Resnične izpovedi

Denar ali bančna kartica na potovanju z otroki?

Marsikdo naju je že spraševal, ali imava s sabo veinoa denar na večtedenskem potovanju, ali ga imava nekaj s sabo, preostanek pa dvigujeva na bankomatih. Najin nasvet je, da imate pri sebi čim manj gotovine in poskušate čim več plačevati s kartico. Dobro je imeti s sabo več kot eno plačilno kartico. Oziroma kar zelo nujno. Mi jih imamo 6 😊

Pa začnimo na začetku – pri rezervaciji letalske vozovnice, apartmaja, hotelske sobe … Nikoli ne zaupava ”no name” spletnim stranem z vročimi in ultra poceni ponudbami. Niti na pamet nama ne pade, da bi vpisala številko bančne kartice na neznane strani ali pa jo pošiljala po elektronski pošti. Zaupam Bookingu, Ryanairu, Airbnbju in podobnim.

V denarnici imava res nekaj gotovine s sabo, vendar le za kavico, sendvič, stranišče na bencinski črpalki … Recimo za Hrvaško si pred odhodom v poslovalnici NLB priskrbiva nekaj kun za prve dni. Sicer pa prisegava na plačevanje s plačilno kartico vsepovsod – v trgovini, gostilni, muzeju, akvariju … Če sva recimo želela zamenjati evre v marke v Bosni in Hercegovini, tega nisva storila pri posrednikih, ki jih je kar veliko na ulici, ampak sva poiskala poslovalnico NLB in to storila tam. Vedno me je bilo strah, da bi mi dali ponarejeni denar, zato sem raje dvakrat bolj previdna. In ko imam gotovino pri sebi, je ne nosim kar tako, vsem na ogled. Priročna je torbica, ki jo nosim na prsih ali okrog pasu pod majico. In nikoli nimam vsega denarja jaz, nekaj ga ima tudi Miha. Če me oropajo, tako ne ostanemo popolnoma brez finančnih sredstev sredi tuje dežele.  

Najin nasvet za vse, ki boste poletje preživeli na Hrvaškem … Vedno je polemika, ali na bankomatu dvigniti gotovino brez konverzije ali s konverzijo. Priporočljivejše je brez konverzije. Bankomat namreč za pretvorbo v evre uporabi menjalni tečaj kartične mreže, ki je praviloma najugodnejši. Zato boste za enak znesek kun v evrih plačali manj. Če pa boste na bankomatu kliknili s konverzijo, dvignjeni znesek v kunah v evre pretvori banka lastnica bankomata po svojem menjalnem tečaju. In ta ni povsod isti, v primerjavi s tečaji kartične mreže pa so ti manj ugodni. In še en dodaten nasvet – poiščite bankomat NLB in tam dvignite gotovino, nikar ne dvigajte na nekem sumljivem bankomatu. V Bosni in Hercegovini, Črni gori, Srbiji, Makedoniji in na Kosovu ne boste plačali provizije pri dvigu, medtem ko ponekod na Hrvaškem in v drugih državah boste – ”Surcharge Fee” ali ”Access Fee”.

Poleg tega dvig na bankomatu midva najraje opraviva sredi belega dne, nikakor ponoči, ker nikoli ne veš, kdaj bo kdo ”priletel” iz stranske ulice. In ko to počneva, si malce ogledava naokrog. Preveriva, ali ni nihče sumljiv v bližini. Bolje biti previden, kot kasneje jokati …  

To sva razložila že tudi Zoji Miji, Gaji in Jaši. Vedno morajo imeti oči na pecljih. Nikoli se na potovanju ne smejo bahati, koliko gotovine imajo s sabo ali kako ”bogat” je njihov bančni račun. Ker nikoli ne veš, kdo prisluškuje in kdo te lahko spremlja na poti od restavracije do hotela in izkoristi tvojo nepazljivost. Dokumentov, denarnice s plačilnimi karticami ne smejo kar tako odlagati na klopci ali na metroju, vedno morajo imeti vse to skrbno pospravljeno.

Izkazalo se je že tudi, da je bilo super, da sem imela s sabo na morje dve plačilni kartici. Bila sem sama z otroki na morju in sem se seveda uštela, koliko finančnih sredstev imam na računu. Ko sem želela plačati račun, je kartico zavrnilo. V zadnjem trenutku me je rešila druga plačilna kartica. Seveda me je Miha potem opozoril, da bi lahko preverila stanje v spletni banki NLB Klik ali mobilni banki Klikin. No, to je bila šola zame in zdaj vse te opcije redno uporabljam. Ker že omenjam sodobne bančne možnosti, ne smem pozabiti na top ponudbo NLB. Ste vedeli, da lahko video klic na tisoče kilometrov stran od svoje poslovalnice, iz svojega kraja, opravite iz mobilne banke Klikin? Top rešitev, ko ste na počitnicah in potrebujete pomoč za nujne bančne opravke. Dobro, da vem, da je z mobilnim telefonom, ki ga imava vedno pri sebi, za naju banka odprta 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.