Nasveti za potovanja

Kaj moram storiti, če mi ukradejo dokumente?

Najprej ohranite mirno kri in bodite veseli, da se vam ni pripetilo nič strašnega. V naslednjih vrsticah vam 2many4granny svetuje, kako se boste kljub takšnemu pripetljaju lahko srečno vrnili domov.

Na potovanju varno shranite dokumente.

Nikoli ne odlagajte nahrbtnika ali torbice z dokumenti kjerkoli, vedno ga imejte na očeh, prav tako naj bo pospravljen na varnem nekje na dnu in ne na vrhu. Mogoče si lahko umislite majhno torbico, ki jo nosite tik ob telesu za vratom, pod oblačili, in tam pospravite osebne dokumente, bančno kartico in denar. Priročna in bolj varna je tudi torbica okoli pasu.

Prav tako ne zaupajte svojih osebnih dokumentov nepooblaščenim osebam. Priporočljivo je, da si pred odhodom na potovanje potni list ali osebno izkaznico kopirate in kopije shranite nekje med prtljago, ločeno od originalov. Fotografijo dokumentov si lahko pošljete tudi po elektronski pošti. S sabo imejte vedno tudi eno ali dve manjši osebni fotografiji za izdelavo dokumentov. Ni odveč, če kopije pustite nekomu, ki mu zaupate, doma, če pride v tujini do zapletov. Obvezno si nekam zabeležite vse kontaktne podatke diplomatskih predstavništev, ki so v državi, kamor potujete.

Prijavite krajo.

Ugotovili ste, da so vam ukradli osebni dokument, kljub vsemu ostanite mirni. Vdihnite in izdihnite ter ne ‘norite’.

Kraja potnega lista

Vaš prvi korak naj bo v smeri prijave na policijski postaji, kjer pojasnite, kdaj ste nazadnje videli svoj dokument, kje ste ga hranili, kako ste ugotovili, da ga pogrešate, ali so vas nevede oropali … bodite čim bolj natančni in pomagajte razjasniti okoliščine kraje. Drugi korak je, da o tem obvestite katerokoli upravno enoto. To morate storiti najpozneje v osmih dneh. Če pa se vam to pripeti v tujini, pojasnjujejo na Ministrstvu za javno upravo, da potni list naznanite najpozneje v 30 dneh na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini ali v osmih dneh po vrnitvi v Slovenijo na upravni enoti.  Obenem lahko oddate vlogo za izdajo novega potnega lista. Vlogo za naznanitev tatvine potnega lista lahko oddate osebno na upravni enoti ali elektronsko. Nato bo vlogo obdelala upravna enota, na naslov prebivališča pa boste prejeli potrdilo, da ste oddali vlogo. Še enkrat opozarjamo, da morate natančno opisati okoliščine, v katerih se je to zgodilo, hkrati pa tudi določiti dan kraje.

Kraja osebne izkaznice

Če so vam ukradli osebno izkaznico, nikar ne odlašajte s tem, da obvestite upravno enoto. Najpozneje v osmih dneh morate to storiti. Če se vam je to pripetilo v tujini, obvestite o tem diplomatsko predstavništvo ali konzulat Republike Slovenije najpozneje v 30 dneh ali v osmih dneh po vrnitvi domov na upravni enoti. Ministrstvo za javno upravo opozarja, da morate ob naznanitvi kraje čim bolj opisati okoliščine ter navesti datum. Vlogo, s katero naznanite krajo osebne izkaznice lahko oddate osebno ali elektronsko. Na dom boste prejeli potrdilo o naznanitvi kraje. Če imate otroke, ki še niso polnoletni, nanzanite krajo osebne izkaznice vi, starši oz. njihovi skrbniki, prav tako osebno ali elektronsko

Kraja kartice zdravstvenega zavarovanja

Če so vam ukradli zdravstveno kartico, lahko naročite novo. Na ZZZS lahko naročite novo, kar pomeni, da bo obstoječa preklicana. Dokler je ne dobite po pošti na dom, vam bodo na elektronski naslov poslali začasno potrdilo. Le-tega lahko skupaj z osebnim dokumentom uporabite za uveljavljanje zdravstvenih storitev. Pojasnjujejo – če je nova kartica plačljiva, boste po elektronski pošti prejeli še račun. Novo kartico zdravstvenega zavarovanja boste na dom prejeli v 14 dneh.

