Nasveti za potovanja

Kaj moram storiti, če mi ukradejo dokumente?

Najprej ohranite mirno kri in bodite veseli, da se vam ni pripetilo nič strašnega. V naslednjih vrsticah vam 2many4granny svetuje, kako se boste kljub takšnemu pripetljaju lahko srečno vrnili domov.

Na potovanju varno shranite dokumente.

Nikoli ne odlagajte nahrbtnika ali torbice z dokumenti kjerkoli, vedno ga imejte na očeh, prav tako naj bo pospravljen na varnem nekje na dnu in ne na vrhu. Mogoče si lahko umislite majhno torbico, ki jo nosite tik ob telesu za vratom, pod oblačili, in tam pospravite osebne dokumente, bančno kartico in denar. Priročna in bolj varna je tudi torbica okoli pasu. Prav tako ne zaupajte svojih osebnih dokumentov nepooblaščenim osebam. Priporočljivo je, da si pred odhodom na potovanje potni list ali osebno izkaznico kopirate in kopije shranite nekje med prtljago, ločeno od originalov. Fotografijo dokumentov si lahko pošljete tudi po elektronski pošti. S sabo imejte vedno tudi eno ali dve manjši osebni fotografiji za izdelavo dokumentov. Ni odveč, če kopije pustite nekomu, ki mu zaupate, doma, če pride v tujini do zapletov. Obvezno si nekam zabeležite vse kontaktne podatke diplomatskih predstavništev, ki so v državi, kamor potujete.

Prijavite krajo.

Ugotovili ste, da so vam ukradli osebni dokument, kljub vsemu ostanite mirni. Vdihnite in izdihnite ter ne ‘norite’. Vaš prvi korak naj bo v smeri prijave na policijski postaji, kjer pojasnite, kdaj ste nazadnje videli svoj dokument, kje ste ga hranili, kako ste ugotovili, da ga pogrešate, ali so vas nevede oropali … bodite čim bolj natančni in pomagajte razjasniti okoliščine kraje. Če se je pripetilo v tujini, se napotite s fotokopijo in fotografijami na diplomatsko predstavništvo ali konzulat. Krajo potnega lista ali osebne izkaznice morate prijaviti najkasneje v osmih dneh na upravni enoti v Sloveniji. Oddajte vlogo za naznanitev kraje potnega lista osebno ali elektronsko. Tako morate tudi storiti ob kraji osebne izkaznice – osebno ali elektronsko.Če ste imeli bližnje srečanje s tatom v tujini, potem krajo osebnega dokumenta prijavite na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije najpozneje v 30 dneh ali v osemih dneh po vrnitvi domov.

Vrnitev domov …

Brez dokumentov se iz tujine ne morete vrniti domov, zato vam bo diplomatsko predstavništvo izdalo začasni potni list, t. i. Emergency travel document, s katerim boste lahko odpotovali v državo v Evropski uniji, v kateri imate stalno prebivališče, izjemoma do druge lokacije znotraj ali izven Evropske unije. Zanj boste morali plačati tudi konzularno takso. Veljavnost tega dokumenta vam bo omogočala, da pravočasno zaključite potovanje, pri tem pa bo upoštevano, če boste morali ponoči prespati, čakati na let ali prestopati.