki so nam dosegljivi, pa so zelo hitro polni. Pravila so v nacionalnih parkih zelo stroga in jasna. Ni dovoljeno stopati iz avtomobila ali se preveč nagibati skozi okno. Izjema je le ob predrtju pnevmatike. Iz avtomobila lahko stopiš na določenih mestih, ki so zaščitena in ograjen. Tam so tudi toalete. In seveda v kampih. Drugače pa to absolutno ni dovoljeno, ker je živali zelo veliko. In odmisliti moramo trgovine. Vse, kar bomo imeli, bo to, kar imamo s sabo. Zato moramo poskrbeti za zadostno količino hrane in vode. Zavedamo se, da živali ne bomo smeli motiti, kričati, ali celo trobiti, mi bomo obiskovalci v njihovem domu.

V sušnem obdobju naj ne bi bilo možnosti, da dobimo malarijo. Ampak priporočljivo je, da jemljemo anitmalarike. 

Vsi kampi se ob sončnem zahodu zaprejo in odprejo ob sončnem vzhodu, vmes pa je prepovedano voziti se po parku. Komaj čakava z Miho na to doživetje. Rezerviran kamp je namreč, kot sem že omenila, ob vodni kotanji. In že si naju predstavljava, da zvečer srkava vino in nekaj metrov starn od naju opazujeva živali. Tako bo, kot da bi bila v kinu, ampak bo vse potekalo v živo. Vau! Komaj čakam na naše nočne posnetke. Drugače, samo v vednost, fotografiranje in snemanje v nacionalnem parku je dovoljeno, le za dron smo potrebovali posebno dovoljenje. Z veseljem bomo fotografije in posnetke delili tudi z vami na Facebooku in Instagramu. In spremljajte nas vsak dan, ker mogoče kdaj ne bomo imeli dobre internetne povezave in bodo naše objave z zamudo.     

Sama sem že bila v nacionalnem parku Kruger in me zanima, kakšna je razlika med njim in Etosho. Spominjam se, da sem bila takrat navudšena nad prvinskostjo živalskega sveta in divjino.

Čobe (Bocvana)

Pravijo, da se tam najahaja več slonov kot kjerkoli v Afriki. Približno 50.000! Vau! In mi gremo v pravem času, ko jih bo možno opazovati. Med aprilom in oktobrom se zaradi suše zatečejo k rekam.

Hwange (Zimbabve)

Narodni park Hwange je največji rezervat v Zimbabveju, nahaja pa se na robu puščave Kalahari. Tudi tam bomo lahko opazovali slone in divje pse (tu naj bi bilo še največ preživelih divjih psov V Afriki, skupaj z nacionalnim parkom Kruger in Selous). Tam živi pravzaprav 100 vrst sesalcev in 400 ptic, med njimi 19 velikih rastlinojedih in osem velikih mesojedih živali. Roka bo ves čas na sprožilcu fotoaaparata. J Otroci pa bodo ”oboroženi” z daljnogledi.

Od tu se bomo odpravili do Viktorijinih slapov, največjih na svetu. Ja, široki so približno 1,7 km in visoki 128 m. Razpotezajo pa se čez dva nacionalna parka, in sicer Mosi-oa-Tunya in nacionalni park Viktorijinih slapov v Zimbabveju. Spadajo med naravne spomenike svetovne dediščine.

Namib-Naukluft (Namibija)

Ja, Namib- Naukluft bo tudi naša postojanka. Komaj čakamo, da vidimo milijon let stare sipine iz peska. Gre za stičišče puščave Namib na zahodu in gorovja Naukluft na vzhodu. Pravijo, da bomo tu videli kače, neverjetno vrsto kuščarjev – geke, nenavadne žuželke, afriške divje mačke, lisice, šakale, hijene …. Miha bo mogoče celo boardal po solinah Sossusvlei. Noroooooo. J Big Daddy se ponaša z rdečimi sipinami in prostranstvom nenaseljenega območja. Sipine tukaj so ene med najvišjimi na svetu. Kakšne fotografije in videi bodo nastali tukaj?!!!!

Komaj čakamo na naše potovanje in velikih izzivov resnično ne pričakujeva. Do našega odhoda pa vas vabimo, da se pridružite humanitarnemu projektu in nam pomagate zbrati finančna sredstva za graditev zavetišča za otroke. Več o tem izveste v prispevku.

Pošljite SMS CLOVEK1 na 1919 in darujte 1 EUR. Pošljite SMS CLOVEK5 na 1919 in darujte 5 EUR. 

Če imate službeni telefon, lahko donirate poljubni znesek prek QR kode, ki odpre plačilni nalog, katerega lahko plačate prek e-banke ali mobilne banke.  

Finančna sredstva (višja od 5 EUR) lahko nakažete tudi na TRR, ki je odprt pri Slovenska karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: SI 00 220, namen: Pomoč Bocvana.    

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.