Kraja kartice Mastercard

Prijavite ukradeno kartico Mastercard. Telefonske številke centrov za pomoč Mastercard Assistance Center so dostopne TUKAJ. Za vas kot uporabnika kartice Mastercard velja Zero Liability (nična odgovornost), kar pomeni, da vam finančna inštitucija ne bo naložila odgovornosti za nepooblaščene transakcije. Seveda le, če ste uporabili razumno mero previdnosti pri zaščiti pred krajo in ste krajo nemudoma prijavili svoji finančni instituciji. Natančneje priporočajo na Mastercard: ”Če je vaša kartica zaščitena z zaščito nične odgovornosti, se po prijavi izgubljene ali ukradene kartice neavtorizirani nakupi ne bi smeli prikazovati na vašem računu. Priporočamo vam, da pregledate prva dva izpisa stanja po prijavi izgubljene ali ukradene kartice. Le tako boste prepričani, da se neavtorizirane transakcije niso prikazale na vašem računu. V kolikor jih opazite, prosimo, da takoj kontaktirate finančno ustanovo, ki je izdala vašo kartico. Običajno lahko na zadnji strani svoje kartice ali na bančnem izpisku najdete kontaktno številko za pomoč uporabnikom. V vsakem primeru lahko vedno kontaktirate center za pomoč Mastercard Assistance Center na številko 1-800-627-8372 ali pokličete na 1-636-722-7111.” S prijavo ukradene kartice nikar ne odlašajte, zavedajte se, da so vam na voljo 24 ur na dan in 365 dni v letu. Dodajajo: ”Mastercard vam v sodelovanju z banko izdajateljico pomaga pridobiti nadomestno kartico. Pri nadomestnih karticah mora vaša finančna ustanova namreč odobriti novo številko računa. Za pridobitev nujne nadomestne kartice pošljite svoj zahtevek na center za pomoč uporabnikom Mastercard Assistance Center na 1-800-627-8372 ali pokličite 1-636-722-7111.”

Kraja kartice Varuha zdravja

Na Vzajemni, Varuhu zdravja, pojasnjujejo, da lahko novo kartico Varuha zdravja naročite prek telefonske številke 080 20 60. Na dom boste prejeli začasno potrdilo, ki nadomešča kartico, kasneje pa še kartico zvestobe. Razlagajo: ”Če med bivanjem v tujini potrebujete zdravniško pomoč, vam svetujemo, da takoj pokličete 24-urni asistenčni center na telefon: 00386 147 187 77 ali pa nam pišite na tujina@vzajemna.si. V asistenčnem centru so vam na razpolago usposobljeni svetovalci, s katerimi se lahko pogovarjate v slovenskem jeziku ali drugem svetovnem jeziku. V primeru, da kontakta ne uspete vzpostaviti, lahko pokličete Vzajemnin dežurni center v Ljubljani: +386 (0)1 47 18 742 med delavniki od 7:00 do 18:00.”

Dodatna informacija: če ne najdete police, sklenjene pri njih, lahko dobite duplikat zavarovalne pogodbe. Pošljite zahtevek po pošti na naslov Vzajemna d.v.z., Vošnjakova 2, 1000 Ljubljana ali e-pošti ob posredovanju vaših identifikacijskih podatkov na elektronski naslov info@vzajemna.si.

Vrnitev domov …

Brez dokumentov se iz tujine ne morete vrniti domov, zato vam bo diplomatsko predstavništvo izdalo začasni potni list, t. i. Emergency travel document, s katerim boste lahko odpotovali v državo v Evropski uniji, v kateri imate stalno prebivališče, izjemoma do druge lokacije znotraj ali izven Evropske unije. Zanj boste morali plačati tudi konzularno takso. Veljavnost tega dokumenta vam bo omogočala, da pravočasno zaključite potovanje, pri tem pa bo upoštevano, če boste morali ponoči prespati, čakati na let ali prestopati.

Vir: Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Mastercard, Vzajemna, Varuh zdravja

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.