Resnične izpovedi

Delo na daljavo in šolanje prvošolke doma

Tudi pri nas se soočamo s šolanjem na daljavo. Zoja Mija je prvošolka in usklajevanje šolskih in službenih obveznosti ter predvsem potreb ostalih otrok je za nas velik izziv, lahko rečem prava komedija.

Pogrešava sestanke v živo …

Zaradi razmer, v katere smo ujeti, se je tudi nama z Miho postavilo življenje na glavo. Vsak večer načrtujeva podrobnosti naslednjega dne, saj do konca ne veva, kakšno bo vreme in kaj bodo rekla večerna poročila glede omejitev, kdo bo kdaj imel on-line sestanke in kako bova organizirala animacijo ostalih otrok, prehrano in urejanje doma. Predvsem je umetnost, ko imaš dva otroka, vsak je pomemben na drugačen način. Eden je posel, ki nam daje kruh, drugi pa otrok, ki ta kruh jé. Sproti iščeva rešitve, ki bodo najino podjetje obdržale pokonci, otroke pa kolikor toliko zabavno, nestresno in skladno s šolskimi obveznostmi popeljalo v druge čase. Tuhtava, ne spiva, pa tudi precej se prepirava te dni … V nama je zavladal občutek tesnobe, pogrešava sestanke v živo, interakcijo z ljudmi in kakšen sproščen klepet s prijatelji, pogrešava dogovarjanje s sodelavci v živo, stike s širšo družino in še in še bi lahko naštevala.

DCIM\100GOPRO\GOPR0799.JPG

Šola doma

Poleg tega pa se kot starša prvošolke prvič srečujeva tudi s šolanjem na daljavo. In ko sva na začetku šolskega leta mislila, da bo vse znanje usvajala z učiteljico, sva se zmotila. Te dni pri knjigah sedim včasih z njo jaz, občasno tudi Miha ali naša Urša. Že mnogo let je minilo, odkar sva midva hodila v šolo, ampak uspešno vsak dan pomagava Miji. Ni pa nama to ravno v veliko veselje, bolj stvar, ki jo je treba odkljukati.

Po prvem tednu lahko samo iskreno pohvaliva navodila, pristop in način, ki smo ga dobili s strani učiteljice 1. A razreda OŠ Rodica. Za vsak učni predmet posebej je natančno in vsakomur razumljivo opisano, kaj mora najina šolarka narediti. Tako smo danes pri slovenščini vadili razumevanje različno sestavljenih družin in družinskih članov ter družinsko drevo, brali pravljico in jo skozi ilustracijo obnovili, se krajšo pesem naučili na pamet in šteli zloge različnim besedam ter jih povezovali v skupine, glede na enako prvo črko … Pri matematiki je Mija reševala labirint in vadila pisanje številk 1, 2, 3 in 4, za likovno umetnost je izdelovala hišico iz papirja, za glasbeno umetnost pa poslušala skladbo in si zraven izmislila zgodbo ter jo odplesala. Med športno vzgojo sva se mami in hči sami sprehodili v okolici doma in izvajali gimnastične vaje z ruto ter oponašali živali.

DCIM\100GOPRO\GOPR0800.JPG

Vedoželjna deklica

Mija izjemno rada sodeluje pri domačem šolanju. Tako preživljamo skupaj čas, marsikaj novega izveva od nje in o njej, ob tem pa se nama prebudi malo nostalgije po najini mladosti in vse to je super. Minus je le to, da naju potem čaka še kup drugih, gospodinjskih in delovnih zadolžitev ter drugi otroci, ki so prav tako željni pozornosti. 

Hvaležna sem, ker je učiteljica v pripravo vložila ogromno časa in truda, da je potem nam lažje vse skupaj izvesti, samo slediti in kljukati. Brez njene podpore s kvalitetno pripravljenimi navodili bi izgubili veliko časa in volje do izvajanja. Šolanje na daljavo nam je tako olajšala in nam ga naredila prijetnejšega in izvedljivega. Biti učitelj je sicer lep in plemenit poklic, le ne za naju, tako da se verjetno za šolanje na domu prostovoljno ne bova odločila 😊

DCIM\100GOPRO\GOPR0801.JPG

Kaj pa bi priporočala ostalim staršem?

Tudi doma si pripravite urnik, kot ga imajo otroci v šoli, le tako bodo lahko sledili vsem dejavnostim in se počutili res »v šoli« in v resnem ritmu. Če imate doma mlajše otroke, tako kot mi, morate temu primerno razporediti tudi čas za odmore, mlajši otroci lahko pozorno opravljajo svoje delo do 30 oziroma 45 minut, nato pa si naj privoščijo krajši odmor ali razgibavanje, krajši sprehod in šele nato nadaljujejo delo. Vsem staršem, ki vam učiteljice ob začetku tedna pošljejo naloge, ki jih morajo otroci usvojiti doma, predlagam, da delo normalno razporedite skozi ves teden in ne skušate vsega stlačiti v en dan. Vsak dan v tednu delajte nekaj ur za šolo (2 do 5 ur), le tako bo prehod nazaj v šolo veliko lažji. Vikend naj bo prost, tako kot je tudi, ko šola poteka normalno. Pri nas imamo navado, da en dan v vikendu namenimo ponavljanju snovi največ eno uro.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.