Resnične izpovedi

Bogota: za vikend množično kolesarijo, rolajo in tekajo po mestnih ulicah

Med enomesečnim potepanjem po Kolumbiji sem obiskala tudi Bogoto.

Bogota je ena najvišje ležečih prestolnic na svetu (2640 m),  ki nudi prebivališče skoraj 8 milijonom prebivalcem. Kot večina kolumbijskih mest je prežeta s kolonialnim španskim vplivom, ki se ob jeziku in tipični hrani, najbolj odraža v arhitekturi. Tu vidite od prečudovitih katedral do kolonialnih  hiš v starem delu Bogote. Mesta se, tako kot ostala, po krivici še vedno drži sloves izredno nevarnega,  čeprav se je v zadnjih letih stanje izredno popravilo in bi ga med južnoameriškimi državami lahko uvrstila med varnejše in za obiskovalca zelo prijetne prestolnice.

Znamenitosti

Kot vsa južno ameriška mesta tudi center Bogote krasi glavni trg, poimenovan po Simonu Bolivarju,  osamosvojitelju Kolumbije, Ekvadorja,  Venezuele in Paname izpod španske krone in združitelju le-teh v Veliko Kolumbijo leta 1819. Ob samem trgu se nahaja Casa de Narinjo, kjer živi in dela sedanji predsednik.

Bogota po razvitosti ne zaostaja za evropskimi mesti, saj je čista, urejena in moderna, pogled iz razgledne točke na vrhu gore Monserate (3152 MnM), na katero se pozvpnemo peš ali gondolo, pa nam razkrije velikost tega mesta, ki mu ni videti konca.

Mesto ponuja kup zanimivih muzejev – najbolj privlačen je muzej zlata – krasne knjižnice, galerije in številne možnosti za ugodne nakupe tekstila, čevljev in hrane. 

Posebnost mesta je kolesarska pot Ciclovia, dolga 120 km, ki se za kolesarje odpre vsako nedeljo in omogoča vožnjo po med tednom polnih cestah Bogote. Fascinantno je videti, kako lahko takšen ukrep mestnih oblasti k rekreaciji spodbudi trume prebivalcev Bogote, ki množično kolesarijo, rolajo in tekajo po mestnih ulicah. Poleg nedeljske Ciclovie pa Bogota kolesarjem ponuja še 350 km vsak dan odprtih kolesarskih poti z imenom Cicloruta.

Na poti proti severu Kolumbije je nujen postanek v, od Bogote 50 km oddaljenem kraju, Zypaquira, starem rudarskem mestu, kjer so rudarji v rudnikih soli izdelali eno izmed treh podzemnih solnih katedral na svetu (dve sta na Poljskem). Poleg soli pa Zipaquira slovi po svojem na žaru pečenem mesu, ki nam v kombinaciji s slanim krompirjem, yukki in bananah platanah, za drobiž ponuja kulinarično doživetje, ki ga sanja vsak pošten mesojedec.

Nadaljevanje si preberite TUKAJ.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.